#makingithappen για τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα

#makingithappen για τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα
Η πρωτοβουλία #makingithappen ξεκίνησε στη διάρκεια της ΔΕΘ με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο F. είναι 16 χρόνων, πρόσφυγας από το Πακιστάν. Ταξίδεψε μοναχός του, έφτασε στην Ελλάδα το φθινόπωρο και έχει ζητήσει άσυλο. Ο F. ζει τώρα σε ασφαλές περιβάλλον, στον ξενώνα «Ωρίων», της οργάνωσης The HOME Project. Πηγαίνει στο σχολείο όπως (θα έπρεπε να πηγαίνει) κάθε παιδί και παρακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φροντίδας που σχεδιάστηκε από τα στελέχη της Μονάδας Προστασίας Παιδιών της οργάνωσης. Ο F. είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που ήρθαν κυνηγημένα στη χώρα μας, «κυνηγώντας» και τα ίδια ένα όνειρο. Μάθαμε για το παιδί από το Πακιστάν από την ιστοσελίδα homeproject.org και με αφορμή τη συνέντευξη του ΑΠΕ με την Σοφία Κουβελάκη, εκτελεστική διευθύντρια του The HOME Project.

«Είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες παιδιών προσφύγων, που φτάνουν στην Ελλάδα μόνα τους. Στα δύο χρόνια λειτουργίας της έχει υποστηρίξει περισσότερα από 380 παιδιά στους 11 ξενώνες της, προσφέροντας ένα ολιστικό πλαίσιο παιδικής προστασίας που περιλαμβάνει ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση και υπηρεσίες κοινωνικής ενσωμάτωσης», λέει η Σοφία Κουβελάκη.

Η συνάντηση με την Σοφία Κουβελάκη, απόφοιτο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Brown, έγινε στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχτηκε νέους Έλληνες επιστήμονες, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία #makingithappen.

Η πρωτοβουλία #makingithappen ξεκίνησε στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τώρα οι προβολείς στρέφονται σε άτομα που «διδάχτηκαν τις καλύτερες πρακτικές σπουδάζοντας ή δουλεύοντας στις ΗΠΑ και τις έχουν προσαρμόζουν στην Ελλάδα», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για άτομα που είναι ηγέτες στον πολιτισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες, στην επιστημονική έρευνα και τη μηχανική».

Για την εμπειρία της από τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας #makingithappen, η Σοφία Κουβελάκη δήλωσε ότι «η Τhe HOME Project είναι ένα απτό παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, καθώς δημιουργήθηκε όταν το 2016 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, απηύθυνε έκκληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ να στηρίξει τους πρόσφυγες στη χώρα μας». «Η Αμερικανική πρεσβεία μας έχει διευκολύνει μέχρι σήμερα σημαντικά στη διασύνδεσή μας με το Κογκρέσο και με άλλους οργανισμούς στις Η.Π.Α., αλλά και στη χώρα μας, με εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Fulbright Greece και τα σχολεία ACS Athens και Κολέγιο Αθηνών», πρόσθεσε η Σοφία Κουβελάκη.

Πού αποσκοπεί η αμερικανική στήριξη σε τέτοιες πρωτοβουλίες; Την απάντηση έδωσε ο Τζέφρι Πάιατ: «Στη διάρκεια της θητείας μου ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχω επισημάνει ότι το θεμέλιο των διμερών σχέσεων είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς. Και τώρα θέλουμε να δείξουμε την αφοσίωσή μας στην οικοδόμηση γεφυρών στις όχθες του Ατλαντικού που εμβαθύνουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση στις κουλτούρες του κάθε λαού». Τα θεμέλια για την ανάπτυξη της διπλωματίας των πολιτών ετέθησαν στην πρώτη σύνοδο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ- Ελλάδας, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών κύριοι Κατρούγκαλος και Πομπέο συμφώνησαν ότι ένας από τους έξι πυλώνες – κλειδιά για τη διμερή συνεργασία είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους πολίτες. «Εργαστήκαμε με τους συνεργάτες μας στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού για να εστιάσουμε στους τομείς συνεργασίας για τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές, την αθλητική διπλωματία και την συνεργασία στον χώρο του πολιτισμού», δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή της The HOME Project «αποδεικνύουν την θετική αξία των δικτύων μεταξύ των δύο χωρών».

Πόσο αποδοτική μπορεί να είναι η «διπλωματία των πολιτών» στην εποχή μας και ποιες δυνατότητες ανοίγει σε νέους ανθρώπους. «Μπορούμε πλέον να δούμε στην πράξη ότι η διπλωματία των πολιτών μπορεί να φέρει αλλαγή και να κάνει γνωστά θέματα, τα οποία βρίσκονται στην αφάνεια. Μπορεί να έχει έναν αντίκτυπο που μεγαλώνει συνεχώς, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα υποστήριξης που ξεκινά από τη βάση προς την κορυφή και στη συνέχεια από την κορυφή προς τη βάση. Θα το παρομοίαζα με ένα βότσαλο που πετώντας το σε μια λίμνη δημιουργεί αλλεπάλληλους κύκλους που απλώνονται συνεχώς. Με τον ίδιο τρόπο και η διπλωματία των πολιτών δημιουργεί κανάλια μέσα από τα οποία μπορεί να διοχετεύεται η υποστήριξη και η βοήθεια με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη», απαντά η Σοφία Κουβελάκη, η οποία στα χρόνια των σπουδών και της εργασίας της στις ΗΠΑ -όπως λέει- είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει «ότι η ελευθερία να χτίζεις και να εκφράζεις την ταυτότητά σου και ο συγκερασμός διαφορετικών στοιχείων όπως η εθνικότητα, η κουλτούρα, η θρησκεία, το οικονομικό υπόβαθρο, όλα αυτά που θεωρητικά μας διαφοροποιούν και μας διαχωρίζουν, αν ενωθούν μπορούν να αποτελέσουν το γόνιμο έδαφος όπου θα ανθίσουν σκέψεις, καινοτόμες ιδέες και δημιουργικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