Μαρκ Κιούμπαν: Το μυστικό της παραγωγικότητάς του είναι πιο απλό απ’ όσο νομίζετε

Μαρκ Κιούμπαν: Το μυστικό της παραγωγικότητάς του είναι πιο απλό απ’ όσο νομίζετε
epa11694960 US businessman Mark Cuban (C) participates in an economic agenda town hall in support of US Vice President and Democratic presidential nominee Kamala Harris (not pictured) in Atlanta, Georgia, USA, 31 October 2024. The United States will hold its presidential election on 05 November 2024. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Mark Cuban διαβάζει και απαντά σε εκατοντάδες emails την ημέρα, αρνείται να προσλάβει βοηθό και εξηγεί γιατί το inbox του είναι το πιο ισχυρό εργαλείο στην επιχειρηματική του ζωή.

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές του Business Insider για το 2025 είναι το Power Hours — μια εκ των έσω ματιά στις καθημερινές ρουτίνες ηγετικών στελεχών, ιδρυτών και δημιουργών που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στις βιομηχανίες τους. Τις συνήθειες αυτών που ξυπνούν στις 4:15 για διαλογισμό και νερό, που τρέχουν 10 χιλιόμετρα πριν ανοίξει το γραφείο ή που το βράδυ δουλεύουν σαν οδηγοί Lyft.

Όταν η συντακτική ομάδα προσέγγισε τον Mark Cuban, δισεκατομμυριούχο επενδυτή, επιχειρηματία και τηλεοπτικό πρόσωπο του Shark Tank, περίμενε έναν ακόμα φιλόδοξο προγραμματισμό. Η απάντηση, όμως, ήταν αφοπλιστική:

«Η μέρα μου είναι βαρετή», έγραψε. «Διαβάζω και απαντώ σε emails. Κάνω γυμναστική. Διαβάζω και απαντώ σε emails. Κάνω μερικά Zoom. Τρώω. Και μετά… πάλι emails».

Όπως εξήγησε, ξεκινά τη μέρα με αποκωδικοποίηση εισερχομένων, συνοδευόμενη από ένα ντεκαφεϊνέ, ένα μπισκότο και ένα ντους. Πηγαίνει την κόρη του στο σχολείο, προπονείται στο Life Time Fitness, κάνει δεύτερο ντους — και επιστρέφει στο email.

Αλλά γιατί; Τι βρίσκει τόσο πολύτιμο στο email ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να προσλάβει στρατό από βοηθούς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εθισμός του Cuban στο email, με δικά του λόγια:

– 700 emails την ημέρα. Ο ίδιος τα διαχειρίζεται μέσω τριών τηλεφώνων (δύο Android και ένα iPhone). «Προτιμώ 700–1000 emails από το να κάθομαι σε ατελείωτα, βαρετά meetings», λέει.

– Γιατί όχι meetings, Slack ή μηνύματα; Γιατί τα emails είναι αναζητήσιμα δεκαετίες μετά. Ο ίδιος διατηρεί αρχεία από τα ‘90s.

– Προτιμά την ασύγχρονη επικοινωνία. «Μπορώ να απαντήσω από οπουδήποτε, οποτεδήποτε».

– Gmail αυτοαπαντήσεις. «Για το 10–20% των μηνυμάτων μου, επιλέγω απλώς τις προτεινόμενες απαντήσεις».

– Οργάνωση μέσω φακέλων. «Προσπαθώ όλη μέρα να κρατάω τα αδιάβαστα κάτω από 20. Είναι το tickler file μου».

– Ποτέ δεν προσέλαβε βοηθό για τα email. «Απλώς θα με καθυστερούσε».

– Ξεκίνησε να στέλνει μηνύματα στα 80s μέσω CompuServe. «Από τότε ήξερα ότι αυτό είναι το μέσο μου».

– Inbox Zero; «Δεν θα συμβεί ποτέ. Τα αδιάβαστα λειτουργούν σαν υπενθύμιση των tasks μου».

– AI για τα emails; Μόνο για auto-replies. «Αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσω AI για να επιταχύνω τη σύνταξη, αλλά πάντα προσθέτω τη δική μου “γεύση”».

– Εξαρτημένος από την άμεση απόκριση. «Αν μου ‘ρθει κάτι στο μυαλό, το γράφω και το στέλνω — ακόμα κι αν όλοι έχουν πέσει για ύπνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: