Μαραντόνα ή Μέσι;

Μαραντόνα ή Μέσι;

Crash test μεταξύ δύο θρύλων των γηπέδων.

Λένε ότι θέλει αυτή η στιγμή να είναι η δική του. Παίζει εξάλλου λίγο-πολύ στην έδρα του, τη γενέτειρα ήπειρό του. Και η αλήθεια είναι ότι μετά (και) τα αριστοτεχνικά γκολ στους αγώνες κατά της Νιγηρίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Ιράν, το ερώτημα υπάρχει πράγματι στα χείλη όλων: θα καταφέρει σε αυτό το Μουντιάλ ο 27χρονος Λιονέλ Μέσι να μπει στο πάνθεον των ζωντανών θρύλων των γηπέδων, δίπλα στον Πελέ και στον Μαραντόνα;

Αυτός με τον οποίο επιδιώκει ουσιαστικά να αναμετρηθεί είναι ο συμπατριώτης του Ντιέγκο. Κάποιες φάσεις από αγώνες τους μοιάζουν να είναι καρμπόν, σχεδόν σαν να πρόκειται για την ίδια στιγμή, απλά σε ένα “άλμα” χοροχρόνου.

Αριστερά στο βίντεο είναι το δεύτερο και καθοριστικό γκολ του Μαραντόνα στον επικό πλέον αγώνα μεταξύ Αργεντινής-Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986 (το θρυλικό «Χέρι του Θεού» ήταν το πρώτο του γκολ σε εκείνο το παιχνίδι). Στα δεξιά, σχεδόν σαν να ακολουθεί τα ίχνη του, ο Μέσι σκοράρει για την Μπαρτσελόνα.

Πράγματι, οι δυο τους έχουν πολλές ομοιότητες: ίδιο στιλ, παρόμοιο σωματότυπο, δαιμονισμένη ταχύτητα στο γήπεδο, ευφυής όσο και αριστοτεχνικός χειρισμός της μπάλας, συλλογικότητα στο παιχνίδι. Ένα ακόμη κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι και οι δύο έχουν πάρει «κόκκινη κάρτα» για φοροδιαφυγή: 54 εκατ. δολ. ο Ντιέγκο στην Ιταλία, κοντά στα 26 εκατ. δολ. ο Λιονέλ στην Ισπανία.

Έχουν ωστόσο πολλά στα οποία διαφέρουν. Κατ’ αρχάς σε τίτλους, με το… σκορ αυτή τη στιγμή να είναι υπέρ του Μαραντόνα. Κατά δεύτερον, έχουν διαφορετική περιουσία. Όμως, εδώ σαφώς υπερτερεί ο Μέσι.

Ο 27χρονος επιθετικός έχει σήμερα καθαρή θέση 180 εκατ. δολ., κερδίζοντας 16 εκατ. δολ. τη χρονιά εντός γηπέδου και επιπλέον πολλά εκατομμύρια από τα συμβόλαια που έχει με διεθνείς κολοσσούς, όπως τις Adidas, PepsiCo, Konami, Audemars Piguet, Chery, AirEuropa και Dolce & Gabbana.

Ο Μαραντόνα αντίθετα δεν ήταν ποτέ καλός με το χρήμα. Αν και υπήρξε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες, κατάφερε να φθάσει πολλές φορές στο χείλος της χρεοκοπίας.

Τώρα, στα 53 του -περιοριζόμενος πια στους ρόλους πότε του προπονητή και πότε του μάνατζερ ομάδων- εκτιμάται ότι έχει στις «τσέπες» του περί τα 100.000 δολάρια (αν και οι φήμες οργιάζουν ότι η αμοιβή του ως «πρέσβη αθλητισμού» του Ντουμπάι, βάσει της συμφωνίας που έκλεισε τον Ιούλιο του 2013 με το εμιράτο, φθάνει τα 5 εκατ. δολ, το χρόνο).

Κατά τα λοιπά, εκτός γηπέδων, Μέσι και Μαραντόνα δείχνουν να ανήκουν σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Ο Λιονέλ δείχνει έως και ντροπαλός απέναντι στον εκκεντρικό Ντιέγκο.

Για του λόγου το αληθές, ιδού και μία ενδιαφέρουσα ανάρτηση με φωτογραφικές συγκρίσεις που έκανε στο προσωπικό του blog ο Αυστραλός Τόνι Γουίλσον, πάλαι ποτέ επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη χώρα του, νυν διάσημος παραγωγός ραδιοφώνου, τηλεπαρουσιαστής και συγγραφέας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι… «παράξενοι» του Μουντιάλ

 Ρονάλντο – Μέσι : Ισοπαλία στα 50 εκατ. δολάρια

Ο… Ιρακινός Μέσι