Μάνδρα: Η επόμενη μέρα -Μάχη με τη λάσπη και τα συντρίμμια για τον εντοπισμό δυο αγνοούμενων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το πρώτο φως της μέρας συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο ανδρών που αγνοούνται. Στις 1154  οι διενεργηθείσες αυτοψίες.

Στις 1154 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

-Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 588 κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες – υπόγεια.

-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 229 συνολικά αυτοψίες. Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 142 κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

ΜΑΝΔΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δυο αγνοούμενους
Έξι μέρες και οι έρευνες της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δύο τελευταίων αγνοουμένων.

Οι διασώστες ψάχνουν τον οδηγό Χρήστο Γεωργακόπουλο, τα ίχνη της ζωής του οποίου χάθηκαν στην περιοχή της Αγίας Σωτήρας και τον 30χρονο οδηγό φορτηγού Σωτήρη Πίνη. Σε μια αποθήκη κοντά στην Παλαιά Εθνική έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των διασωστών προκειμένου να εντοπίσουν τους δύο αγνοούμενους. Τόνοι λάσπης και μπάζα δυσχεραίνουν το έργο τους, αφού κάθε φορά που η δαγκάνα του εκσκαφέα μπαίνει στη γη τραβάει προς τα έξω συντρίμμια και λαμαρίνες αυτοκινήτων.

Οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 20, καθώς την Κυριακή το μεσημέρι άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν τη σορό ενός ακόμα ανθρώπου κοντά στο αμαξοστάσιο, στη Μάνδρα.

Πρώην αντιπεριφερειάρχης: Τρία χαμένα χρόνια

«Εμείς αφήσαμε όχι μόνο ολοκληρωμένη μελέτη, άλλα τεκμηριωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της Αττικής», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, κάνοντας λόγο για τρία χαμένα χρόνια στην περιφέρεια.

Ο κ. Σγουρός πρόσθεσε ότι «ο ιδιώτης μελετητής που παρέδωσε τη μελέτη στην κ. Δούρου για να την εξειδικεύσει είπε ότι υπάρχει στην Μάνδρα επικινδυνότητα, και ότι έπρεπε να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2016 τα έργα, κάτι που δεν έγινε, και η κ. Δούρου ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ». Αποσαφήνισε ακόμη στην ίδια συνέντευξη ότι υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι για τη Ρένα Δούρου ώστε τα αντιπλημμυρικά έργα να υλοποιηθούν.

Συμφωνα με τον κ. Σγουρό στην Μάνδρα νομιμοποιήθηκαν αυθαίρετα, και δεν έγιναν διευθετήσεις των ρέματα, ενώ στο όρος Πατέρας δεν κατασκευάστηκαν φράγματα με κορμούς δέντρων για να συγκρατήσουν τα νερά μετά τις πυρκαγιές.