Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το μεγάλο σφάλμα του Facebook: Δικό μου το λάθος και λυπάμαι για αυτό

Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το μεγάλο σφάλμα του Facebook: Δικό μου το λάθος και λυπάμαι για αυτό
epa05180318 Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at the Facebook Innovation Hub in Berlin, Germany, 25 February 2016. Zuckerberg presented studies on Artificial Intelligence inter alia. Mark Zuckerberg, founder and chief executive of the social networking giant Facebook, has arrived in Berlin for two days of talks as Germany debates how to tackle online xenophobia and hate speech amid an influx of refugees. Facebook agreed in December 2015 to abide by German laws on hate speech on their sites in Germany, responding to complaints by the government that they are too slow to take down xenophobic abuse posted online. EPA/KAY NIETFELD Photo:

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος θα παραδεχτεί ότι το Facebook υπέπεσε σε σειρά λαθών όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων.

Μέρος της εισαγωγικής τοποθέτησης του ιδρυτή του Facebook στο Aμερικανό Κογκρέσο, έδωσε στη δημοσιότητα η Βουλή των Αντιπροσώπων.  Όπως φαίνεται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ παραδέχεται ότι το Facebook υπέπεσε σε σειρά λαθών όσον αφορά την προστασία των δεδομένων των χρηστών του και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Επίσης ότι έκανε ότι η εταιρεία έκανε «μεγάλο σφάλμα» να μην έχει αρκετά ευρεία αντίληψη των ευθυνών της, ενώ παράλληλα και «δεν έπραξε αρκετά» ώστε να εμποδίσει την κατάχρηση των εργαλείων του Facebook. Στην τοποθέτησή του ο κ. Ζούκερμπεργκ θα αναλάβει προσωπικά την ευθύνη, ως συνιδρυτής του Facebook. «Ήταν δικό μου λάθος και λυπάμαι […] Είμαι υπεύθυνος για τα όσα συμβαίνουν εδώ», θα πει.

Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος θα παραδεχτεί πως δεν αρκεί η εταιρεία να δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα έκφρασης, αλλά πρέπει να διασφαλίζει πως αυτή η φωνή δεν χρησιμοποιείται για να πληγούν άνθρωποι ή για να γίνει διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η απολογία του Mr. Facebook ενώπιον του Κογκρέσου, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη και την Τετάρτη, έρχεται στον απόηχο των αποκαλύψεων πως η εταιρεία πολιτικών συμβουλών Cambridge Analytica, η οποία υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ, κατόρθωσε να αποσπάσει δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Ο Zούκερμπεργκ θα επαναλάβει ότι η διαρροή έγινε εξαιτίας κενών που υπήρχαν έως το 2014 στην πολιτική του Facebook όσον αφορά την πρόσβαση που είχαν οι σχεδιαστές εφαρμογών στα δεδομένα όχι μόνο όσων χρησιμοποιούσαν τα app τους αλλά στα στοιχεία των φίλων των εν λόγω χρηστών.

Θα τονίζει πως τα κενά διορθώθηκαν από το 2014 και θα απαριθμήσει τα μέτρα που λαμβάνει το κοινωνικό δίκτυο ώστε να αποφευχθούν ανάλογες μελλοντικές κρίσεις.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο ιδρυτής του Facebook θα πει πως περίπου 126 εκατομμύρια χρήστες έλαβαν περιεχόμενο από τον ρωσικό φορέα Internet Research Agency, που πιστεύεται πως ήταν το κύριο όργανο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας.

Μεταξύ άλλων, ο νεαρός επιχειρηματίας θα πει πως έως το τέλος του έτους το προσωπικό του Facebook για θέματα ασφαλείας θα αυξηθεί από 15.000 που είναι σήμερα σε 20.000.