Μας γύρισαν πίσω το πακέτο μεταρρυθμίσεων

Μας γύρισαν πίσω το πακέτο μεταρρυθμίσεων

Διχασμένο το Βερολίνο για τη δόση στην Ελλάδα – Περισσότερες διευκρινήσεις ζητούν οι Βρυξέλλες.

Με δύο θέσεις εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες η γερμανική κυβέρνηση καθώς από τη μια η γερμανική καγκελαρία δείχνει να είναι θετική ως προς την πρόταση Ντάισελμπλουμ για μερική εκταμίευση της δόσης, ενώ από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών κρατά πολύ σκληρή στάση. Όπως μετέδωσε χθες το Mega, πηγές της Καγκελαρίας, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Υπάρχει η σκέψη, αν η Ελλάδα εφαρμόσει μερικά μέτρα, να υπάρξει μια ενδιάμεση αξιολόγηση και να καταβληθεί μέρος της δόσης».

Ωστόσο το «παράθυρο» Ντάισελμπλουμ είχε σπεύσει να κλείσει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πριν από μερικές ημέρες, ενώ σήμερα ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA, Παντελή Βαλασόπουλου, για το θέμα αυτό είπε: «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Eurogroup. Αρκετά με τις συνεντεύξεις, τώρα προέχουν τα έργα και η εφαρμογή των μέτρων».

Ο ίδιος τόνισε πως δεν τίθεται θέμα τρίτου πακέτου καθώς δεν το επιθυμεί και η Ελλάδα.

Από τις Βρυξέλλες το μήνυμα είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα έχει συμφωνήσει ενώ το Βερολίνο, πιο αυστηρό, μιλά για τρόικα και ολοκλήρωση της αξιολόγησης που έχει μείνει στη μέση λόγω εκλογών. Μάλιστα πληροφορίες από τη γερμανική πλευρά κάνουν λόγο για σύνδεση μέτρων και χρηματοδότησης, κάτι που είναι προφανές ότι απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης το Euroworking Group χωρίς αποτελέσματα για το θέμα της Ελλάδας. Ίσως πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας πριν το Eurogroup.

Το Euroworking Group, έκρινε ότι οι έξι μεταρρυθμίσεις που παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΣΟΕ καθ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής καθ. Νίκος Θεοχαράκης, δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένες, όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που μπορούν να επιφέρουν και ζήτησαν περισσότερα στοιχεία από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό ζήτημα ήταν τρίτο στη σειρά και η συζήτηση που αφορούσε στη χώρα μας αναλώθηκε στο «παζάρι» για την κοστολόγηση των 6 μέτρων που θα παρουσιάσει την Δευτέρα ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup.

«Δεν υφίσταται σε αυτή τη φάση θέμα έγκρισης ή απόρριψης ελληνικής δέσμης προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», διαβεβαίωναν πάντως σήμερα στις Βρυξέλλες πηγές της ευρωζώνης. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνεχίζονται και άφηναν να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη αναμένει τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις. Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενόψει Eurogroup.