Μακελείο στη Μπουρκίνα Φάσο: «Αίμα παντού, πυροβολούσαν εν ψυχρώ»

Μακελείο στη Μπουρκίνα Φάσο: «Αίμα παντού, πυροβολούσαν εν ψυχρώ»
AppleMark

Νεκροί τουλάχιστον 23 άνθρωποι 18 εθνικοτήτων.

Σε 27 ανέρχονται οι νεκροί από την τζιχαντιστική επίθεση σε ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο στο κέντρο του Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στη χώρα Ζιλ Τιμπό.

Ο πρεσβευτής σημείωσε επίσης σε μήνυμά του στο Twitter ότι 150 άνθρωποι από 18 χώρες διασώθηκαν από τον τόπο της επίθεσης και έλαβαν ιατρική φροντίδα.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ είχε καταδικάσει τη «δειλή και ωμή» αυτή επίθεση και είχε καλέσει το λαό της χώρας του να δείξει «θάρρος» και να είναι σε επαγρύπνηση, ενώ είχε σημειώσει ότι βάσει προσωρινού απολογισμού οι νεκροί ανέρχονταν σε 23.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τερματίστηκαν πλέον οι επιχειρήσεις των δυνάμεων της τάξης περίπου 12 ώρες μετά την έναρξη των επιθέσεων.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 23 νεκροί, 18 διαφορετικών εθνικοτήτων», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπαορέ από το ξενοδοχείο Splendid στο οποίο μετέβη, όπου σημειώθηκε η επίθεση, κάνοντας λόγο για «άνανδρη και ωμή επίθεση».

Τέσσερις τζιχαντιστές, μεταξύ τους δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούσαν επιχείρηση για να ανακτήσουν τον έλεγχο του πολυτελούς ξενοδοχείου Splendid και ενώ στα παρακείμενα κτίρια είχαν πραγματοποιήσει επίθεση ισλαμιστές, μέλη της Αλ Κάιντα χθες βράδυ. Συγκεκριμένα ο τέταρτος τζιχαντιστής, μέλος της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο ξενοδοχείο Ybi, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Splendid.

Ένας πέμπτος τζιχαντιστής έχει οχυρωθεί στο μπαρ Taxi Brousse, που βρίσκεται δίπλα στο εστιατόριο Cappuccino και το ξενοδοχείο Ybi, σύμφωνα με τρεις αυτόπτες μάρτυρες που μπόρεσαν να βγουν από το μπαρ. Ανάμεσα στους αυτόπτες αυτούς μάρτυρες, δύο γυναίκες βγήκαν σώες και ένας άνδρας τραυματισμένος στον ώμο από τα πυρά τζιχαντιστή. Επέμβαση των δυνάμεων της τάξης δεν έχει γίνει ακόμη σε αυτό το μπαρ.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τερματίστηκαν πλέον οι επιχειρήσεις των δυνάμεων της τάξης περίπου 12 ώρες μετά την έναρξη των επιθέσεων.

Περιγραφές που συγκλονίζουν
Επιζώντες από την επίθεση περιέγραψαν τρομακτικές σκηνές, με τους ενόπλους να περπατούν και να πυροβολούν μέσα στο ξενοδοχείο.
«Τους ακούγαμε να μιλάνε. Περπατούσαν και συνέχιζαν να πυροβολούν όσους φαίνονταν ζωντανοί», είπε ο Γιανίκ Σαγουαντόγκο. «Ολοι είχαν πανικοβληθεί και έμεναν ξαπλωμένοι στο πάτωμα. Υπήρχε αίμα παντού, πυροβολούσαν τον κόσμο εν ψυχρώ», πρόσθεσε ο άνδρας που κατάφερε να ξεφύγει από ένα σπασμένο παράθυρο, ενώ μετά βίας μπορούσε να δει εξαιτίας του καπνού.

Ο Βιτάλ Νουναγιόν, σερβιτόρος σε εστιατόριο που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο περιέγραψε τον τρόμο που επικράτησε κατά την εισβολή των ενόπλων στο Splendid. «Μόλις είχαμε ανοίξει και υπήρχαν λίγοι πελάτες, όταν ακούσαμε πυροβολισμούς. Ηταν τρεις άνδρες που πυροβολούσαν στον αέρα. Πολλοί εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να τρέχουν. Οι δράστες έβαλαν φωτιά στα οχήματα και πυροβόλησαν προς το Cappuccino cade, πριν του βάλουν φωτιά», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ένοπλοι φορούσαν τουρμπάνια.

Ολάντ: Άναδρη επίθεση
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «την απεχθή και άνανδρη επίθεση που πλήττει το Ουαγκαντούγκου», ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Οι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο (Ρος Μαρκ Κριστιάν) Καμπορέ».