Μακρόν: «Οι δηλώσεις περί εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ, μήνυμα αφύπνισης προς τους συμμάχους»

Μακρόν: «Οι δηλώσεις περί εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ, μήνυμα αφύπνισης προς τους συμμάχους»
epa07927517 France President Emmanuel Macron arrives at the EU headquarters for a Brexit summit in Brussels, Belgium, 17 October 2019. According to reports, the EU and the British government have reached a deal for Brexit. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επανήλθε ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις για το ΝΑΤΟ οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση, ενώ τόνισε πως η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη θα πρέπει να οικοδομηθεί μαζί με την Ρωσία. Ενώ έπειτα από εκτενείς διαβουλεύσεις, συμφωνήθηκε η μείωση της συμβολής των Ηνωμένων Πολιτειών στον προϋπολογισμό.

Οι δηλώσεις μου περί εγκεφαλικού θανάτου του ΝΑΤΟ ήταν ένα χρήσιμο μήνυμα αφύπνισης των μελών της Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σήμερα στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας ότι επιμένει στις καυστικές εκείνες δηλώσεις του στον Economist που προκάλεσαν τόσες αντιδράσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων.

Η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την ώρα που εξαπολύει επίθεση στην Συρία ως τετελεσμένο γεγονός, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος δήλωσε στον Economist ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου αμέσως μετά την αιφνιδιαστική μονομερή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία και την τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων που ακολούθησε.

Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη θα πρέπει να οικοδομηθεί μαζί με την Ρωσία, δήλωσε επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία δεν έχει αποδεχθεί το moratorium που πρότεινε η Ρωσία για τους πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς, είπε αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσε η Μόσχα μετά την εκπνοή της συνθήκης INF τον Αύγουστο.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν στην επεξεργασία νέας συνθήκης που θα αντικαταστήσει την ρωσο-αμερικανική συνθήκη του 1987 για τις Μέσου Βεληνεκούς Πυρηνικές Δυνάμεις (INF), μετά την καταγγελία της από τις ΗΠΑ.

«Δεν μπορούμε να αναθέσουμε την ασφάλειά μας σε μία διμερή συμφωνία όπου δεν θα συμμετέχει κανείς Ευρωπαίος», πρεοειδοποίησε.

Αναφερόμενος στις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων στην ζώνη του Σάχελ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επανεξετάσει τον τρόπο στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας και ζήτησε από τους συμμάχους του μεγαλύτερη συμμετοχή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή.

«Η συγκυρία που αντιμετωπίζουμε στο Σάχελ μας οδηγεί σήμερα να εξετάζουμε όλες τις στρατηγικές εναλλακτικές», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας «μεγάλυτερη συμμετοχή» των συμμάχων, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο από ατύχημα 13 γάλλων στρατιωτικών που συμμετείχαν στην αντιτρομοκραιτκή επιχείρηση Barkhane.

«Οποιος θέλει να δει το κόστος των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Σάχελ, μπορεί να έλθει στην επικήδεια τελετή των γάλλων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο Μαλί», είπε.

Οι σύμμαχοι κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να μειώσει την συμβολή της στον προϋπολογισμό

Σε περαιτέρω εξελίξεις στο επίπεδο της βορειατλαντικής συμμαχίας, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την συμβολή τους στον προϋπολογισμό λειτουργίας της Συμμαχίας, με την Γαλλία να αρνείται να συμμετάσχει στην πρόσθετη επιβάρυνση, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Συμμαχίας

Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στην οποία θα συμμετάσχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και είχε απαιτήσει κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 2018, την μείωση της συμβολής της χώρας του.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν σήμερα το 22,1% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ – που ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,37 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2019 και η Γερμανία το 14,7%, σύμφωνα με μία φόρμουλα με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας. Η Γαλλία συμβάλλει με το 10,5% του προϋπολογισμού.

Η συμφωνία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την συμβολή τους στο 16,35% επί του συνόλου. Η Γερμανία θα προσαρμόσει στο ίδιο επίπεδο την δική της συμβολή και οι υπόλοιποι σύμμαχοι, εκτός της Γαλλίας, δέχονται να πληρώσουν περισσότερα. Η άρνηση της Γαλλίας να συμμετάσχει στην συμφωνία αυτή αναγκάζει τους υπόλοιπους να προσαρμόσουν τον καταμερισμό της συμβολής, εξηγούν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Το Παρίσι αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση κρίνοντας ότι αυτό «κινδυνεύει να εξελιχθεί σε προηγούμενο που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μειώσουν την συμβολή τους και στους προϋπολογισμούς άλλων διεθνών οργανισμών», εξήγησε ένας διπλωμάτης. «Είναι προφανές ότι θα αποτελέσει προηγούμενο».

«Ηταν επείγον να υπάρξει αυτή η συμφωνία γιατί κανείς δεν θα τολμούσε να πει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι το θέμα δεν έχει διευθετηθεί, συνέχισε ο διπλωμάτης.

Burden Sharing

Ο καταμερισμός των στρατιωτικών δαπανών θα είναι ακανθώδες θέμα στην σύνοδο κορυφής της 3ης και 4ης Δεκεμβρίου, διότι οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η συμβολή των συμμάχων είναι ανεπαρκής, τονίζουν ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στο ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να δώσει αύριο την δημοσιότητα τους νέους αριθμούς που δείχνουν τις στρατιωτικές δαπάνες των συμμάχων από την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2016, για την αποναρκοθέτηση του πεδίου πριν από την σύνοδο του Λονδίνου.

ΟΙ 20 χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν τον 2014 να φέρουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024. Οκτώ βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο δαπανών: οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία και η Πολωνία. Η Γαλλία διαβεβαιώνει ότι θα φθάσει τον στόχο το 2025.

Η Γερμανία υπολείπεται, αλλά δεσμεύεται ότι ο στόχος θα εκπληρωθεί «στην αρχή της δεκαετίας του 2030». Ο αμυντικός προϋπολογισμός της αυξήθηκε και θα φθάσει τα 50,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020, που αντιπροσωπεύει το 1,42% του γερμανικού ΑΕΠ.