Maria Semedalas: «Η μεγαλύτερη και πιο άμεση πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία είναι ο πληθωρισμός»

Maria Semedalas: «Η μεγαλύτερη και πιο άμεση πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία είναι ο πληθωρισμός»
Photo: pixabay.com
Με τη μεγάλη της εμπειρία από τον τραπεζικό χώρο, μιλά στο Fortune Greece για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των εταιρειών τα επόμενα χρόνια.

Γνωρίζει όσο λίγοι τον τραπεζικό κλάδο και τις ιδιαιτερότητές του, όπως επίσης και τον χώρο των επιχειρήσεων. Έχει διατελέσει τραπεζικό στέλεχος σε αμερικανικές τράπεζες blue-chip, περνώντας μεγάλο μέρος της καριέρας στην Federal Reserve Bank στο Σικάγο. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ευρώπη όπου για περισσότερο από δύο δεκαετίες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, βρέθηκε σε διοικητικές θέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεταξύ των οποίων: The Northern Trust, Citibank, JP Morgan και BNY Mellon.

Η Maria Semeladas είναι Σύμβουλος, Δημόσια Ομιλήτρια, Μέντορας και Στέλεχος Διεθνών Τραπεζών, με μεγάλη εμπειρία στην Κεντρική Τραπεζική, Λιανική και Εταιρική & Επενδυτική Τραπεζική σε σύνθετους και πολυεθνικούς οργανισμούς. Συνδυάζει το στρατηγικό όραμα με την τεχνογνωσία σε πολλούς λειτουργικούς τομείς, όπως η Λογιστική, ο Εσωτερικός Έλεγχος, η Χρηματοοικονομική Διαχείριση, η Τεχνολογία και η Διακυβέρνηση τρίτων.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στο 20ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών με τίτλο: CFO’s: Established role, New Perspectives, που διοργανώνει η KPMG στις 21 Ιουνίου, η κα Semedalas μίλησε στο Fortune αναφορικά με το νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται παγκοσμίως και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις των εταιρειών τα επόμενα χρόνια.

Κα Semedalas, ποιο είναι το νέο νόημα που τείνει να λάβει η «ηγεσία» στη μετά- Covid εποχή;

Ο χώρος εργασίας και το εργατικό δυναμικό έχουν αλλάξει. Οι εργοδότες που φροντίζουν τους υπαλλήλους τους θα είναι οι μεγάλοι ωφελούμενοι αυτού του νέου τρόπου εργασίας. Θα είναι σε θέση να προσελκύσουν τα καλύτερα και τα πιο λαμπρά ταλέντα και θα ωφεληθούν από το ότι οι εργαζόμενοι βρίσκουν νόημα στη δουλειά τους, κάτι που φυσικά θα ωφελήσει την εταιρεία και θα στηρίξει τους στόχους της.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία και πού πρέπει να επενδύσουν περισσότερο οι εταιρείες;

Αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη ερώτηση και τα μεγαλύτερα μυαλά προσπαθούν να καταλάβουν ποια είναι η σωστή απάντηση. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη και πιο άμεση πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία είναι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός και η ρητορική γύρω από αυτόν, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές αναταραχές σε όλο τον κόσμο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εστίαση στην «πρόοδο». Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ άστατες αυτή τη στιγμή, με τις τιμές της ενέργειας και τα επιτόκια να αρχίζουν να επηρεάζουν άμεσα τους μέσους καταναλωτές. Μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο και ο διάλογος γύρω από αυτό και να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση, δεν θα μπορούμε να επικεντρωθούμε στα πιο πιεστικά μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή εξάρτηση και η περιβαλλοντική ρύπανση, καθώς και η κοινωνική ένταξη, σε όλες τις μορφές της, είναι οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία. Οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν σε μεταβαλλόμενα προϊόντα, περιβάλλοντα εργασίας, μεθόδους παραγωγής και απόρριψης για να γίνουν πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες. Η κοινωνική ένταξη, τόσο εντός των κοινωνιών, όσο και παγκοσμίως πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Οι εταιρείες, και κυρίως οι χώρες, πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και τους καταναλωτές σχετικά με τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές προσπάθειές τους με αξιόπιστους και επαληθεύσιμους όρους. Αυτό θα δημιουργήσει την ανταγωνιστική πίεση που χρειαζόμαστε για να «κινηθεί η βελόνα» ευρύτερα.

Πώς μεταμορφώνεται ο ρόλος του CFO και ποιο είναι το νέο σύνολο δεξιοτήτων που πρέπει να αναπτύξει η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προσαρμοστούν στην αλλαγή;

Οι CFO πρέπει να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στη στρατηγική – τη σωστή στρατηγική – για να υποστηρίξουν τους στόχους ESG μιας εταιρείας. Πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους τομείς – το E, το S και το G – (περιβαλλοντικό, κοινωνικό, κυβερνητικό) ταυτόχρονα, και πρέπει να είναι σε θέση να μεταφράζουν αφηρημένες ιδέες, σκέψεις και στόχους σε μετρήσιμα και επαληθεύσιμα αποτελέσματα. Οι βασικοί δείκτες απόδοσης πρέπει να σχεδιαστούν για να καταγράφουν ουσιαστικές δραστηριότητες για την επίτευξη στόχων και να εφαρμόζεται μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης για να αντιδρά και να ανταποκρίνεται σε ευκαιρίες για περαιτέρω πρόοδο.

Ένα μεγάλο μέρος της καριέρας σας το περάσατε σε ηγετικές θέσεις σε μερικά από τα πιο ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα. Ποιες αλλαγές έχουν αντιμετωπίσει οι τράπεζες στην ψηφιακή εποχή και πόσο καλά προετοιμασμένες είναι για να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες των πελατών τους;

Νομίζω ότι οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες έχουν καταλάβει ότι πρέπει να επικεντρωθούν επιθετικά στον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών τους πλατφορμών (όλων, συμπεριλαμβανομένων των front, του middle και του back office) και στην αξιοποίηση της δύναμης των δεδομένων που διαθέτουν. Πρέπει επίσης να συνεργαστούν στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζουν το πνεύμα της νέας ρύθμισης πιο αποτελεσματικά. Και τα δύο απαιτούν μια πολύ προσεκτική προσέγγιση, καθώς τα λάθη είναι δαπανηρά και δημιουργούν χρονικές καθυστερήσεις που, ειλικρινά, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά σε αυτό το εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι πελάτες ξέρουν τι θέλουν και είναι πρόθυμοι να αλλάξουν παρόχους για να το αποκτήσουν. Πιστεύω ότι οι βιομηχανίες fintech και regtech είναι σε εξαιρετική θέση να βοηθήσουν σε αυτές τις προσπάθειες.

Η Maria Semedalas είναι ομιλήτρια στο 20ο CFO Forum της KPMG που θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά 21 Ιουνίου.  Μάθετε περισσότερα: https://www.kpmgevents.gr/el/events/cfo/20th-cfo-forum/