Mάρκος Βερέμης στο Fortune Greece Network: Γιατί η Ελλάδα γίνεται προορισμός για επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών

Mάρκος Βερέμης στο Fortune Greece Network: Γιατί η Ελλάδα γίνεται προορισμός για επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών
To Fortune Greece Network υποδέχθηκε τον γνωστό επιχειρηματία και επενδυτή - Καινοτομία, τεχνολογία, startups αλλά και η ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει προορισμός για επενδύσεις από τεχνολογικές εταιρείες.

Μια ζωντανή συζήτηση με τον επιχειρηματία και επενδυτή Μάρκο Βερέμη και τον συν-ιδρυτή της Intelligencia, Δημήτρη Σκαλτσά, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα μέλη του Fortune Greece Network την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στον πολυχώρο της Ατράκτου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Editor in Chief του Fortune Greece, Τάσος Ζάχος, ο Co-founder & President της Upstream, Partner του BigPi Venture Capital και συμπρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ αναφέρθηκε αρχικά στα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας, και πιο συγκεκριμένα στην πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των τεχνολογικών γιγάντων και στη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων και του startup οικοσυστήματος, εν μέσω μιας σφοδρής ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

«Ο χώρος της τεχνολογίας προς τα τέλη του 2021 έφτασε σε συγκλονιστικές αποτιμήσεις. Γιατί έφτασε σε αυτές τις αποτιμήσεις; Σίγουρα επειδή βγαίνουν πολύ καλές εταιρίες και σαν IPOs και σαν trade sales, οπότε αυτό δεν μπορεί να το υποτιμήσει κανείς. Έτσι, για να υπάρχει αυτή η υπερτίμηση πρέπει να υπάρχει και κάποια αξία. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι είχαμε το μακροβιότερο bull run στην ανθρώπινη ιστορία. Στην ουσία είχαμε από τη Lehman μέχρι και τον Ιανουάριο του ’22 σχεδόν μια ασταμάτητη αύξηση σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που φτάσαμε σε πάρα πολύ υψηλές αποτιμήσεις», εξήγησε ο Μάρκος Βερέμης.

Δείτε τα highlights της βραδιάς

*Όλο το session είναι διαθέσιμο στο Fortune Greece Network

Apply & Watch Exclusive Sessions!

Στο ερώτημα εάν αυτό που συμβαίνει τώρα αποτελεί μια διόρθωση, ο Μάρκος Βερέμης απάντησε πως πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων. «Πρώτον, τα λεφτά που δόθηκαν ειδικά στην Αμερική για την αντιμετώπιση της πανδημίας δημιούργησαν πληθωρισμό. Όταν δίνεις ξαφνικά σε τόσο πολύ κόσμο χρήματα, σε μεγάλο βαθμό κάπου θα ξοδευτούν και αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση πολύ συχνά θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά και άρα οι τιμές θα ανέβουν. Μετά ήρθε το θέμα της ενεργειακής κρίσης. Και το τρίτο φυσικά είναι ότι ζούμε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας που οπωσδήποτε δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη για το μέλλον. Δηλαδή, όταν δεν είσαι σίγουρος αν θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή όχι, δεν μπορεί να κάνεις με μεγάλη ασφάλεια επενδύσεις».

Μιλώντας πιο αναλυτικά για την κατάσταση της πτώσης στην αξία των τεχνολογικών μετοχών, ο Μάρκος Βερέμης παρατήρησε ότι αυτό δεν έχει σχέση με το τι συνέβη κατά τη λεγόμενη φούσκα του «bubble.com» στα τέλη του 1990. Συμπλήρωσε, δε, πως για τα VCs πρόκειται μια καλή ευκαιρία, καθώς επιστρέφουμε στη λογική ότι δεν μπορεί να γίνονται αλόγιστα έξοδα, ενώ και οι αποτιμήσεις επιστρέφουν σε πιο λογικά επίπεδα.

Ο Μάρκος Βερέμης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ελληνική πραγματικότητα, για την οποία είχε δύο βασικές παρατηρήσεις. Πρώτα απ’ όλα αναγνώρισε το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο συμμετοχής του startup οικοσυστήματος στο συνολικό ΑΕΠ, το οποίο είναι ως και δέκα φορές μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και δεύτερον ότι η ροπή στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετική, εφόσον όμως υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδότηση. «Θυμίζω ότι όσο και αν είμαστε χαρούμενοι για την πρόοδο που έχουμε κάνει, η Ελλάδα υπο-επενδύει δραματικά σε αυτό το κομμάτι. Δηλαδή είμαστε περίπου στο 1/10 του ευρωπαϊκού μέσου όρου των επενδύσεων», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι το ποσό αυτό να φτάσει με τις κατάλληλες ενέργειες μέχρι και 5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Αναφέρθηκε όμως και στα ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθώς στην Ελλάδα οι μισθοί για περιζήτητες θέσεις εργασίας είναι αρκετά πιο ανταγωνιστικοί από ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά και σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, ενώ επίσης στη χώρα μας η παραμονή ενός εργαζόμενου σε μια επιχείρηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την αμερικανική αγορά. Επομένως, δημιουργείται πολύ πιο στενή σχέση εργαζόμενου – επιχείρησης, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να χάνονται ταλέντα σε λιγότερο από έναν χρόνο παραμονής.

 

Στη συνέχεια της συζήτησης συμμετείχε ο Δημήτρης Σκαλτσάς, συν-ιδρυτής της Intelligencia. Όπως είπε ο ίδιος, ήταν σε αρκετά μεγάλη ηλικία όταν κατάλαβε ότι ήθελε να γίνει επιχειρηματίας, και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία του ήταν η πρώτη στον χώρο που εφάρμοσε τις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για να προβλέψει την πιθανότητα επιτυχίας ενός νέου φαρμάκου ή θεραπείας.  Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πώς συνεργάζεται η εταιρεία του με τα χρηματοδοτικά funds, αλλά και τι είναι αυτό που κοιτά ένας επενδυτής όταν πρόκειται να συνεργαστεί με μια νεοφυή επιχείρηση.

 

Την εκδήλωση στήριξαν ανάμεσα σε άλλους οι supporters του Fortune Greece Network  Endeavor Greece και EENE

*Stay tuned για το επόμενο live meet-up του Fortune Greece Network. Apply & learn more!

**Φωτογραφίες Νίκος Μαλιάκος, Παραγωγή Εκδήλωσης: Artecniko Productions