Μάρδας: Εάν γίνονταν εκλογές τον Φεβρουάριο δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις

Μάρδας: Εάν γίνονταν εκλογές τον Φεβρουάριο δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις
Ï õöõðïõñãüò Åîùôåñéêþí ÄçìÞôñçò ÌÜñäáò ìéëÜåé áðü ôï âÞìá óôç óõæÞôçóç ãéá ôïí Ðñïûðïëïãéóìü ôïõ 2016, ôçí ÐÝìðôç 3 Äåêåìâñßïõ 2015, óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò. Óõíå÷ßæåôáé ãéá ôñßôç ìÝñá óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò, ç óõæÞôçóç åðß ôïõ êñáôéêïý ðñïûðïëïãéóìïý 2016 ç ïðïßá èá ïëïêëçñùèåß ôá ìåóÜíõ÷ôá ôïõ ÓáââÜôïõ, Ýðåéôá áðü öáíåñÞ ïíïìáóôéêÞ øçöïöïñßá. ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁÐÅ - ÌÐÅ/ÁëÝîáíäñïò ÌðåëôÝò

Ταμειακό έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ αντιμετώπιζε η χώρα στις αρχές του 2015, όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Τα οικονομικά της χώρας ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση τον Φεβρουάριο, ανέφερε την Παρασκευή μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Το ταμειακό έλλειμμα ήταν 450 εκατ. ευρώ και αν οι εκλογές γίνονταν το Φεβρουάριο υπήρχε η περίπτωση να μην μπορούσε η τότε κυβέρνηση να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, ενώ χαρακτήρισε λάθος την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τον Δεκέμβριο, που τον χαρακτήρισε την «πιο ζωντανή περίοδο όλης της χρονιάς».

Υποστήριξε επίσης πως υπήρχε αβεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας τον Φεβρουάριο του 2015 και υπήρχε αβεβαιότητα για την εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ στις 24 Φεβρουαρίου του 2015.

Όσον αφορά το χρέος, ο κ. Μάρδας είπε ότι το ονομαστικό κούρεμα του 2012, ήταν 51 δισ. ευρώ το οποίο προήλθε από τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για την κατάσταση των τραπεζών τόνισε ότι έως το 2014 είχαν φύγει από αυτές, 115 δισ. ευρώ.

Στον κ. Μάρδα απάντησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναγνώρισε ότι υπήρχε το έλλειμμα των 452 εκατ. ευρώ, υποστήριξε όμως, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί και ότι ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα.