Μακροοικονομικό θρίλερ με ρωσικά ομόλογα: Η Μόσχα λέει ότι πλήρωσε, οι επενδυτές το αρνούνται

Μακροοικονομικό θρίλερ με ρωσικά ομόλογα: Η Μόσχα λέει ότι πλήρωσε, οι επενδυτές το αρνούνται

Στο μεγαλύτερο οικονομικό θρίλερ μετά την ελληνική κρίση χρέους το 2012 τείνει να εξελιχθεί η πληρωμή κουπονιών ρωσικών ομολόγων ύψους 117 εκατ. δολ. που έληγαν χθες 16 Μαρτίου 2022, με τη μεν Μόσχα να υποστηρίζει ότι κατέβαλε το απαιτούμενο τίμημα, αλλά με τους επενδυτές, όπως λένε, να μη βλέπουν το πράσινο χρώμα του αμερικανικού νομίσματος στους λογαριασμούς τους.

Ειδικότερα, οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι έδωσαν εντολή πληρωμής για την κάλυψη των ομολόγων σε δολάρια, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι οι επενδυτές θα λάβουν μετρητά, θέτοντας τη χώρα προ των πυλών της πρώτης αθέτησης χρέους από το 1998. Οι επενδυτές περίμεναν 117 εκατ. δολάρια από δύο ρωσικά ομόλογα και ως εκ τούτου η προθεσμία που έληξε σηματοδοτούσε μια κρίσιμη δοκιμασία για την προθυμία και την ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov δήλωσε την Τετάρτη ότι η εντολή πληρωμής είχε σταλεί στην αμερικανική τράπεζα που συνήθως χειρίζεται τέτοιες συναλλαγές, αλλά ότι υπήρχε κίνδυνος να μην «περάσουν» τα μετρητά, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό ειδησεογραφικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ria Novosti.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Siluanov είπε ότι η πληρωμή θα γινόταν σε ρούβλια εάν η μεταφορά δεν ήταν επιτυχής, προσθέτοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις ήταν μια προσπάθεια να αναγκαστεί η χώρα σε «τεχνητή χρεοκοπία». «Οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το δημόσιο χρέος είναι αναληθείς. Έχουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για να εξυπηρετήσουμε τις υποχρεώσεις μας», είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυτικοί επενδυτές, που κατείχαν περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πριν από την εισβολή, έχουν ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες. Μια χρεοκοπία για το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας – από τα οποία περίπου 20 δισ. δολάρια ήταν στα χέρια ξένων πριν από την εισβολή – θα εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το χρέος περίπου 90 δισ. δολάρια ομολόγων σε ξένο νόμισμα που εκδόθηκαν από ρωσικές εταιρείες.

Τι λέει η Fitch Ratings

Τους λόγους για τους οποίους η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει έως τις 15 Απριλίου 2022 εξηγεί σε ενημερωτικό σημείωμά της η Fitch Ratings.

Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησής του, η Ρωσία σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου πρέπει να καταβάλει πληρωμές κουπονιών ύψους 117 εκατ. δολ. 

Εάν η κάλυψη επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί σε τοπικό νόμισμα, δεδομένων και των κυρώσεων τις οποίες έχει επιβάλει η Δύση εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, μετά από τεχνική περίοδο χάριτος 30 ημερών θα σημάνει, εντέλει, το καμπανάκι της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, αυτά είναι είναι τα πρώτα κουπόνια κρατικών ομολόγων που βαίνουν προς αθέτηση μετά το διάταγμα Πούτιν της 5ης Μαρτίου 2022, το οποίο όρισε διαφορετική μεταχείριση (συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής σε ρούβλια), σε ό,τι αφορά τις καλύψεις εξωτερικού χρέους, για τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτή η αλλαγή στους όρους αποπληρωμής χρέους οδήγησε στις 8 Μαρτίου σε αξιολόγηση και υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας εκ μέρους της Fitch, σε «C», υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας διαδικασίας αθέτησης υποχρεώσεων.

Όπως αναφέρει η Fitch, οι αξιολογήσεις των επηρεαζόμενων εκδόσεων θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω σε «D», ενώ το LT FC IDR θα μεταβληθεί σε «περιορισμένη χρεοκοπία» (restricted default), εάν οι πληρωμές κουπονιών δεν πραγματοποιηθούν σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αρχικούς όρους, έως το τέλος της προαναφερόμενης περιόδου χάριτος.