Μακρόν: Μήνυμα ενότητας από τους ηγέτες στην G7 – Τραμπ: Το Πεκίνο δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υποκύψει στην αμερικανική πίεση

Μακρόν: Μήνυμα ενότητας από τους ηγέτες στην G7 – Τραμπ: Το Πεκίνο δεν έχει άλλη επιλογή παρά να υποκύψει στην αμερικανική πίεση
epa07795460 French President Emmanuel Macron (R) and US President Donald J. Trump (L) hold a press conference on the closing day of the G7 summit in Biarritz, France, 26 August 2019. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συμφώνησαν ΗΠΑ-Γαλλία στη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών - Σε σύναψη εμπορικής συμφωνίας προχωρούν Ουάσινγκτον και Τόκιο - Τί δήλωσαν οι ηγέτες στη λήξη της Συνόδου στο Μπιαρίτς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το Πεκίνο «δεν έχει άλλη επιλογή» παρά να υποκύψει στην αμερικανική πίεση εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου. «Δεν το θεωρώ απειλή, πιστεύω ότι αυτοί (οι Κινέζοι) δεν έχουν άλλη επιλογή», είπε στην τελική συνέντευξη Τύπου της συνόδου κορυφής των G7 στο Μπιαρίτς.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε νέα αύξηση των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι θέλουν πάρα πολύ να επιτευχθεί μια συμφωνία. Πιστεύω ότι αυτό φάνηκε ιδιαίτερα χθες το βράδυ. Ο αντιπρόεδρος της Κίνας βγήκε και δήλωσε ότι θέλει να δει την επίτευξη μιας συμφωνίας», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου.

«Η Κίνα έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα τους τελευταίους μήνες. Τρία εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Πολύ σύντομα θα είναι πολύ περισσότερες από τρία εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης…»

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ με έναν περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο, είπε πως οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν «πολύ σύντομα» τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Σε σύναψη εμπορικής συμφωνίας προχωρούν Ουάσινγκτον και Τόκιο

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι οι σταθερές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είναι “πολύ σημαντικές”, όχι μόνο για τις οικονομίες των δύο αυτών χωρών αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. “Ελπίζω ότι θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, που θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας”, είπε ο Άμπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γαλλία. “Θα καθορίσουμε την οικονομική πολιτική μας έχοντας υπόψη τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην ιαπωνική οικονομία” οι σινοαμερικανικές εντάσεις, πρόσθεσε.

Ο Άμπε είπε επίσης ότι στη διάρκεια της συνόδου αυτής συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιταχύνουν τις διεργασίες με σκοπό την υπογραφή μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη δική του συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τόκιο, ο Τραμπ είπε ότι δεν επίκεινται νέοι δασμοί στα εισαγόμενα ιαπωνικά αυτοκίνητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αυτούς του δασμούς, με βάση τον νόμο που του επιτρέπει να το πράξει εφόσον η κυβέρνησή του θεωρήσει ότι τα εισαγόμενα οχήματα απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. “Όχι αυτήν τη στιγμή, όχι. Είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω αργότερα αν ήθελα, αλλά δεν το εξετάζουμε”, σημείωσε.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα στο ευρύτερο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας, με το Τόκιο να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των αγροτικών προϊόντων, όμως η Ουάσινγκτον δεν ήρε τους δασμούς στα οχήματα.

Μακρόν: Οι ηγέτες έστειλαν “μήνυμα ενότητας” 

Ένα “μήνυμα ενότητας” προέκυψε από τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 στο Μπιαρίτς, μολονότι υπήρχε μεγάλη ένταση ενόψει της συνόδου κορυφής, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το τέλος της συνόδου, τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνα και ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα. Σημείωσε όμως ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι θέλει να συνάψει μια συμφωνία με το Πεκίνο.

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου (Gafa), που αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι βρέθηκε “μια πολύ καλή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ”. Όπως είπε, Παρίσι και Ουάσινγκτον συμφώνησαν ότι θα καταλήξουν σε μια λύση για την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου το 2020 και, όταν γίνει αυτό, η Γαλλία θα καταργήσει τον δικό της, ύψους 3%.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, μετά την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τα κέρδη των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών (Google, Amazon, Facebook κ.α.) για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε γαλλικό έδαφος.

