Μανουέλ Βαλς: Η Ελλάδα ανήκει στη καρδιά της Ευρώπης

Μανουέλ Βαλς: Η Ελλάδα ανήκει στη καρδιά της Ευρώπης

Στο γαλλικό κοινοβούλιο θα υποβληθεί προς επικύρωση την Τετάρτη η συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Εφ’ όσον υπάρξει συμφωνία, η Γαλλία θα την υποβάλει προς επικύρωσή της στο γαλλικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε πρωινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Inter. Διευκρίνισε ότι είναι πιθανό να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Βαλς χαιρέτισε για ακόμα μια φορά το κουράγιο του Αλέξη Τσίπρα για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος που ήταν μια κυρίαρχη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, και πρόσθεσε :

« Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα για την ιστορία μας που έχει σημασία. Είναι μια χώρα με προσόντα, τον τουρισμό της, τη ναυτιλία της, την γεωργία της», είπε.

«Είμαστε μπρος σε μια ιστορική στιγμή… η Ελλάδα δεν μπορεί να λείψει από την καρδιά της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Σε ερώτημα ακροατή εάν θεωρεί ότι «μπορούμε να οικοδομήσουμε κάτι σταθερό ταπεινώνοντας έναν λαό, και εάν η Συνθήκη των Βερσαλιών δεν θα πρέπει να θυμίζει σε όλους ότι είναι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο να ταπεινώνεται ένας λαός», ο Μανουέλ Βάλς απάντησε

«Δεν θα πρέπει ποτέ να ταπεινώνεται ένας λαός, δεν θα πρέπει ποτέ να ταπεινώνεται μια κυβέρνηση(…) γι αυτό η θέση της Γαλλίας ήταν σταθερή κάνοντας τα πάντα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, και διατηρώντας όλα τα δεδομένα της εθνικής της κυριαρχίας», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς.

Ένα «Grexit, αυτό θα ήταν καταστροφή, μία καταστροφή κατ΄αρχήν για τους Έλληνες που θα ζούσαν ένα οικονομικό και κοινωνικό σοκ χωρίς προηγούμενο (…) και οι συνέπειες για την ίδια την Ευρωζώνη θα ήταν βλαβερές γιατί θα εξασθένιζε», εξήγησε ο Βαλς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Αν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες, «θα υποβάλουμε τη συμφωνία αυτή σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, την Τετάρτη χωρίς αμφιβολία».