«Mακροχρόνιος COVID»: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επικεφαλής ανθρωπίνου δυναμικού

«Mακροχρόνιος COVID»: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επικεφαλής ανθρωπίνου δυναμικού
Businesswoman in facemask video conferencing at computer. (Photo by Paul Bradbury/CAIA IMAGE/SCIENCE / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά, οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον «μακροχρόνιο COVID».

της Megan Leonhardt

Είναι ακόμη ασαφές πόσοι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον COVID-19 καταλήγουν να υποφέρουν από μακροχρόνιο COVID. Μελέτες εκείνων που εμφανίζουν συμπτώματα COVID για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση τοποθετούν τον αριθμό των ασθενών μεταξύ 2,3% και 37% εκείνων που βρέθηκαν θετικοί, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά το ποσοστό των ασθενών με COVID που έχουν συμπτώματα τόσο έντονα που περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι πολύ μικρότερο, από 1,2% περίπου για τους 20χρονους που μελετήθηκαν έως 4,8% για τους 60χρονους, διαπίστωσε η βρετανική έκθεση.

Περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με COVID από την αρχή της πανδημίας, αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι σχεδόν διπλάσιος. Αλλά ακόμη και αν μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών πάσχουν από μακροχρόνιο COVID, μπορεί να σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες – και πιθανώς έως και μερικά εκατομμύρια – Αμερικανών θα εμφανίζουν παρατεταμένα συμπτώματα.

Ένας από τους λόγους που οι εκτιμήσεις ποικίλλουν τόσο πολύ είναι το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν και της σοβαρότητας  των συμπτωμάτων εκείνων που πάσχουν από μακροχρόνιο COVID.

Ο Scott Allen, για παράδειγμα, δάσκαλος δημοτικού στο Moore της Οκλαχόμα, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον COVID στα τέλη Αυγούστου 2020, πάσχει από νευρολογικές επιδράσεις, άσθμα, και τώρα ακόμη και νεφρική νόσο Σταδίου 3 – μια κατάσταση για την οποία οι γιατροί του δεν είναι σίγουροι εάν είναι άμεσο αποτέλεσμα του COVID-19 ή παρενέργεια του φαρμάκου που του χορηγήθηκε για τις ημικρανίες που άρχισε να παίρνει ως αποτέλεσμα του μακροχρόνιου COVID.

Τα μυριάδες συμπτώματα και η ποικίλη σοβαρότητα της κατάστασης των ασθενών με μακροχρόνιο COVID μπορεί επίσης να δυσχεράνει την αντικειμενική διάγνωση για κάποιον εργοδότη, ο οποίος στη συνέχεια πρέπει να καθορίσει πώς να προσφέρει την κατάλληλη υποστήριξη.

Η εργασία από απόσταση δεν είναι πάντα λύση για ασθενείς με μακροχρόνιο COVID, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης της μετακίνησης στο γραφείο και της καθιστικής εργασίας στο γραφείο όλη την ημέρα. Ωστόσο, το 74% των εταιρειών που έχουν εργαζόμενους που εξακολουθούν να εργάζονται εξ αποστάσεως σχεδιάζουν να τους ζητήσουν να επιστρέψουν στο γραφείο αυτό το φθινόπωρο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο από την εταιρεία στελέχωσης LaSalle Network.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι απαιτήσεις για άδεια ασθενείας με αποδοχές διευρύνθηκαν ταχύτατα. Περίπου 16 πολιτείες και η Ουάσινγκτον απαιτούν (ή σύντομα θα απαιτήσουν) από πολλούς εργοδότες να προσφέρουν άδεια ασθενείας με αποδοχές στους εργαζόμενους.

Πολλές εταιρείες θέσπισαν επίσης τις δικές τους πολιτικές άδειας ασθενείας. Από τους 100 μεγαλύτερους Αμερικανούς εργοδότες, 36 ανακοίνωσαν μια νέα πολιτική άδειας με αποδοχές ή ενημέρωσαν τις υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης εταιρικών αντιδράσεων στον COVID-19, Just Capital.

Για όσους εργάζονται χωρίς άδεια ασθενείας με αποδοχές ή για εκείνους όπως ο Allen που έχουν ήδη εξαντλήσει το υπόλοιπο της αδείας τους, ορισμένοι υπάλληλοι ενδέχεται να είναι σε θέση να μπουν σε καθεστώς προσωρινής αναπηρίας, αν και δεν το προσφέρουν όλες οι εταιρείες.

Μόλις εξαντληθεί η άδεια μετ ‘αποδοχών, οι εργαζόμενοι ενδέχεται να μπορούν να λάβουν έως και 12 εβδομάδες άδεια χωρίς αμοιβή, με προστασία της εργασίας τους σύμφωνα με τον νόμο για την οικογενειακή και ιατρική άδεια ή να ζητήσουν εύλογες διευκολύνσεις σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο για άτομα με αναπηρίες.