«Μαστίγιο και καρότο» για τους εργαζόμενους του Έλον Μασκ

«Μαστίγιο και καρότο» για τους εργαζόμενους του Έλον Μασκ
dpatop - 01 December 2020, Berlin: Elon Musk, head of the space company SpaceX and Tesla CEO, comes to the Axel Springer Award ceremony. Musk will accept this year's Axel Springer Award. Photo: Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/dpa-pool/dpa Photo: AFP

Ο Έλον Μασκ έστειλε δύο email τον Οκτώβριο, αποκαλύπτοντας το στυλ ηγεσίας «μαστίγιο και καρότο» που χρησιμοποιεί για να διευθύνει την Tesla.

Είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, και φανατικός χρήστης του Twitter δεν ασχολείται με την καθημερινή διαχείριση των εργοστασίων της Tesla. Όμως το πρώτο από μια σειρά email, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από το CNBC, παρουσιάζει την εικόνα ενός προσιτού αφεντικού που ανησυχεί για την άνεση εργασίας των υφισταμένων του.

Αυτό το email, που στάλθηκε στις 3 Οκτωβρίου με θέμα “Μουσική στο Εργοστάσιο”, ήρθε ως απάντηση σε έναν εργαζόμενο που ρωτούσε τον Μασκ εάν μπορούν να ακούνε μουσική από το ένα αυτί, ή να έχουν μουσική να παίζει στο υπόβαθρο όσο δουλεύουν στα εργοστάσια. Απαντώντας ότι αυτό ήταν «μια χαρά», ο Μασκ έδωσε στους εργαζόμενους της Tesla το πράσινο φως να παίξουν μουσική στα εργοστάσια και να προσθέσουν «οποιεσδήποτε μικρές πινελιές που κάνουν την εργασία πιο ευχάριστη».

«Εάν υπάρχουν άλλα πράγματα που πιστεύετε ότι θα βελτιώσουν τη μέρα σας, ενημερώστε με. Νοιάζομαι πολύ για το ότι ανυπομονείτε να έρχεστε στη δουλειά κάθε μέρα!», έγραψε στο email, το οποίο απευθυνόταν σε όλους στην εταιρεία.

Ωστόσο, ο Μασκ έδειξε πιο αυστηρό στυλ ηγεσίας ακριβώς μια μέρα αργότερα. Σε ένα καινούργιο email στις 4 Οκτωβρίου με θέμα “Παρακαλώ κρατήστε σημειώσεις”, έδωσε σαφείς οδηγίες στους υφισταμένους του ώστε να ακολουθούν τις εντολές του. Σύμφωνα με τον Μασκ, έχουν τρεις επιλογές δράσης:

“1. Στείλτε μου ένα email όπου θα μου εξηγείτε γιατί αυτό που είπα ήταν λάθος. Μερικές φορές, κάνω απλά λάθος!

2. Ζητήστε περαιτέρω διευκρινίσεις εάν αυτά που είπα ήταν διφορούμενα.

3. Εκτελέστε τις οδηγίες.”

Η αποτυχία εκτέλεσης μιας από τις τρεις ενέργειες θα οδηγούσε σε απόλυση, υπογράμμισε ο Μασκ.

Το email έκλεισε με ένα τυπικό «Σας ευχαριστώ, Έλον», αποκαλύπτοντας ότι ακόμη και ένας δισεκατομμυριούχος που εκφράζεται πολύ άμεσα μέσω του Twitter, μπορεί να τηρεί την εθιμοτυπία της εταιρικής επικοινωνίας.

Ο Μασκ έχει την τάση να επικοινωνεί μαζικά τα οράματά του. Τον περασμένο μήνα, εκφράστηκε στο Twitter κατά του προτεινόμενου φόρου δισεκατομμυριούχων, υποστηρίζοντας ότι θα εμπόδιζε το όραμά του να πάει την ανθρωπότητα στον Άρη. Μέρες αργότερα, ο Μασκ αμφισβήτησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), λέγοντας: «Αν το WFP μπορεί να περιγράψει σε αυτό το νήμα στο Twitter πώς ακριβώς θα λύσουν την πείνα με 6 δισεκατομμύρια δολάρια, θα πουλήσω μετοχές της Tesla τώρα και θα δωρίσω τα χρήματα». Στην πρόκληση απάντησε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, διευθυντής του WFP, με ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων.

Φυσικά όμως ο Μασκ βρισκόταν ένα βήμα μπροστά, δημοσιεύοντας νωρίτερα μια δημοσκόπηση στο Twitter στην οποία ρωτούσε τους ακολούθους του εάν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla.

Το Twitter ψήφισε ναι και ο Έλον Μασκ κράτησε τον λόγο του πουλώντας το ένα δέκατο των μετοχών του. Βέβαια στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αποκάλυψαν ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla σχεδίαζε ήδη από τον Σεπτέμβριο να ξεφορτωθεί ένα σημαντικό μέρος των μετοχών του.