Μακελειό στη Μόσχα: Στους 115 οι νεκροί – Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες

Μακελειό στη Μόσχα: Στους 115 οι νεκροί – Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες
epa11238342 People walk past a huge digital billboard showing a burning candle and the slogan: 'St. Petersburg mourns with the country' in St. Petersburg, Russia, 23 March 2024. On 22 March evening, a group of up to five gunmen attacked the Crocus City Hall in the Moscow region, Russian emergency services said. 93 people were killed and more than 100 others were hospitalized, the Investigative Committee confirmed. The head of the Russian FSB, Alexander Bortnikov, reported to Russian President Vladimir Putin on 23 March on the arrest of 11 people, including all four terrorists directly involved in the terrorist attack EPA/ANATOLY MALTSEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι έρευνες στα συντρίμμια του χώρου συναυλιών θα πάρουν "αρκετές ημέρες" υποστηρίζει ο κυβερνήτης της Μόσχας.

Στους 115 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι βρήκαν “κι άλλα πτώματα στις έρευνές τους στα συντρίμμια“, με τα οποία αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών “στους 115”.

Οι έρευνες συνεχίζονται“, πρόσθεσαν.

Οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει 11 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 4 υπόπτους που πιστεύεται ότι εμπλέκονταν άμεσα στο χθεσινό μακελειό, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο απολογισμός των νεκρών από τη χθεσινή επίθεση κοντά στη Μόσχα ανέρχεται πλέον σε 143, δήλωσε στο Telegram η Μαργκαρίτα Σιμόνιαν, μια δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και επικεφαλής του Russia Today, χωρίς να δίνει κάποια πηγή για την πληροφορία αυτή.

Οι δράστες έβαλαν φωτιά στο κτίριο με ένα “εύφλεκτο υγρό”, σύμφωνα με ερευνητές

Οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων στα συντρίμμια της αίθουσας συναυλιών κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα, που βρέθηκε στο στόχαστρο μιας επίθεσης την οποία ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, θα πάρουν αρκετές ημέρες, ανέφερε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής της Μόσχας.

«Οι διασώστες εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο στον χώρο (…) Άλλα 20 πτώματα βρέθηκαν κάτω από τα συντρίμμια. Οι έρευνες θα συνεχιστούν περαιτέρω, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες», έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης Αντρέι Βορόμπιοφ, λίγο αφότου ο απολογισμός ανήλθε σε 115 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, η Ερευνητική Επιτροπή έκανε σήμερα γνωστό πως οι δράστες της επίθεσης εναντίον της αίθουσας συναυλιών χρησιμοποίησαν «αυτόματα πυροβόλα όπλα» και έβαλαν φωτιά στο κτίριο με τη βοήθεια ενός «εύφλεκτου υγρού».

«Έχει καθοριστεί πως οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν ένα εύφλεκτο υγρό για να βάλουν φωτιά στην αίθουσα συναυλιών όπου βρίσκονταν θεατές», μεταξύ των οποίων υπάρχουν τραυματίες, ανέφερε οι ερευνητές στο Telegram, προσθέτοντας πως κατέσχεσαν «αυτόματα όπλα» τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την επίθεση.

Ο Πούτιν και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία συνέλαβε 11 ανθρώπους μεταξύ των οποίων 4 υπόπτους που πιστεύεται ότι εμπλέκονταν άμεσα στη χθεσινή επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 93 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι είχαν “επαφές” στην Ουκρανία.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή έχει αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ενώ η Ουκρανία έχει αρνηθεί ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει στο πεδίο της μάχης αν η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από το μακελειό, δήλωσε Ρώσος βουλευτής σύμφωνα με το RIA

Αν βρεθεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 93 ανθρώπους, θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής απάντηση στο πεδίο της μάχης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δήλωση που έκανε σήμερα ο Ρώσος βουλευτής και στρατηγός εν αποστρατεία Αντρέι Καρταπόλοφ.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες ότι η Ουκρανία “δεν έχει καμία απολύτως σχέση” με την επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: