Μασούτης: Στρατηγική μας η περιβαλλοντική και κοινωνική ισορροπία

Μασούτης: Στρατηγική μας η περιβαλλοντική και κοινωνική ισορροπία
Πράσινες πρακτικές για μείωση απορριμμάτων και αποβλήτων, πρωτοβουλίες και συνέργειες με στόχο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν τα πρότυπα λειτουργίας τους, να αναπτύξουν νέα και να εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους, ώστε να οδηγηθούν σε μία αειφόρο και βιώσιμη λειτουργία. Η μέριμνα για περιβαλλοντική ισορροπία, ωστόσο, οφείλει να συνοδεύεται από κοινωνική ισορροπία. Με το πνεύμα αυτό έχουμε εντάξει στην στρατηγική μας την εφαρμογή περιβαλλοντικών και κοινωνικών πρακτικών που αποσκοπούν στην αειφόρο και βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Μέσω του έργου Zero Waste Concept, εφαρμόζουμε περιβαλλοντικές πρακτικές σε επίπεδο καταστημάτων (πράσινα καταστήματα) και Logistics (πρακτικές βιωσιμότητας). Πρόκειται για μία ολιστική προσέγγιση στις διαδικασίες του Logistics Center και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για την πρόληψη και διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται από αυτές τις διαδικασίες.

Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή υλοποίηση του project από το 2016 (έναρξη εφαρμογής), ήταν η αφομοίωση της φιλοσοφίας του concept από το σύνολο των εργαζομένων. Βασικές πρακτικές είναι η οργανωμένη ανακύκλωση σε χαρτί, νάιλον, σίδερα, πλαστικό και η εξειδικευμένη ανακύκλωση επικίνδυνων προϊόντων, όπως συμπιεσμένων φιαλιδίων, μπαταριών, χημικών προϊόντων και ζωικών υποπροϊόντων.

Πρακτικές κυκλικής οικονομίας

Εφαρμόζουμε πρακτικές κυκλικής οικονομίας, όπως η επαναχρησιμοποίηση τελάρων, εφόσον έχουν υποστεί εξειδικευμένη απολύμανση, και παλετών για τη δραστική μείωση των αποβλήτων σε αυτά τα είδη.

  • Μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμά μας μας μέσω του backhauling, εκμεταλλευόμενοι άδεια φορτηγά που επιστρέφουν στο Logistics Center ύστερα από εξυπηρέτηση καταστημάτων μας και βρίσκονται στον άξονα προμηθευτών μας. Ενδεικτικά, στα πέντε χρόνια εφαρμογής του project:
  • Ανακυκλώσαμε περισσότερους από 25.000 τόνους αποβλήτων.
  • Πραγματοποιήσαμε περισσότερα από 6.000 δρομολόγια backhauling εξοικονομώντας 700.000 χλμ.
  • Διακινήσαμε 6 εκατ. επαναχρησιμοποιούμενα τελάρα εξοικονομώντας αντίστοιχες ποσότητες σε πλαστικά τελάρα μίας χρήσης ή χαρτοκιβώτια.
  • Διακινήσαμε 540.000 επαναχρησιμοποιούμενες παλέτες εξοικονομώντας σημαντικούς δασικούς πόρους και σημαντικές ποσότητες εκπομπών CO2 και αποβλήτων. Στις παραπάνω πρακτικές προστίθενται η χρήση βιολογικού καθαρισμού, οικολογικών λαμπτήρων και φωτοσωλήνων για τον φωτισμό χώρων στη διάρκεια της ημέρας.

Στόχος η προσφορά στον συνάνθρωπο

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι αγώνας συλλογικός με πρώτιστο στόχο την προσφορά. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με φορείς και εταιρείες για τη στήριξη πρωτοβουλιών με περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα.

Μηδενική πείνα «Μαζί, όπου υπάρχει ανάγκη»

Το 2017 ξεκίνησε η στρατηγική συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω της ΜΚΟ «Αποστολή» με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος «Μαζί, όπου υπάρχει ανάγκη» σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις. Προβλέπει μηνιαία διανομή 1.040 δεμάτων με τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η εταιρεία καλύπτει όλο το κόστος. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 διανεμήθηκαν 1.865.760 μερίδες φαγητού.

Η δύναμή μας, είναι οι άνθρωποί μας

Η Μασούτης έχει αναδειχθεί επί 10 συνεχόμενα χρόνια ανάμεσα στις 10 πρώτες εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα και για μία ακόμη χρονιά και στην Ευρώπη στα Best Workplaces Europe 2021. Οι διακρίσεις αυτές αποδεικνύουν τη συνεπή και διαρκή δέσμευση απέναντι στους ανθρώπους της, για να εξασφαλίσει ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας, εφάμιλλο των καλύτερων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Το 62% των εργαζόμενων είναι γυναίκες, στοιχείο που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εταιρικής φιλοσοφίας για την γυναικεία ενδυνάμωση. Τέλος, από το 1993 λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Τράπεζα Αίματος Μασούτη για το προσωπικό.

Ζωή στη στεριά

Υποστηρίζουμε το έργο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος» αναλαμβάνοντας τα έξοδα της υιοθεσίας μιας αρκούδας σε συνεργασία με την Cajoline.

Ζωή στη θάλασσα

Ενισχύουμε την περιβαλλοντική ΜΚΟ All For Blue, ένα πραγματικό «τείχος» προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος σε συνεργασία με την Garnier. Συμμετέχουμε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε βάθος» σε συνεργασία με τη Henkel. Για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις πανέμορφες ακτές μας, απαιτείται να τις προφυλάσσουμε! Συμμετέχουμε στην εκστρατεία «Μαζί καθαρίζουμε τον Θερμαϊκό» σε συνεργασία με την μπίρα Νύμφη.

Συμμετέχουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Μασούτης είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε διεθνή πιστοποίηση, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του προτύπου «H&W CERT» της Swiss Approval International, για τη διασφάλιση της υγείας καταναλωτών και εργαζόμενων από την Covid-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, παράλληλα με την πιστοποίηση ασφάλειας των τροφίμων.

Λόγω της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν η εταιρεία έθεσε άμεσα σε λειτουργία το eshop masoutis με στόχο την ασφαλή και γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών, ιδίως στις περιόδους καραντίνας. Εξυπηρετεί 45 πόλεις ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί σε market place μέσα από συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα.