«Μας αντιμετωπίζουν όπως ο Χίτλερ τους Εβραίους»

«Μας αντιμετωπίζουν όπως ο Χίτλερ τους Εβραίους»

Ο γνωστός επενδυτής Τομ Πέρκινς συγκρίνει την φορολόγηση των πλουσίων στις ΗΠΑ και την κριτική εις βάρος τους με... τη ναζιστική Γερμανία!

Η επιμονή του Αμερικανού προέδρου να καλύψει το έλλειμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ μέσα από τον «φόρο Μπάφετ», δηλαδή την υψηλότερη φορολόγηση των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων, που συνιστούν το λεγόμενο  «1%» του αμερικανικού πληθυσμού, εξόργισε, όπως αναμενόταν, έναν δισεκατομμυριούχο, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση, προκαλώντας τη μήνη των συμπατριωτών του.

Ο μεγαλο-επενδυτής Τομ Πέρκινς έγινε στόχος δριμύτατης κριτικής αφότου σύγκρινε δημόσια την εμπειρία του ως πλούσιος Αμερικάνος με τις… βάρβαρες διώξεις των Εβραίων από τους Ναζί πριν το Ολοκαύτωμα…

«Σας γράφω από το επίκεντρο της προοδευτικής σκέψης, το Σαν Φρανσίσκο, και σας εφιστώ την προσοχή στις αναλογίες που υπάρχουν μεταξύ της φασιστικής Γερμανίας των Ναζί με τον πόλεμό τους εναντίον του ‘1%’, δηλαδή των Εβραίων, με τον πόλεμο των προοδευτικών εναντίον του δικού τους ‘1%’, δηλαδή των πλούσιων Αμερικανών», έγραψε σε μία επιστολή προς τον διευθυντή της Wall Street Journal.

«Αυτή είναι μία πολύ επικίνδυνη εκτροπή στην αμερικάνικη σκέψη. Η “Νύχτα των Κρυστάλλων” θεωρείτο απαράδεκτη το 1930· άραγε, κατά πόσο θεωρείται απαράδεκτος ο ‘προοδευτικός’ ριζοσπαστικός απόγονός της σήμερα;» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: Ο γενικός διευθυντής της Tata Motors βρέθηκε νεκρός στην Ταϋλάνδη

Το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών που ο ίδιος ίδρυσε μαζί με άλλους –Kleiner Perkins Caufield & Byers– τον αναφέρει ως «ομότιμο εταίρο», αλλά φρόντισε να λάβει αποστάσεις από τα σχόλιά του. «Ο Τομ Πέρκινς δεν έχει κάποια εμπλοκή με την KPCB εδώ και χρόνια. Σοκαριστήκαμε από τις απόψεις που εξέφρασε σήμερα στην WSJ και δεν συμφωνούμε με αυτές» αναφέρει μία διαδικτυακή ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο Πέρκινς ανέφερε στο CNN την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει: «Ως προς την κριτική προς την επιστολή μου, ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του».

Διαβάστε ακόμη: Η JP Morgan «χρυσώνει» τον Τζέιμι Ντάιμον παρά τα πρόστιμα

Σε ένα email του προς το Bloomberg, απέρριψε τις απόψεις της εταιρείας. «Οι φιλοσοφίες και οι στρατηγικές μας έχουν απομακρυνθεί τόσο πολύ μεταξύ τους που πλέον το όνομά μου δεν λέει τίποτα στον τίτλο της εταιρείας», σημείωσε.

«Με τους Ναζί είχαμε τη φυλετική δαιμονοποίηση, σήμερα έχουμε την ταξική δαιμονοποίηση», έγραψε ο Πέρκινς.

Στη «Νύχτα των Κρυστάλλων», το 1938, περίπου 100 Εβραίοι δολοφονήθηκαν και 30.000 φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ύστερα από καταστροφικές επιθέσεις σε εβραϊκές συναγωγές και καταστήματα.

Το 2010, ο επικεφαλής της Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν παρομοίασε την πρόταση της κυβέρνησης Ομπάμα να αυξηθεί η φορολογία στα αντισταθμιστικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου με πόλεμο, προσθέτοντας ότι «μοιάζει με την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία το 1939». Στη συνέχεια, ζήτησε δημόσια συγνώμη.

Διαβάστε ακόμη: Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του αδελφού της πριγκίπισσας Κέιτ