Μακρόν: Θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα μέσα σε πέντε χρόνια

Μακρόν: Θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα μέσα σε πέντε χρόνια
epa07510683 French President Emmanuel Macron gestures at his desk after addressing the French nation following a massive fire at Notre Dame Cathedral, at Elysee Palace in Paris, France, 16 April 2019. Macron canceled his announcement of a series of measures following the national Great Debate on 15 April because of the fire at Notre-Dame. EPA/YOAN VALAT / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μήνυμα ενότητας μπροστά στην καταστροφή ενός ιστορικού πολιτιστικού μνημείου έστειλε με το διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο Έθνος ότι ο Καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ προσφέρει στον Μακρόν αμερικανική βοήθεια για την αποκατάσταση του ναού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Γάλλο ομόλογό του για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων και προσέφερε αμερικανική βοήθεια για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η Παναγία των Παρισίων θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σύμβολο της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας και της δημοκρατίας», είπε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Θυμόμαστε με καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη το χτύπημα των καμπανών της Παναγίας των Παρισίων την 12η Σεπτεμβρίου 2001, στην αναγνώριση των τραγικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου σε αμερικανικό έδαφος. Αυτές οι καμπάνες θα ηχήσουν ξανά», ανέφερε.

Ως ένδειξη «αλληλεγγύης», οι καμπάνες ηχούν στη Βρετανία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καμπάνες των εκκλησιών στην Αγγλία θα ηχήσουν σε ένδειξη «αλληλεγγύης με τη Γαλλία» και προσέφερε τη βρετανική «τεχνογνωσία» για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε χθες από τις φλόγες.

«Η Νοτρ Νταμ είναι ένα από τα ομορφότερα μνημεία παγκοσμίως, σύμβολο της Γαλλίας και των Γάλλων και πολυαγαπημένη για ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε, σε ένα δελτίο τύπου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» τις εικόνες της πυρκαγιάς.

«Για να υπογραμμίσουμε την αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, οι καμπάνες του Αββαείου του Ουέστμινστερ θα χτυπήσουν στις 17.43 τοπική ώρα (18.43 ώρα Παρισιού, 19.43 ώρα Ελλάδας) για να σηματοδοτήσουμε τη στιγμή που ξεκίνησε η πυρκαγιά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην υπόλοιπη Αγγλία, οι καμπάνες στις εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς θα ηχήσουν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, τη Μεγάλη Πέμπτη συγκεκριμένα, τρεις ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών.

Η Τερέζα Μέι απέτισε, επίσης, φόρο τιμής στους πυροσβέστες και χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη βούλησή του να «ανοικοδομήσει» τον ναό.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλη την εμπειρία και τεχνογνωσία της Βρετανίας, που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στις εργασίες» τόνισε.