Mαγιορκίνης: «Μετά τις διακοπές πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας σιωπηλό φορέα»

Mαγιορκίνης: «Μετά τις διακοπές πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας σιωπηλό φορέα»
Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην τακτική ενημέρωση των συντακτών του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού, Αθήνα Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σταθερά υψηλά κρούσματα στη χώρα μας, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και του αριθμού των διασωληνομένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, στην έναρξη της σημερινής τακτικής ενημέρωσης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και υφυπουργός Υγείας Δόμνα Μιχαηλίδου που ανακοίνωσε μέτρα για τους οίκους ευγηρίας.

Επίσης αναφέρθηκε στη μικρή ηλικία των ατόμων με κρούσματα, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι έχουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά από άτομα 20-30 ετών, που είναι «σιωπηλοί» φορείς και άρα δύσκολο να ιχνηλατηθούν.

«Μετά τις διακοπές πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας σιωπηλό φορέα» είπε -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ζήτησε από όσους επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις επαφές τους για δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για ήπιες αυξητικές τάσεις στην καμπύλη και είπε ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μετά τον 15αύγουστο. Τόνισε, δε, πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νέες ηλικίες και προέρχονται από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ακόμα έκκληση στους γονείς και στους νέους να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους σχετικά νωρίς πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Ζήτησε ακόμα από τους νέους να περνούν τον χρόνο τους με λίγους φίλους. Να δημιουργήσουν όπως λέμε μια «κοινωνική φουσκάλα» για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους, είπε.

Για τα εμβόλια είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί ήδη σε 2.500 άτομα και έχει ελάχιστες παρενέργειες όπως όλα τα εμβόλια. Για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν θα είναι πλήρως ελεγμένα.

Κορωνοϊός: 270 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι σε ένα 24ωρο

Σημείωσε ότι ο έλεγχος της επιδημίας αποτελεί κοινωνική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο, τον έλεγχο της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας.