Manpower: Το 86% των εργοδοτών στην Ελλάδα σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερό ή να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους

Manpower: Το 86% των εργοδοτών στην Ελλάδα σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερό ή να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους

Το 88% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να επενδύσει στους υπάρχοντες εργαζόμενους, προσφέροντάς τους εκπαίδευση.

Περισσότεροι εργοδότες από ποτέ άλλοτε (87%) σχεδιάζουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν τον αριθμό του προσωπικού τους, λόγω της αυτοματοποίησης, σύμφωνα με νέα έρευνα της ManpowerGroup η οποία διεξήχθη ανάμεσα σε 19.000 εργοδότες σε 44 χώρες και εξέτασε το αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην αύξηση των θέσεων εργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια («Humans Wanted: Robots Need You»).

Στην Ελλάδα, η έρευνα διεξήχθη σε 309 εταιρείες και κατέδειξε ότι το 86% των εργοδοτών σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερό ή να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους λόγω της αυτοματοποίησης. Συγκεκριμένα, το 70% σχεδιάζει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, το 16% να τον αυξήσει, ενώ μόλις το 12% να τον μειώσει.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες που ψηφιοποιούνται αναπτύσσονται δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες που έχουν ήδη αυτοματοποιήσει τις εργασίες τους και κάνουν πρόοδο προς της ψηφιακή μετάβασή τους είναι πιο πιθανόν να αυξήσουν το προσωπικό τους.

Παράλληλα, η παγκόσμια έλλειψη ταλέντου είναι στο πιο υψηλό επίπεδο των τελευταίων 12 χρόνων, ενώ ταχύτατα εμφανίζονται νέες δεξιότητες. Περισσότερες εταιρείες από ποτέ σχεδιάζουν να επενδύσουν στη δημιουργία ταλέντων και αυτή η τάση δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης. Παγκοσμίως, το 84% των εργοδοτών σχεδιάζει να αναβαθμίσει τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού έως το 2020.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα έδειξαν πως το 88% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να επενδύσει στους υπάρχοντες εργαζόμενους, προσφέροντάς τους εκπαίδευση, ώστε να αναπτύξουν νέες δεξιότητες έως το 2020. Παράλληλα, το 87% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει πως είναι πρόθυμο να προσφέρει ακόμη υψηλότερες απολαβές, ώστε να προσελκύσει κάποιον που διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη λειτουργία της εταιρείας.

Επιπλέον, η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ζήτηση για δεξιότητες που σχετίζονται με την πληροφορική αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Παγκοσμίως, το 16% των εταιρειών προβλέπει αύξηση του προσωπικού τους σε θέσεις πληροφορικής, πέντε φορές περισσότερο από αυτές που προβλέπουν μείωση προσωπικού. Εταιρείες στους τομείς της παραγωγής και κατασκευής προβλέπουν τη μεγαλύτερη αλλαγή, καθώς το 25% δηλώνει πως τον επόμενο χρόνο θα απασχολεί περισσότερο εργατικό δυναμικό, ενώ το 20% δηλώνει πως θα απασχολεί λιγότερο. Η αύξηση θα επηρεάσει και κλάδους, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, όπου απαιτούνται οι δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η διαπραγμάτευση, η ηγεσία και η προσαρμοστικότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες θα αυξηθεί, επηρεάζοντας περισσότερο τον κλάδο της πληροφορικής και της παραγωγής και κατασκευής. Το 30% των ελληνικών εταιρειών προβλέπει αύξηση του προσωπικού τους σε θέσεις πληροφορικής, που σημαίνει οκτώ φορές περισσότερο από αυτές που προβλέπει μείωση προσωπικού, ενώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και κατασκευής προβλέπουν 23% αύξηση προσωπικού.