Μάρκετινγκ εναντίον Διαφήμισης: Αυτός ο πόλεμος

Μάρκετινγκ εναντίον Διαφήμισης: Αυτός ο πόλεμος

«Ίδια πίτα» - «διαφορετικά κομμάτια». Τι έχει μεγαλύτερη σημασία;

Με την πρώτη ματιά, οι δύο αυτές λέξεις φαίνεται να είναι διαφορετικοί όροι που όμως προσπαθούν να περιγράψουν το ίδιο πράγμα, την «επικοινωνία» και τη «προώθηση» μιας υπηρεσίας ή προϊόντος. Στην πραγματικότητα συμβάλλουν στον ίδιο σκοπό, αλλά με άλλα μέσα και ακολουθώντας άλλη πορεία και στρατηγική.

Τι είναι το μάρκετινγκ;

Πρόκειται για μια από τις συγκεχυμένες έννοιες στον τομέα των επιχειρήσεων. Για να μην χάνουμε χρόνο, με λίγα λόγια θα λέγαμε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία του συγχρόνου μάνατζμεντ µε σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρήσεων. Πρόκειται για την οργάνωση και την διαχείριση των ανταλλαγών (φυσικών και άυλων αγαθών, σχέσεων και πληροφοριών) μεταξύ της επιχείρησης και της αγοράς με τέτοιο τρόπο που θα ικανοποιεί τους πελάτες, από τη μία, και θα υλοποιεί τους στόχους της εταιρείας από την άλλη.

Το μάρκετινγκ έχει περάσει από «διάφορα στάδια» μέχρι να πάρει την σημερινή του μορφή, κι αυτό γιατί επηρεάζεται άμεσα τόσο από  την ταχύτητα εξέλιξης της αγοράς, όσο και από το επίπεδο της καταναλωτικής συμπεριφοράς και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Σήμερα ο ορός μάρκετινγκ υποδηλώνει μια σειρά από ενέργειες. Ξεκινώντας από την έρευνα αγοράς , τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη των προϊόντων , τις μεθόδους προώθησης, τους τρόπους διανομής, την κοστολόγηση και την γενικότερη οργάνωση και διοίκηση  εκείνων των ζητημάτων της επιχείρησης που σχετίζονται με τις καταναλωτικές ανάγκες.

Τι είναι η διαφήμιση;

Από την άλλη, με τον όρο «διαφήμιση» εννοούμε την γενικότερη διαδικασία μέσα από την οποία τα προϊόντα και οι υπηρεσίες γνωστοποιούνται και «επικοινωνούνται» στον κόσμο. Πρόκειται δηλαδή για την κάθε ανακοίνωση που γίνεται στο πλαίσιο εμπορικής, βιομηχανικής , βιοτεχνικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας ,με σκοπό την προώθηση της διάθεσης αγαθών ή υπηρεσιών και είναι άμεσα συνυφασμένη με την κουλτούρα ενός λαού. Δίνει μια «υπόσχεση» στον υποψήφιο αγοραστή για το προϊόν που διαφημίζει και την επίδρασή που αυτό θα έχει αυτό πάνω του, αφού το αποκτήσει.

«Κάθε απρόσωπη μορφή παρουσίασης και προώθησης ιδεών, αγαθών ή υπηρεσιών με πληρωμή από αναγνωρισμένο εγγυητή ή ανάδοχο στα μέσα μαζικής επικοινωνίας» (Αμερικάνικη Ένωση Μάρκετινγκ)

Το δυσκολότερο κομμάτι στη δουλειά ενός διαφημιστή είναι η χάραξη της στρατηγικής μιας διαφήμισης, που αφορά στην παραγωγική διαδικασία του προϊόντος και αποτελείται από τα παρακάτω στάδια:

  1. Συγκέντρωση στοιχείων για το πρόβλημα
  2. Περιγραφή προβλήματος
  3. Καθορισμός στόχων
  4. Χάραξη στρατηγικής
  5. Επιλογή τακτικών μέσων
  6. Η ιδέα
  7. Η δοκιμή
  8. Παραγωγή διαφημιστικού προϊόντος
  9. Υλοποίηση εκστρατείας
  10. Αξιολόγηση αποτελεσμάτων

Η διαφήμιση παραδοσιακά ανήκε στο τμήμα Μάρκετινγκ μίας επιχείρησης. Οι εξελίξεις, όμως, των τελευταίων ετών κατέδειξαν την εξέχουσα σημασία της διαφήμισης στην επιτυχία ενός προϊόντος και στην κερδοφορία μίας επιχείρησης. Γι αυτό το λόγο, αρκετές εταιρίες οδηγήθηκαν στην λήψη εξειδικευμένων υπηρεσιών (συμβουλευτικών αλλά και ολόκληρης της προώθησης) από επαγγελματικές διαφημιστικές εταιρίες, οι οποίες αναλαμβάνουν την επιλογή και την εκτέλεση της καμπάνιας.

Ποια είναι τα διαφημιστικά μέσα: Τηλεόραση

Goodbye Advertisement, Hello Online Marketing!

Το 1994 το εξώφυλλο του περιοδικού Wired «διακοσμούσε» το εξής ερώτημα: «Είναι “αυτό”, το τέλος της διαφήμισης;». Tο άρθρο έκανε μια εκτενή περιγραφή της αλλαγής που επέφερε η έντονη μετακίνηση της βιομηχανίας από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας, όπως τα περιοδικά και την τηλεόραση, στις νέες μορφές και δε δίστασε να αναφέρει πως τα ψηφιακά μέσα θα επηρεάσουν σε τεράστιο βαθμό την παραδοσιακή διαφήμιση.

11 χρόνια μετά η εικασία έγινε πραγματικότητα.

