Μαρία Θεμελή: Η ευελιξία και τα συμπεριφορικά μαθηματικά είναι οι πιο δυναμικές στρατηγικές επικοινωνίας στην πανδημία

Μαρία Θεμελή: Η ευελιξία και τα συμπεριφορικά μαθηματικά είναι οι πιο δυναμικές στρατηγικές επικοινωνίας στην πανδημία
Όσες εταιρείες είχαν λειτουργήσει με αυτόν τον σχεδιασμό κατάφεραν να μην αιφνιδιαστούν από την πανδημία σε βαθμό κλεισίματος, αλλά με ευελιξία και προσαρμοστικότητα λειτούργησαν στις καινούργιες αυτές συνθήκες του κορωνοϊού, που απέχουν πολύ από τις κανονικές συνθήκες της επιχειρηματικότητας.

Της Μαρίας Θεμελή*

Η σύγχρονη επιχείρηση έχει ανάγκη να σχεδιάζει τους στόχους της και να προσαρμόζει στρατηγικές και τακτικές, οι οποίες επιτρέπουν όχι μόνο να επικοινωνεί αλλά και να προβλέπει, να διαμορφώνει, να δημιουργεί εικόνα σε όλα τα κοινά που αφορούν στην επιχείρηση και χρειάζεται να υπάρχει επικοινωνία.

Όσες εταιρείες είχαν λειτουργήσει με αυτόν τον σχεδιασμό κατάφεραν να μην αιφνιδιαστούν από την πανδημία σε βαθμό κλεισίματος, αλλά με ευελιξία και προσαρμοστικότητα λειτούργησαν στις καινούργιες αυτές συνθήκες του κορωνοϊού, που απέχουν πολύ από τις κανονικές συνθήκες της επιχειρηματικότητας.

Είμαι Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας και η δουλειά μου αφορά στην επικοινωνία και συγκεκριμένα στην προσωπική επαφή με τον Business Owner/Ceo καθώς και την ομάδα διοίκησης της εταιρείας για τη λήψη αποφάσεων.

Η επικοινωνία ήταν το πρώτο πλήγμα της πανδημίας. Ο φόβος του άγνωστου, της ασθένειας, του θανάτου από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα άλλαξε ήθη και έθιμα αιώνων, «άγγιξε» μέχρι και τη Θρησκεία, έπληξε αξίες, οικονομίες, κοινωνίες, άλλαξε τον τρόπο εργασίας και φυσικά τον τρόπο επικοινωνίας.

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός φαίνεται να είναι μεγαλύτερος και από συνέπειες Παγκόσμιου Πολέμου.

Έχω διαχειριστεί πολλές κρίσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας μου και πριν ανοίξω τη δική μου εταιρεία, λόγω της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας σε διευθυντικές θέσεις στο χώρο των τραπεζών, που ήταν πάντα στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Η εμπειρία μου με έμαθε ότι σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητα και στρατηγικά εργαλεία: η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η ενσυνειδητότητα και φυσικά η προσεχτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των δεδομένων ανά ημέρα.

Εφαρμόζω ένα μείγμα τακτικών επικοινωνίας που αφορούν σε: media, οικονομικά στοιχεία, πωλήσεις, networking, marketing, lobbying, διαχείριση των MME, και διαχείριση της νέας ψηφιακής εποχής και των μέσων που διαθέτει.

Η σύνθεση και η προτεραιότητα είναι καθοριστική σε εποχή διαχείρισης κρίσεων.

Αναπροσάρμοσα άμεσα την στρατηγική και τις τακτικές για την εταιρεία μου και για τους πελάτες μου, ανάλογα τον κλάδο και τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

Η ευελιξία απέδειξε ότι είναι η πιο δυνατή στρατηγική. Όπου εφαρμόστηκε τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά, δημιουργώντας συνέχεια και συνέπεια για τις επιχειρήσεις.

Η τεχνολογία μας βοήθησε πολύ και είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που καταφέρνει να ενώνει ανθρώπους σε μεγάλες αποστάσεις και να δημιουργεί εικόνες μέσα από εφαρμογές όπως zoom, Skype, teams, νέες ψηφιακές πλατφόρμες. Τις χρησιμοποίησα όλες! Αυτή είναι και η δύναμη της επικοινωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτίσει ισχυρή εικόνα για μία εταιρεία ακόμα και σε περίοδο πανδημίας.

Αυτό που παρατήρησα στους δικούς μου επιχειρηματίες ήταν η συμπεριφορά των ανθρώπων στην διαχείριση κρίσης και πώς αυτό επηρέασε όλη την εικόνα της επιχείρησης.

Η συμπεριφορική διαχείριση της κρίσης, τα συμπεριφορικά μαθηματικά πολλές φορές αποδεικνύονται πιο σημαντικά και από τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας. Όταν δίνεις ώθηση σε εποχή κάμψης συνήθως η έκπληξη είναι μεγάλη γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικό.

Πολλοί επιχειρηματίες, επένδυσαν για άλλη μια φορά, -μέσα στη δεύτερη σε πολύ λίγα χρόνια κρίση που ήρθαν αντιμέτωποι- και απ’ ό,τι δείχνουν τόσο τα νούμερα όσο και η πιστότητα των πελατών αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης, πέτυχαν.

Είμαι σίγουρη ότι η επιχείρηση είναι έτοιμη, όταν είναι έτοιμοι οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και φυσικά μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό και τους συνεργάτες να σχεδιάσουν το μέλλον.

Στο αβέβαιο μέλλον, η απάντηση είναι στη σωστή εφαρμογή στρατηγικών και τακτικών για την πορεία μιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με Sun Tzu , συγγραφέα του βιβλίου « Η Τέχνη του Πολέμου» για τη δύναμη της στρατηγικής και των τακτικών, που αποτελεί και το επαγγελματικό μου μότο: «Η στρατηγική χωρίς τακτική είναι η πιο αργή διαδρομή προς τη νίκη. Η τακτική χωρίς στρατηγική είναι ο θόρυβος πριν από την ήττα».

*Η Μαρία Θεμελή είναι επιχειρηματίας, με δική της εταιρεία στο χώρο της επικοινωνίας, ως Marketing and Communications Strategist, με σημαντικό πελατολόγιο από νευραλγικούς κλάδους της Οικονομίας όπως: Υγεία, Κατασκευή, Real estate, Accounting Services, Digital Services, Retail, Πληροφορική, Outsourcing sales. Είναι Σύμβουλος επιχειρηματικότητας στο Δήμο Π. Φαλήρου και ενεργοποιείται για την εξωστρέφεια και την τόνωση των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Από τον Οκτώβριο του 2020 είναι Υπεύθυνη για το σχεδιασμό εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια Ελλάδα, 1821-2021, σε τοπικό επίπεδο. Αρθρογραφεί για κοινωνικά θέματα με άρθρα στον τοπικό τύπο και σε πολλά άλλα ΜΜΕ. “Η Πριγκίπισσα Τύχη και πώς να την κατακτήσετε” είναι η πρώτη της επίσημη επαφή με τον κόσμο των εκδόσεων.