Μανιάτης: Σύντομα η αποκατάσταση της βλάβης στη Σαντορίνη

Μανιάτης: Σύντομα η αποκατάσταση της βλάβης στη Σαντορίνη

Προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων.

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αποκατάστασης της βλάβης που προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη, δήλωσε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, η οποία θα αποτελέσει και την οριστική λύση τόσο για την ασφάλεια όσο και για το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών.

Ο σχετικός διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε (ο προηγούμενος είχε κηρυχθεί άγονος) στις 30 Ιουλίου και αφορά τη διασύνδεση τεσσάρων νησιών των Κυκλάδων (Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου) με υποβρύχια καλώδια 150 κιλοβόλτ. Η διασύνδεση των νησιών θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια ηλεκτροδότησης, δυνατότητα μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά και μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τα νησιά ηλεκτροδοτούνται από τοπικούς αυτόνομους σταθμούς που λειτουργούν με πετρέλαιο και έχουν υψηλό κόστος παραγωγής. Το κόστος αυτό καλύπτεται από τους καταναλωτές όλης της χώρας μέσω της χρέωσης για τις λεγόμενες «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Στη δήλωσή του, ύστερα από συνεχή όπως επισημαίνεται συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μανιάτης αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για το πρωτόγνωρο γεγονός στη Σαντορίνη, που τραυμάτισε την τουριστική καρδιά της Ελλάδας. Μετά από τρεις πολύ δύσκολες ημέρες και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο της πλήρους επιδιόρθωσης και αποκατάστασης της βλάβης, που πιστεύω ότι θα γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με τις λιγότερες επιπτώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φωτογραφία: Δε΄σποινα Αλεφράγκη

Διαβάστε ακόμη: Φιάσκο στην Σαντορίνη