Μανιάτης: Αναμένουμε υψηλό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες

Μανιάτης: Αναμένουμε υψηλό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες

Μεγάλο ενδιαφέρον απο πετρελαϊκές εταιρείες αναμένει η Αθήνα στις δυο διεθνείς προσκλήσεις ενδιαφέροντος.

 

Ενημερωτική συνάντηση με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των ξένων κυβερνήσεων στην Αθήνα αναφορικά με τις ελληνικές πρωτοβουλίες στο ζήτημα της έρευνας, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι αναμένεται να δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ οι δύο διεθνείς προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η πρώτη για τις 20 περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης και η δεύτερη για τα τρία χερσαία «οικόπεδα» σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο και κάλεσε τους πρεσβευτές να ενημερώσουν σχετικά τις κυβερνήσεις των κρατών τους, καθώς και τις πετρελαϊκές εταιρίες που εδρεύουν στις χώρες τους.
Έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Μανιάτης δήλωσε αισιόδοξος ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση των δυο διεθνών διαγωνισμών στην εφημερίδα της ΕΕ, εντός του Οκτωβρίου, θα εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον, από μεγάλες και μεσαίες εταιρίες του πετρελαϊκού κλάδου.

Μιλώντας στους πρεσβευτές, ο υπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπερνά την οικονομική κρίση και αλλάζει σελίδα και βηματισμό, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που επενδύει, μεταξύ άλλων, και στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και εφαρμόζοντας τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς και προδιαγραφές για την προστασία του.

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική της θέση και καθίσταται σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ έκανε ειδική μνεία στους αγωγούς TAP και IGB (ελληνοβουλγαρικός), στις προοπτικές για τον EastMed που μέσω Ελλάδας θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με τα κοιτάσματα από Ισραήλ και Κύπρο καθώς και στα 12 ενεργειακά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, που ενέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον κατάλογο των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs).

Διαβάστε ακόμη:

Οι 25 «κολοσσοί» που «μάχονται» για τα κοιτάσματα της Ελλάδας