Με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014» τιμήθηκε η Κατερίνα Περιστέρη

Με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014» τιμήθηκε η Κατερίνα Περιστέρη

«Αν ο τάφος έχει συληθεί σημαίνει ότι κάποιος πολύ μεγάλος είναι εκεί» αναφέρει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

 

Για την εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης μίλησε, χθες το βράδυ, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, από τη Δράμα, όπου το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου την τίμησε με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014».

«Αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε «εντάξει υπάρχει αυτή η πιθανότητα», αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η αρχαιολόγος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά, η Κατερίνα Περιστέρη διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε: «Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

Ερωτηθείσα πώς εξηγεί την εύρεση των τμημάτων των σφιγγών στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου, η κ. Περιστέρη απάντησε: «Υπάρχουν πολλά μυστήρια για την ανασκαφή μας που θα πρέπει να τα λύσουμε, αφού τελειώσει η ανασκαφή και αφού κάνουμε τη μελέτη. Πριν από τη μελέτη είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Θέλει χρόνο».

Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε τον νεκρό του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε πως «η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν πρόκειται να συναντήσουμε καταπακτή στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου, η αρχαιολόγος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας».

Λίγο πριν από τις παραπάνω δηλώσεις, σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο, στο αμφιθέατρο του δημοτικού Ωδείου Δράμας, η Προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, σε ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, με αποκορύφωση την πρόσφατη σκαπάνη στην Αμφίπολη, ως στοιχείο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού της μακεδονικής ιστορικής αλήθειας.

Στη σύντομη ομιλία της, κατά την απονομή του βραβείου, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνδράμουν το έργο της ανασκαφής και ιδιαιτέρως το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε στη «μαγεία», όπως τη χαρακτήρισε, τής αρχαιολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και είναι πάντα το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια, ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα».

Έκανε δε, μία μικρή αναφορά στο ανασκαφικό της έργο στη Δράμα που διήρκεσε περίπου 13 χρόνια και είχε να κάνει με την ανασκαφή του Ιερού Διονύσου στην Καλή Βρύση στα τέλη του 3ου π. Χ. Αιώνα, την ανασκαφή του προϊστορικού οικισμού Αρκαδικού Δράμας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τον Γ. Χουρμουζιάδη και την ανασκαφή των ταφικών τύμβων Ρωμαϊκών Χρόνων στην παραμεθόρια περιοχή Ποταμών Δράμας.

Αγωνία και ερωτηματικά για την ταυτότητα του νεκρού
Τα ευρήματα στον τρίτο θάλαμο του μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης δεν απαντούν για το ποιος είναι ο νεκρός, κορυφώνοντας έτσι την αγωνία στα ύψη. Η ανασκαφική ομάδα ομάδα επικεντρώνει πλέον την προσπάθειά της στο περίπου ενός μέτρου χώμα, που όπως εκτιμάται έχει απομείνει στον θάλαμο, κάτω από το ύψος του δαπέδου.

Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα», ήταν η απάντηση που έδωσε χτες η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο μουσείο της Αμφίπολης.

Προκαλεί ερωτηματικά ότι οι δύο προηγούμενοι θάλαμοι είχαν γλυπτά και ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό και αυτός ο θάλαμος έχει μόνο ένα ευτελές δάπεδο με πωρόλιθους καλυμμένους με ένα απλό λευκό κονίαμα.

Η κ. Μενδώνη έδωσε επίσης τη δική της απάντηση αναφορικά με τον νεκρό της Αμφίπολης. «Το ποιος είναι θαμμένος δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια». Κάνοντας παράλληλα την αποτίμηση του ταφικού μνημείου, έσπευσε να σημειώσει ότι «έχει ήδη ικανοποιήσει τις προσδοκίες όλων μας εξαιτίας της μοναδικότητάς του».

Ο τάφος έχει δεχτεί ανθρώπινη παρέμβαση αναφέρει η κ. Μενδώνη
Η πορεία της ανασκαφής έρχεται να απαντήσει και στο ανοιχτό εξαρχής ερώτημα αν ο τάφος είναι συλημένος. «Ο τάφος έχει δεχτεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή είχαμε πει και το έχουμε πολλές φορές επαναλάβει ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων» είπε η κ. Μενδώνη κατά τη χθεσινή ομιλία της στη Δράμα.

Αναφορικά με πληροφορίες ότι βρέθηκαν στο ταφικό μνημείο γράμματα-σύμβολα, από την κ. Μενδώνη διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για 2-3 τεκτονικά σύμβολα, τα οποία είχαν βρεθεί στον περίβολο του μνημείου ήδη από το 2013 και είχαν ανακοινωθεί από τότε από την κ. Περιστέρη.
Οπως εξήγησε, είναι σημάδια των μαστόρων της εποχής, ώστε να μπορούν να βρίσκουν τη σειρά των μαρμάρινων πλακών κατά την τοποθέτησή τους. Ενα από τα γράμματα απεικονίζει το «Ε» και από τη συγκεκριμένη γραφή του παραπέμπει στα μέσα του τέταρτου π.Χ. αιώνα, συνηγορώντας στη χρονολόγηση του μνημείου.

Για «αποθέτη» στον τρίτο θάλαμο, δηλ. χώρο στον οποίο συγκεντρώθηκαν και τάφηκαν κομμάτια των γλυπτών που είχαν καταστραφεί από τυμβωρύχους, κάνει λόγο η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παλιαδέλη, προσθέτοντας ότι κάτι παρόμοιο βρέθηκε και σε άλλες ανασκαφές: «Αυτό γινόταν για να αποκατασταθεί η ιερόσυλη πράξη των τυμβωρύχων ή των «καταστροφέων» του τάφου» ανέφερε.

«Θαυμάζουμε και καμαρώνουμε ένα μοναδικό μνημείο που μας κάνει υπερήφανους για την ιστορία και την αρχαιολογία μας», δήλωσε χθες από τα Γιάννενα ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, που ρωτήθηκε για τις εξελίξεις γύρω από την ανασκαφή στην Αμφίπολη.