Μαθήματα ελληνικής κουζίνας στο Πεκίνο

Μαθήματα ελληνικής κουζίνας στο Πεκίνο

Η Κατερίνα Στάη – Φαϊλάδη μαθαίνει στους Κινέζους να μαγειρεύουν με ελαιόλαδο.

Μαθήματα ελληνικής κουζίνας και υγιεινής διατροφής παραδίδει στους Κινέζους η Κατερίνα Στάη – Φαϊλάδη, η οποία προωθεί στην κινεζική αγορά το ελληνικό ελαιόλαδο που τόσο αγαπούν οι Ασιάτες. Μέσω της ιστοσελίδας www.oliveoil-culture.com επιχειρεί να διαδώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του λαδιού, το οποίο ευθύνεται για τη μακροζωία του ανθρώπινου είδους. Πρωταρχικός στόχος ήταν να καλλιεργηθεί η «κουλτούρα του ελαιολάδου» σε αντιστοιχία με την «κουλτούρα του τσαγιού» που υπήρχε ήδη στην Κίνα και από ότι φαίνεται επετεύχθη.

Η ίδια είναι καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας και τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο εξωτερικό, από όπου και διαφημίζει με κάθε τρόπο την Ελλάδα και τα προϊόντα της. Από το 2008 μέχρι πρότινος ήταν κάτοικος Πεκίνου και βρίσκεται στο πλευρό του συζύγου της, ο οποίος είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας σε Ελληνικές Πρεσβείες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μεταβεί στις ΗΠΑ από όπου και συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον το έργο της.

Δεν έχει μυήσει απλά τους κινέζους στην ελληνική γαστρονομία, αλλά έχει δημιουργήσει και συνδυασμούς πιάτων από τις δύο κουζίνες, «παντρεύοντας» ασυνήθιστα υλικά μεταξύ τους. Έχει προτείνει το μαγείρεμα διάσημων κινεζικών συνταγών, όπως τα «dumplings» και τα «mooncakes» με την προσθήκη ελαιόλαδου, και έχει κάνει τους Κινέζους να λατρέψουν κατεξοχήν ελληνικά πιάτα όπως η μαγειρίτσα, τα ντολμαδάκια και ο ταραμάς.

Διαβάστε επίσης: Κάνοντας την διαφορά στην agora του ελαιόλαδου

Εμφανίζεται στις πιο γνωστές τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλων σταθμών (ΒΤV, HUNAN TV, CCTV), αλλά και σε σελίδες περιοδικών όπως το «Women of China», «LADY», «Beijing Today», «DIPLOMAT», ενώ συμμετέχει παράλληλα σε διεθνή συνέδρια ενημερώνοντας για την αξία του ελαιολάδου στην κοσμετολογία. Έχει συνεργαστεί με τη διασημότερη μαγείρισσα της Κίνας, Han Jie κι έχει βραβευτεί με το «Ειδικό Βραβείο Γευσιγνωσίας». Ορισμένες από τις τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες παρέστη προέβαλαν την Ελλάδα, σε όλη την κινεζική επικράτεια και αρκετές εξ ’ αυτών είχαν τηλεθέαση σε 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς η ίδια σε συνεντεύξεις της, η μαγειρική είναι δημιουργία, είναι τέχνη και το μόνο που απαιτεί είναι η επιστράτευση της φαντασίας. Στην αρχή κατέγραφε συνταγές, οι οποίες βασίζονταν αποκλειστικά στο ελαιόλαδο και ταυτόχρονα παρέδιδε μαθήματα Ελληνικής και Μεσογειακής Κουζίνας σε Κινέζες φίλες της. Το να πείσει τους Κινέζους για την κατανάλωση ελαιολάδου δεν ήταν δύσκολο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα λαό, ο οποίος ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Πλέον το λάδι ελιάς έχει μπει για τα καλά στη ζωή τους κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία που δίνουν κατά καιρούς τόσο η κινεζική πρεσβεία στη χώρα μας όσο και το ελληνο-κινεζικό εμπορικό επιμελητήριο.

Η εγκατάσταση στην Ουάσιγκτον γεννά την ανάγκη να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες προσπάθειες σε μια αγορά που είναι περισσότερο εξοικειωμένη με τα προϊόντα της ελληνικής γης. Η Ελληνική Πρεσβεία από την πλευρά της διοργανώνει με κάθε ευκαιρία εκδηλώσεις προώθησης της Ελληνικής Κουζίνας και της κουλτούρας του ελαιολάδου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Διαβάστε επίσης: Δύο Έλληνες συστήνουν το σουβλάκι στους Κινέζους