Μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Σάο Πάολο – Ένοπλοι άνοιξαν πυρ

Μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Σάο Πάολο – Ένοπλοι άνοιξαν πυρ
epa05639653 Policemen intensify an operation against drug trafficking after the crash of a helicopter that left four agents dead, which was giving support to a police operation against gangs in the favela, at shanty town Cidade de Deus, in Rio de Janeiro, Brazil, 20 November 2016. According to Secretary of Security of Rio de Janeiro, Roberto Sa, at least one person was detained during the police operation, which will continue in the zone. EPA/MARCELO SAYAO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον δέκα νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά - Αρκετοί οι τραυματίες στο σχολείο όπου φοιτούν περίπου χίλιοι μαθητές.

 

Δύο ένοπλοι άνδρες φορώντας μάσκες στο πρόσωπο εισέβαλαν σήμερα σε ένα δημοτικό σχολείο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας όπου πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον έξι παιδιά την ώρα του διαλείμματος, καθώς και δύο εργαζομένους στο σχολείο, προτού στρέψουν τα όπλα πάνω τους και αυτοκτονήσουν, ανέφερε η αστυνομία.

Συνολικά σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι, περιλαμβανομένων των ενόπλων, ανακοίνωσε η αστυνομία του Σάο Πάολο.

Οι άγνωστοι ένοπλοι, που φαίνονταν να ήταν μεταξύ 20 και 25 χρονών, πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν εργαζόμενο σε ένα κοντινό πλυντήριο αυτοκινήτων πριν από την επίθεσή τους στο σχολείο Ραούλ Μπραζίλ, σύμφωνα με την αστυνομία. Περισσότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας 11-15 ετών φοιτούν στο σχολείο αυτό.

Άλλοι 17 άνθρωποι –κυρίως μαθητές και μαθήτριες του σχολείου– τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς και πολλοί από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, η οποία δεν γνωρίζει ακόμη το κίνητρο της βίαιης αυτής πράξης.

Ο Μαρσέλο Σάλες, διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων στην Πολιτεία του Σάο Πάολο που έκανε δηλώσεις έξω από το σχολείο, είπε πως στη διάρκεια της τριακονταετούς και πλέον σταδιοδρομίας του, «δεν έχει δει τίποτα σαν κι αυτό, είναι ένα απερίγραπτα κτηνώδες έγκλημα».

Ο Σάλες είπε πως οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα πιστόλι διαμετρήματος .38, μαζί με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ένα τόξο. Η αστυνομία έφθασε οκτώ λεπτά μετά την έναρξη των πυροβολισμών και δεν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες, οι οποίοι ήταν ήδη νεκροί, συμπλήρωσε.

Αυτοσχέδιο βίντεο που γυρίστηκε στη διάρκεια των πυροβολισμών και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Globo δείχνει παιδιά να φωνάζουν, να τρέχουν και να ικετεύουν για τις ζωές τους καθώς ακούγεται ο ήχος δυνατών πυροβολισμών παντού γύρω.

Κάμερες ασφαλείας από σπίτια κοντά στο σχολείο έδειξαν παιδιά να σκαρφαλώνουν και πηδούν πάνω από έναν λευκό τοίχο που περιβάλλει το κτίριο του Ραούλ Μπραζίλ και να τρέχουν πανικόβλητα στους δρόμους, φωνάζοντας βοήθεια.

Η αστυνομία ανέφερε πως οι δύο άνδρες, για τους οποίους δεν πιστεύει ότι ήταν πρώην μαθητές του σχολείου, εισήλθαν στο κτίριο και άρχισαν να πυροβολούν γύρω στις 9.30 π.μ. τοπική ώρα.

Ένα άλλο περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε περίπου 500 μέτρα από το σχολείο Ραούλ Μπραζίλ λίγο πριν από τους πυροβολισμούς στο σχολείο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο Ζοάο Ντορία δήλωσε έξω από το σχολείο: «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων».

«Συγκλονίστηκα από τις σκηνές που είδα μέσα σε εκείνο το σχολείο», είπε ο Ντορία. «Είναι η πιο λυπηρή εικόνα που έχω δει στη ζωή μου», πρόσθεσε.