Η Γαλλία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα μια σύντομη ανακοίνωση, με τη λήξη της συνόδου κορυφής των G7 στο Μπιαρίτς, που καλύπτει διάφορα θέματα αλλά δεν ακολουθεί τους κανόνες των ανακοινωθέντων που εκδίδονται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές απόψεις των χωρών σε μια σειρά θεμάτων.

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι συζητήθηκαν τα θέματα του εμπορίου, του Ιράν, της Λιβύης, της Ουκρανίας και του Χονγκ Κονγκ.

Οι επτά πιο βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν σε ένα ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, καθώς και στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Ζητούν επίσης σημαντικές αλλαγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη γρηγορότερη επίλυση των διαφορών και την εξάλειψη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Για το Χονγκ Κονγκ, οι ηγέτες ζήτησαν να γίνει σεβαστό το καθεστώς της αυτονομίας του και “να αποφευχθεί η βία”, καθώς οι διαδηλώσεις με αίτημα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται εδώ και περισσότερους από δύο μήνες.

Τον Πούτιν θέλει να καλέσει στην επόμενη Σύνοδο ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα, με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, ότι ενδέχεται να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην επόμενη σύνοδο, που θα διεξαχθεί το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, μολονότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την Ομάδα από το 2014, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

“Ασφαλώς θα μπορούσα να τον προσκαλέσω”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του Πούτιν. Διευκρίνισε όμως ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος ηγέτης, τον οποίο χαρακτήρισε “υπερήφανο άνδρα”, θα δεχόταν την πρόσκληση. Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της επανένταξης της Ρωσίας στην G7, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Μόσχα προσκληθεί να ενταχθεί και πάλι στην Ομάδα, “θα δεχτεί την πρόσκληση”.

Πιθανή μια συνάντηση Τραμπ – Ροχανί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως είναι ρεαλιστικό να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να συναντηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί. «Έχω ένα καλό προαίσθημα. Πρέπει να ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν μπορούν να κάνουν ότι λένε ότι πρόκειται να κάνουν, επειδή αν το πράξουν, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματικά πολύ βίαιη δύναμη. Οπότε, πιστεύω ότι θα είναι καλοί», είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς.

«Πιστεύω ότι θα θέλει (ο Ροχανί) μια συνάντηση και να εξομαλύνουν την κατάστασή τους. Έχουν λαβωθεί σοβαρά». Παράλληλα απέκλεισε οι ΗΠΑ να δώσουν αντισταθμίσματα στην Τεχεράνη για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην ιρανική οικονομία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως οι συζητήσεις στην G7 δημιούργησαν «τις προϋποθέσεις μιας συνάντησης και άρα μιας συμφωνίας» ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν Χασάν Ροχανί για την κρίση σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως ελπίζει ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να διοργανωθεί «εντός των ερχόμενων εβδομάδων». «Τίποτα δεν είναι τελειωμένο, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», προειδοποίησε στη διάρκεια της τελικής συνέντευξης Τύπου της συνόδου κορυφής του Μπιαρίτς.

«Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για εμάς: το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και αυτή η κατάσταση δεν πρέπει ποτέ να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτό που ελπίζω είναι πως μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, στη βάση αυτών των συνομιλιών, μπορεί να καταφέρουμε να δούμε μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Πρόεδρο Ροχανί και στον Πρόεδρο Τραμπ».

Οι Τραμπ και Ροχανί αναμένεται να βρίσκονται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μας ενώνει η επιθυμία να βρούμε μια διπλωματική λύση για το Ιράν, δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας για τις συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, είπε ότι του επανέλαβε την πρότασή της, να συμμετάσχουν αμερικανικές εταιρείες σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Γερμανία, ώστε “να παρουσιάσουμε καλύτερα τη γερμανική αγορά στους Αμερικανούς” και πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα “επιδοκιμάστηκε”.

Για το θέμα του Ιράν, η καγκελάριος είπε ότι “αυτό που μας ενώνει είναι ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να αποκτήσει (η Τεχεράνη) πυρηνικά όπλα αλλά επίσης θέλουμε να βρούμε μια λύση μέσω πολιτικών μέσων”.

Σε δηλώσεις της για το Brexit, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη είναι “ενωμένη” στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα. “Θα έχουμε δουλειά να κάνουμε το φθινόπωρο για την αποχώρηση της Βρετανίας (από την ΕΕ) και επομένως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters