Μακρόν και φον ντερ Λάιεν προσπαθούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Μακρόν και φον ντερ Λάιεν προσπαθούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας
France, Paris, 2023-04-03. Photograph by Xose Bouzas / Hans Lucas. Working lunch, meeting between Emmanuel Macron, president of the french republic, and Ursula von der Leyen, president of the European Commission, at the Elysee Palace. Emmanuel Macron (R), President of France, and Ursula von der Leyen, President of the European Commission (L), at the entrance of the Elysee Palace before the meeting. France, Paris, 2023-04-03. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Dejeuner de travail, reunion entre Emmanuel Macron, president de la republique francaise, et Ursula von der Leyen, presidente de la Commission europeenne, au Palais de l Elysee. Emmanuel Macron (D), president de la France, et Ursula von der Leyen, presidente de la Commission europeenne (G), a l entree du Palais de l Elysee avant la reunion. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Οι σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών παραμένουν τεταμένες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 5 έως τις 7 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια επίσκεψη που έρχεται αμέσως μετά τα σχόλιά της ότι οι σχέσεις του ευρωπαϊκού μπλοκ με το Πεκίνο είναι τεταμένες.

Η φον ντερ Λάιεν, που ταξιδεύει στην Κίνα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη χρειάζεται να «ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους» σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο με την Κίνα, που έχει γίνει πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο επιθετική στο εξωτερικό.

Ενώ η ΕΕ έχει συγκρουστεί με την Κίνα για σειρά θεμάτων, από τις σχέσεις με τη Ρωσία έως τις καταγγελίες περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.

«Είναι σημαντικό η Κίνα και η ΕΕ να τηρήσουν το πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες και να επικεντρωθούν στη συναίνεση και τη συνεργασία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με την ΕΕ και να αντιμετωπίσει την επίσκεψη αυτή ως ευκαιρία για να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δυνατότητα αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων και να παράσχει περισσότερη σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες», πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει τον Μακρόν για γεύμα εργασίας σήμερα προκειμένου να συζητήσουν θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ενεργειακός τομέας και οι προετοιμασίες για τα ταξίδια τους στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής τους συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα έχει συνομιλίες με τον Μάκρον προκειμένου να χαράξουν μια πορεία για τις διμερείς σχέσεις, να εμβαθύνθουν τη συνεργασία και να ανταλλάξουν απόψεις σε σημαντικά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: