Mastercard: Θέμα χρόνου να καταργηθεί το SWIFT, έρχονται τα CBDCs

Mastercard: Θέμα χρόνου να καταργηθεί το SWIFT, έρχονται τα CBDCs
Ένα θέμα που ανέκυψε και κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό είχε να κάνει με τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Mastercard, Michael Miebach

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο κατάλογος των αποκαλύψεων ήταν μακρύς…

Ωστόσο, ένα θέμα που ανέκυψε και κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρό είχε να κάνει με τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Mastercard, Michael Miebach, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον των διασυνοριακών πληρωμών μεταξύ εθνών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Miebach, που συμμετείχε σε ένα πάνελ για τα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών στο Νταβός (WEF) και φιλοξενήθηκε από το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο Blockchain, μίλησε για το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, το οποίο χαρακτήρισε παρωχημένο ενώ προανήγγειλε την αντικατάστασή του από τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών.

Και ενώ λίγοι συμφώνησαν μαζί του στο Νταβός, σχεδόν κάθε μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο επιδιώκει τώρα ένα πρόγραμμα ψηφιακών νομισμάτων, με το ΔΝΤ να έχει εκφράσει την ανάγκη για ένα παγκόσμιο σύστημα ψηφιακών νομισμάτων στο εγγύς μέλλον για να υπάρξει «σταθερότητα» ενόψει της εθνικής πληθωριστικής κρίσης εκδηλώσεις.

Κυρώσεις…

Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουμε παρατηρήσει μια αναπτυσσόμενη τάση μεταξύ των ανατολικών εμπορικών εταίρων, που προσπαθούν να παρακάμψουν με όποιον τρόπο τις κυρώσεις εκ μέρους των δυτικών κρατών στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. 

Αφού αποκλείστηκε η πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς SWIFT, το οποίο επιτρέπει στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να ανταλλάσσουν γρήγορα και με ακρίβεια δεδομένα και να μεταφέρουν τεράστια ποσά κεφαλαίων, η Ρωσία και οι σύμμαχοί της αναζητούν εναλλακτικές. 

Το Κρεμλίνο κάνει λόγο συχνά πυκνα για χρήση κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών νομισμάτων προκειμένου να παρακάμψει τους περιορισμούς, ενώ η Κίνα αυτή τη στιγμή δημιουργεί ψηφιακά προϊόντα, μελετώντας το SWIFT και το σύστημα CHIPS (Clearing House Interbank Payment System).

Ωστόσο, με ένα πλήθος νέων CBDC στο παιχνίδι, οι διακυμάνσεις των τιμών μπορεί να είναι εξίσου ασταθείς όπως ήταν με το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη θα καταστεί απρόβλεπτη για τον μέσο καταναλωτή.