Μασούτης: Βλέπει ανάπτυξη το 2022, με στρατηγική για εξοικονόμηση ενέργειας

Μασούτης: Βλέπει ανάπτυξη το 2022, με στρατηγική για εξοικονόμηση ενέργειας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σταθερές οι πωλήσεις το 2021, με κέρδη 11,6 εκατ. ευρώ - Η πολιτική τιμών και η επένδυση σε ΑΠΕ και αυτοπαραγωγή.

Αύξηση τζίρου σε συγκρίσιμα καταστήματα προβλέπει για το 2022 η αλυσίδα Μασούτης που διατήρησε σταθερές πωλήσεις το 2021, στα 883,5 εκατ. ευρώ ενώ με την προσθήκη του ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε., συμφωνία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες, θέτει τις προϋποθέσεις για ενίσχυση κύκλου εργασιών πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2021, σε μια χρονιά που οι πωλήσεις των supermarket αυξήθηκαν κατά 1,3% με βάση στοιχεία της Nielsen (αίθουσες άνω 100 τ.μ. ηπειρωτικής Ελλάδας και Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων και των Discounters) και κατά 0,6% σύμφωνα με μελέτη της IRI, οι πωλήσεις της Διαμαντής Μασούτης ανήλθαν σε 883,473 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,1% συγκριτικά με το 2020. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν σε 21,8 εκατ. ευρώ με οριακή μείωση 0,5%, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 59,2 εκατ. ευρώ με μείωση 1% ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ενισχύθηκαν σε 11,6 εκατ. ευρώ το 2021 από 9,7 εκατ. ευρώ το 2020. Το ΔΣ προτείνει διανομή μερίσματος 4 εκατ. ευρώ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα διάθεσης και διοίκησης αυξήθηκαν κατά περίπου 9 εκατ. ευρώ πέρυσι ως αποτέλεσμα της επιβάρυνσης των εξόδων για φωτισμό-ΔΕΗ και μεταφορές που ενισχύθηκαν σε ποσοστό 59,3% και 25,5% αντίστοιχα.

Παρόλο που οι συνθήκες δυσχεραίνουν τη διενέργεια αξιόπιστων και αντικειμενικών προβλέψεων εξαιτίας των εξάρσεων της πανδημίας, των νέων προκλήσεων που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που έχουν δημιουργήσει, η διοίκηση της Διαμαντής Μασούτης εκτιμά ότι το 2022 ο κύκλος εργασιών στα συγκρίσιμα καταστήματα θα παρουσιάσει άνοδο.

Εξάλλου, όπως σημειώνει στην οικονομική της έκθεση, παρά την μικρή υποχώρηση που αναμένεται στον όγκο πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου το 2022, οι απώλειες αυτές θα είναι περιορισμένες σε σχέση με την πίεση που δέχεται συνολικά η οικονομία. Επικαλείται δε την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (5.3.2021), που επισημαίνει ότι η τοπική αγορά διαθέτει ένα από τα πυκνότερα δίκτυα supermarket στον κόσμο, γεγονός το οποίο δημιουργεί μεγαλύτερα κόστη στις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα διευκολύνει την πρόσβαση του καταναλωτικού κοινού. Σε αυτό το περιβάλλον, όπου οι επιχειρήσεις του κλάδου αναμένεται να αντιμετωπίσουν ολοένα μεγαλύτερη πίεση, εξαιτίας του πληθωρισμού, της μειωμένης ζήτησης και κυρίως της εκτίναξης των λογαριασμών ενέργειας, η εταιρεία ενίσχυσε τη θέση της μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με την ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. μέσα από την οποία διευρύνει την παρουσία της σε νέες περιοχές και ενισχύει το οικονομικό της αποτύπωμα. Το 2021 η ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. εμφάνισε κύκλο εργασιών 190,9 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 621.811 ευρώ.

Η πολιτική τιμών και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Στον εμπορικό τομέα προτεραιότητα για την Διαμαντής Μασούτης είναι η πολιτική τιμών, με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και τον περιορισμό του αντικτύπου των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού στους καταναλωτές. Στόχος της διοίκησης είναι η διατήρηση των EBITDA σε ικανοποιητικά επίπεδα και η επίτευξη καθαρής κερδοφορίας ώστε να ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια και η ρευστότητα της εταιρείας. Παράλληλα, εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων στο τομέα της ενέργειας η εταιρεία αποφάσισε να αυξήσει τις επενδύσεις που επιτυγχάνουν μείωση του ενεργειακού κόστους και ταυτόχρονα έχουν και εμπορική απόδοση. Έτσι εξοικονόμηση ενέργειας, ανάπτυξη ΑΠΕ και αυτοπαραγωγή, συνθέτουν μία στρατηγική επιλογή απέναντι στις προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.