Μακρόν: Νίκες λαϊκιστών, αν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους

Μακρόν: Νίκες λαϊκιστών, αν η ΕΕ δεν προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους
epa08210773 French President Emmanuel Macron attends the national conference on Handicap help at the Elysee Palace in Paris, France, 11 February 2020. EPA/GONZALO FUENTES / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι λαϊκιστές θα κερδίσουν «στην Ιταλία, την Ισπανία, ίσως στην Γαλλία και αλλού» αν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θεσπίσουν ένα ταμείο διάσωσης που μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους Financial Times.

Οι ευρωπαϊκές χώρες «δεν έχουν άλλη επιλογή» από το να θεσπίσουν ένα ταμείο που «να μπορεί να εκδώσει κοινό χρέος με μια κοινή εγγύηση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ενώ προειδοποίησε ότι η Ε.Ε. θα καταρρεύσει ως πολιτικό εγχείρημα αν δεν στηρίξει τις ισχυρά πληττόμενες οικονομίες όπως αυτή της Ιταλίας, να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους τοποθετήθηκε και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ μιλώντας στον τύπο.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης – πρόταση την οποία ο ίδιος παρουσίασε πριν δύο εβδομάδες – και τον τρόπο χρηματοδότησής του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας επαναλαμβάνει ότι η χώρα του προτιμά την κοινή και εις ολόκληρον (joint and several) εγγύηση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου κάθε χώρα θα αναλαμβάνει την ευθύνη για το σύνολο του χρέους που θα εκδώσει το νέο ταμείο.

«Προτείνουμε την έκδοση κοινού χρέους μόνο για το μέλλον, ενώ τα ευρω-ομόλογα αφορούν και τα χρέη του παρελθόντος· δεύτερον, το κοινό χρέος θα εκδίδεται για μία σύντομη, πεπερασμένη περίοδο· τρίτον, οι πόροι θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε επενδύσεις. Γι’ αυτούς τους τρεις λόγους πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για διαπραγματεύσεις [που θα οδηγήσουν στην τελική συμφωνία]. Θέλω επίσης να επιμείνω σε ένα επιχείρημα που θα έπρεπε να πείσει τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς φίλους μας: ότι από οικονομικής άποψης, η κοινή έκδοση χρέους είναι καλύτερο εργαλείο από τη χρήση του κοινοτικού προϋπολογισμού (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ή ΠΔΠ). Η έκδοση χρέους, με πολύ χαμηλά επιτόκια, επιτρέπει τη διασπορά του κόστους της ανάκαμψη σε βάθος χρόνου, ενώ η χρήση πόρων του ΠΔΠ επιβαρύνει άμεσα τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών».