Μασούτης: «Ρίχνει» 21 εκατ. ευρώ στην αγορά το 2015

Μασούτης: «Ρίχνει» 21 εκατ. ευρώ στην αγορά το 2015
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ προχωρά σε νέες επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου της.

Μιλώντας κανείς για συγχωνεύσεις και εξαγορές στην ελληνική αγορά, ο πρώτος κλάδος που έρχεται στο μυαλό είναι εκείνος των σούπερ μάρκετ. Αναμφίβολα τη χρονιά που μας πέρασε ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών, σε ότι αφορά την υπογραφή των deals που ανέτρεψαν τις ισορροπίες και τα μερίδια των βασικών παικτών, ενώ και φέτος βρίσκονται στα σκαριά σημαντικές συμφωνίες.

Αρκετοί επιχειρηματίες προέβησαν στην υπογραφή συνεργιών προκειμένου να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη, ενώ άλλοι είδαν να ισχυροποιείται η θέση τους στην περιορισμένη, από καταναλωτικής άποψης, εγχώρια αγορά.

Παρά την κρίση, τα τελευταία χρόνια η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης, βλέπει τα οικονομικά της μεγέθη να αυξάνονται με τον ίδιο τρόπο που αυξάνεται και το δίκτυο των καταστημάτων της. Και ενώ η πλειονότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών κάνει λόγο για ένα αδρανές επιχειρηματικό τοπίο, στο οποίο εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, δεν «κινείται φύλλο», η Μασούτης κατάφερε τους δύο πρώτους μήνες του 2015 να ενισχύσει τις πωλήσεις της κατά 2%, ενώ προχωράει παράλληλα στην υλοποίηση επενδύσεων στο δίκτυο λιανικής, υψηλότερων κατά 40% από εκείνων της περυσινής χρονιάς.

Ειδικότερα, το ποσό προς διάθεση για επενδύσεις αγγίζει τα 21 εκατ. ευρώ που προορίζονται για το άνοιγμα νέων καταστημάτων, καθώς και για την ανακαίνιση υφιστάμενων.
Εντός του Απριλίου θα αποκτήσει παρουσία στην περιοχή της Λαμίας, ενώ θα επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων της σε περισσότερα νησιά, μιας και η φετινή τουριστική σεζόν προμηνύεται ευοίωνη. Ήδη το πρώτο βήμα ενίσχυσης της παρουσίας της στη νησιωτική περιοχή έγινε από τις αρχές του τρέχοντος έτους με το άνοιγμα δύο σούπερ μάρκετ στη Χίο. Παράλληλα, θα προσθέσει ένα ακόμη κατάστημα στη Λάρισα, αυξάνοντας τα σημεία στο νομό, σε έξι, μαζί με το cash & carry.

Εν συνεχεία προβλέπεται το άνοιγμα καταστήματος στη περιοχή Βυζάντιο της Θεσσαλονίκης, με δυο επιπλέον σούπερ μάρκετ να ακολουθούν επί της οδού Λαγκαδά. Σημείο σταθμός θα αποτελέσει για την εταιρεία και η Θάσος, καθώς έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της έκταση δύο στρεμμάτων στα περίχωρα του Λιμένα.

Εάν τα χρονοδιαγράμματα τηρηθούν κατά γράμμα υπολογίζεται πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν κατασκευαστεί οι εγκαταστάσεις για το κατάστημα λιανικής αλλά και cash& carry, μια επένδυση που θα κοστίσει 3 εκατ. ευρώ.

Το business plan περιλαμβάνει τη δημιουργία οκτώ νέων καταστημάτων στο δίκτυο της Μασούτης , τα οποία αναμένεται να εκτοξεύσουν τον αριθμό των σημείων πώλησης σε 262.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Μασούτη έκλεισε το 2014 με κύκλο εργασιών 742,9 εκατ. ευρώ, οριακά αυξημένο έναντι των 738,9 εκατ. ευρώ του 2013.