Η αρχή του 21ου αιώνα βρήκε τη διαφήμιση στις καλύτερες της στιγμές και από άποψη δημιουργικότητας αλλά και από άποψη διαφημιστικών μέσων. Μαζί με την επικράτηση του ίντερνετ, όμως, ήρθε και η online διαφήμιση που κατακτάει μέρα με τη μέρα μεγαλύτερο μερίδιο στη πίτα της διαφημιστικής δαπάνης. Οι  δαπάνες μειώνονται διαρκώς για τα περιοδικά και της εφημερίδες και αυξάνονται για το διαδίκτυο.

Ίντερνετ: Ο «αιώνιος» εραστής

Το διαδίκτυο έχει πλέον κερδίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Όσο αυξάνονται οι χρήστες που επισκέπτονται τις σελίδες που φιλοξενούν διαφημίσεις, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για περισσότερους επισκέπτες στις σελίδες των διαφημιζόμενων προϊόντων. Το διαδίκτυο εξασφαλίζει επίσης το πολυπόθητο «exposure on demand», που σημαίνει ότι είναι το μόνο μέσο όπου το κοινό επιλέγει να εκτεθεί στο διαφημιστικό μήνυμα.

Ιδιάζουσα σημασία έχει σήμερα το online μάρκετινγκ ως τρόπου προβολής, προώθησης και διαφήμισης τόσο των προϊόντων και των υπηρεσιών μια εταιρείας, όσο και του ίδιου μας του εαυτού. Σκεφτείτε το σαν πολλά κλαδιά, που είναι τα διαθέσιμα μέσα (διάφοροι μέθοδοι μάρκετινγκ)  τα οποία συνθέτουν ένα ολόκληρο δέντρο, το οποίο συμβολίζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική μάρκετινγκ.

Στο online μάρκετινγκ, λοιπόν, υπάρχει μια πληθώρα εργαλείων ώστε να συνδεθείτε με το κοινό που επιθυμείτε.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

Google AdWords, πρόκειται για το διαφημιστικό πρόγραμμα της Google στο διαδίκτυο, στο οποίο πληρώνετε μόνο όταν κάνουν κλικ, για να επισκεφτούν τον ιστότοπό σας ή για να σας καλέσουν.

Social Media , δεν πρόκειται για μια ακόμη διαφήμιση, ένα web site ή μια τεχνολογία, αλλά βασίζεται στο συνδυασμό πολλών διαφορετικών τάσεων που έχουν «εδραιωθεί» με την εξάπλωση του διαδικτύου. Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ και  StumbleUpon είναι μόνο μερικά από τα πιο γνωστά μέσα κοινωνική δικτύωσης που θα «σφραγίσουν» την παρουσία σας στα media. Δημιουργώντας κανείς κοινότητες στοχευμένων ενδιαφερόντων (πχ Facebook groups, Facebook pages, Twitter pages) μπορεί να οικοδομήσει νέα κανάλια προώθησης με χαμηλό οικονομικό κόστος, τα οποία αξιοποιούν ταυτόχρονα τη δυναμική και τη μαζικότητα της κοινωνικής δικτύωσης.

Search Engine Optimization (SEO) ή αλλιώς Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδων για τις Μηχανές Αναζήτησης, πρόκειται για μια σειρά «τροποποιήσεων» κάνουν την ιστοσελίδα σας πιο φιλική στις μηχανές αναζήτησης, μια διαδικασία κάποιων ενεργειών επάνω στο site, αλλά και έξω από αυτό, έτσι ώστε η ιστοσελίδα να βγαίνει σε όσο το δυνατόν υψηλότερη θέση στην κατάταξη των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις από τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου.

Πληρωμένες διαφημίσεις, κάντε μια έρευνα για τις σελίδες που επισκέπτονται οι μελλοντικοί σας πελάτες και «φροντίστε» να έρχεστε «πρώτοι» στις ιστοσελίδες αυτές. Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από πλατφόρμες που προσφέρουν διαφημίσεις, όπως η Google που αναφέραμε πιο πάνω, η Yahoo,το  Bing και άλλα social media networks.

Email Marketing, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κρατάτε ενήμερους ανθρώπους με τους οποίους έχετε ήδη επαγγελματικές σχέσεις αλλά και για να αναπτύξετε ακόμα περισσότερες, ενημερώνοντας τους για τα νέα της επιχείρησης, καινούργια προϊόντα, events κλπ. ακόμα και πριν γίνουν ευρέως γνωστά. Σε κάθε περίπτωση ένα newsletter οφείλει να είναι καλαίσθητο, να εμφανίζεται σωστά σε όλα τα προγράμματα ανάγνωσης email (Outlook, Thunderbird, Gmail, Hotmail κλπ) και να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να θεωρηθεί ενοχλητική αλληλογραφία (spam).

Banners, είναι ένας από τους πιο παλιούς τρόπους διαφήμισης στο διαδίκτυο και δεν είναι τίποτα άλλο από γραφικά συγκεκριμένων διαστάσεων που τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία άλλων ιστοσελίδων και διαφημίζουν τις υπηρεσίες σας.

Referral Marketing, είναι η μέθοδος προώθησης μέσα από παραπομπές

Blogging, δημιουργώντας ένα blog μέσα στο site σας, δε θα βελτιώσετε μόνο το ranking της σελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης, αλλά θα χτίσετε σταθερές σχέσεις με το κοινό, το οποίο θα ξέρε πως υπάρχει ένας μέρος στην σελίδα σας, όπου το περιεχόμενο ανανεώνεται συχνά και εκεί μπορεί να βρει καθετί νέο που τον ενδιαφέρει.

Διαβάστε ακόμα: 

Πώς το μάρκετινγκ θα σας βοηθήσει να βρείτε δουλειά

Ο «πονοκέφαλος» της online διαφήμισης