Το «μαγικό χαλί» του ζεύγους Σαρπ

Το «μαγικό χαλί» του ζεύγους Σαρπ

Η πτήση προς την επιτυχία της βρετανικής εταιρείας χαλιών The Rug Company.

Για τον Κρίστοφερ και την Σούζαν Σαρπ, ο δρόμος για την επιτυχία άρχισε από τα σουκς της Σαουδικής Αραβίας και κατέληξε στην βρετανική εταιρεία «The Rug Company», μία από τις πιο κερδοφόρες στον σχεδιασμό και εμπόριο χειροποίητων χαλιών, με έσοδα εκατομμυρίων λιρών, διάσημους συνεργάτες και πελατεία ζηλευτή.

Η εταιρεία που ίδρυσαν το 1997 με έδρα το Λονδίνο έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα στον χώρο του σχεδίου, όπως π.χ. οι Πολ Σμιθ, Βίβιαν Γουέστγουντ, Αλεξάντερ Μακουίν, Νταϊάνα φον Φούρστενμπεργκ και τα χαλιά της σήμερα κοσμούν σπίτια και εταιρείες διασημοτήτων όπως του Μπιλ Γκέιτς, των κινηματογραφικών αστέρων Τζέσικα Πάρκερ και Κάμερον Ντίαζ, των TV celebrities αδελφών Καρντάσιανς, του πρώην προπονητή της Manchester United Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

Μέχρι και ο Βρετανός πρωθυπουργός την έχει επιλέξει, όταν θέλησε να κάνει ένα αναμνηστικό δώρο στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία πριν από τρία χρόνια.

Με αυτά και με άλλα, τα κέρδη της Rug Company εκτινάχθηκαν στα 4,3 εκατ. λίρες το προηγούμενο οικονομικό έτος (που έληξε τον Μάρτιο), με τα έσοδα από τις πωλήσεις να φθάνουν στα 22,4 εκατομμύρια λίρες, από τα 22 καταστήματα που έχει πλέον διεθνώς. Εξ αυτών, έξι είναι στις ΗΠΑ και τρία στη Μ.Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του υποκαταστήματος στα φημισμένα Harrods, όπου ένα χαλί της διαστάσεων 2.7×1.8 πωλείται μεταξύ 2.000-8.000 λιρών.

Όλα αυτά δεν έγιναν βέβαια μονομιάς για τους Σαρπ, οι οποίοι άρχισαν να συλλέγουν χαλιά από χόμπι όταν ο Κρίστοφερ εργαζόταν ως κινηματογραφικός παραγωγός στη Σαουδική Αραβία. Αποφάσισαν να ανοίξουν μαγαζί και να πωλήσουν ένα μέρος της όταν ο Κρίστοφερ παραιτήθηκε από τη δουλειά του και μετεγκαταστάθηκαν στην πατρίδα της Σούζαν, τη Μάλτα. Τελικά, μπήκαν δυναμικά στην αγορά των χαλιών όταν επέστρεψαν στη βάση τους, το κεντρικό Λονδίνο, έχοντας κατά νου τις σπουδές των τεσσάρων παιδιών τους.

Μέσα σε ένα χρόνο, ο Κρίστοφερ και η Σούζαν άλλαξαν το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας τους κι από πωλητές χαλιών αποφάσισαν να φτιάξουν τα δικά τους. Σήμερα, απασχολούν 2.000 άτομα στο Νεπάλ, που οι εργάτες φτιάχνουν ανά 20δες χαλί-χαλί το εμπόρευμα της Rug Company. Κάθε ένα χρειάζεται για να ολοκληρωθεί περίπου τέσσερις μήνες!

«Παρά την υψηλή τιμή τους, αξίζουν τα λεφτά τους», λέει περήφανος στο BBC ο Κρίστοφερ, που φαίνεται ότι πέρα από το επιχειρηματικό δαιμόνιο διαθέτει και μπόλικη γοητεία. «Δεν ήταν στα αρχικά μας σχέδια να κάνουμε όλες αυτές τις συνεργασίες», αναφέρει για τους διάσημους σχεδιαστές και διακοσμητές, που υπογράφουν τις δημιουργίες της εταιρίες. «Για να καταλάβετε», προσθέτει, «συνάντησα τον Πολ Σμιθ ενώ αγόραζα ένα πουκάμισο στο μαγαζί του».

Ακόμη κι έτσι, οι συνεργασίες αυτές ήταν ο καταλύτης στην απογείωση της Rug Company από ένα μαγαζάκι σε μία μεγάλη εταιρεία, που από το 2008 ανήκει κατά 30% στην εταιρεία επενδύσεων Piper κι έκτοτε επεκτάθηκε ταχύτατα, ανοίγοντας νέα καταστήματα σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Όσο για το αρχικό κατάστημα, στο Τσέλσι του Λονδίνου; Οι Σαρπ έχουν προσλάβει τώρα μέχρι και σεφ, προσφέροντας πρωινό και μεσημεριανό στους υποψήφιους πελάτες, προκειμένου αυτοί να απολαύσουν στο έπακρο την εμπειρία της αγοράς, καθώς αναζητούν μέσα από καταλόγους και εκθέματα το νέο πανάκριβο χαλί τους. «Εάν θες να είσαι πολυτελής φίρμα, θα πρέπει να ζεις πολυτελώς», εξηγεί ο Κρίστοφερ. «Και σε αυτό, είμαστε αρκετά καλοί».