Mark Cuban: Η Fed πρέπει να αγοράσει το χρέος της Silicon Valley Bank «αμέσως»

Mark Cuban: Η Fed πρέπει να αγοράσει το χρέος της Silicon Valley Bank «αμέσως»
epa06372987 Dallas Mavericks owner, television personality, businessman, author and philanthropist Mark Cuban watches the game between the Boston Celtics and the Dallas Mavericks in the final moments of the fourth quarter of their NBA game at TD Garden in Boston, Massachusetts, USA, 06 December 2017. EPA/CJ GUNTHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν είναι οι πλούσιοι που θα πληγούν», λέει ο Αμερικανός επιχειρηματίας Mark Cuban, σχετικά με την πρώχευση της Silicon Valley Bank.

του Steve Mollman

Ο Mark Cuban θέλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αγοράσει το χρέος της Silicon Valley Bank άμεσα. Αν δεν γίνει αυτό, πιστεύει, θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα πληγούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και οι υπάλληλοί τους.

Την Παρασκευή, η τράπεζα κατέρρευσε μετά από ένα τραπεζικό bank run όπου επενδυτές και καταθέτες προσπάθησαν να αποσύρουν 42 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη. Πολλοί ανησυχούν τώρα για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αυτή την εβδομάδα.

Μια ευρέως διαδεδομένη ανησυχία είναι ότι πολλές τεχνολογικές εταιρείες που συνεργάστηκαν με την SVB δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Cuban έγραψε στο Twitter το βράδυ της Παρασκευής: «Η Fed θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να αγοράσει όλους τους τίτλους/χρέος που κατέχει η τράπεζα σχεδόν στο άρτιο, το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετό για να καλύψει τις περισσότερες καταθέσεις».

Μοιράστηκε την παραδοχή ενός επιχειρηματία του χώρου της τεχνολογίας για τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την κατάρρευση της τράπεζας, προσθέτοντας: «Αυτό πρέπει να σκεφτεί η Fed».

Σε αυτή την παραδοχή, ο Champ Bennett, συνιδρυτής μιας μικρής startup τεχνητής νοημοσύνης παραγωγής βίντεο που ονομάζεται Capsule, έγραψε στο Twitter: «Είναι κάπως ντροπιαστικό να αποκαλυφθεί δημόσια, αλλά αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω την ιστορία μας για να διαλύσουμε κάποιες παρανοήσεις… Πριν από 30 ημέρες η μικρή μας ομάδα γιόρταζε την ολοκλήρωση μιας χρηματοδότησης 5 εκατομμυρίων δολαρίων που θα μας επέτρεπε να κάνουμε ένα στοίχημα για το μέλλον μας. Σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια λόγω του τερματισμού λειτουργίας της SVB. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια κανείς δεν το ξέρει, αλλά δεν φαίνεται να είναι καλό».

Τα περιουσιακά στοιχεία της SVB βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στις ασφαλισμένες καταθέσεις τους τη Δευτέρα, λέει η υπηρεσία, αλλά η ασφάλιση της FDIC έχει μέγιστο όριο τα 250.000 δολάρια. Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις κρατούσαν πολύ περισσότερα από αυτό το ποσό στην τράπεζα.

Η FDIC είπε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες ένα «προκαταβολικό μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας», αλλά δεν είναι σαφές πόσο θα είναι και πότε ακριβώς θα δοθεί. Εάν είναι πολύ μικρό, προειδοποίησε ο Cuban στο Twitter Spaces το βράδυ της Παρασκευής, θα υπάρξει μια μεταδοτική επίδραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Greg Martin, ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας επενδύσεων Liquid Stock, είπε στο Bloomberg ότι στο χειρότερο σενάριο την επόμενη εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers παρενέβη επίσης. «Υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, νεοφυείς επιχειρήσεις που σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα μετρητά για να καλύψουν τη μισθοδοσία τους την επόμενη εβδομάδα», είπε στο Wall Street Week του Bloomberg Television. «Αν αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί, οι συνέπειες θα είναι πραγματικά πολύ σοβαρές για το σύστημα καινοτομίας μας».

Ο Elon Musk, από την πλευρά του, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ήταν «ανοιχτός στην ιδέα» της αγοράς της Silicon Valley Bank, καθώς σχεδιάζει τις βάσεις για τις πληρωμές στο Twitter.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com