Μαθήματα ηγεσίας από το House of Cards

Μαθήματα ηγεσίας από το House of Cards

Πώς ο μακιαβελικός Frank Underwood μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερος ηγέτης.

Πολιτικές παγίδες, συνωμοσίες, πισώπλατα μαχαιρώματα και φιλίες που κρατούν μόνο όσο εξυπηρετούν τους σκοπούς μας; Θέλουμε πραγματικά να υιοθετήσουμε τις μεθόδους του αδίστακτου Φρανκ στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο; Όχι ακριβώς.

Ο τρόπος που ελίσσεται ένας άνθρωπος που έχει λίγους φίλους, πολλούς εχθρούς και αμέτρητες λυκοφιλίες μπορεί να μας διδάξει πολλά χωρίς να χρειαστεί να αντιγράψουμε τις μεθόδους του, κυρίως μαθαίνοντας από τις αποτυχίες του.

Βέβαια, ο Φρανκ κάπου εδώ θα μας έλεγε «αν χρειάζεσαι ένα άρθρο να σου πει πώς θα γίνεις καλύτερος ηγέτης, τότε μάλλον δεν αξίζεις να είσαι ηγέτης», αλλά η αλήθεια είναι πως τα μαθήματα είναι πολύ χρήσιμα σε όσους επιθυμούν να ελιχθούν στα μονοπάτια του επιχειρηματικού κόσμου.

Ποτέ μην εγκαταλείπεις τον συνέταιρό σου

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση του House of Cards έχει η σχέση του Φρανκ με τη σύζυγό του. Οι δύο τους είναι το τέλειο δίπολο, είναι το γιν και το γιανγκ ο ένας για τον άλλον. Έτσι, οι κινήσεις του προέδρου εναντίον της γυναίκας του προς δικό του πολιτικό όφελος προκαλούν τεράστια διαταραχή στην προσωπική τους σχέση. Και με δεδομένο πως η αλληλοϋποστήριξη τους έφερε και τους δύο στην κορυφή, η διαταραχή αυτή θα βλάψει κάθε φιλοδοξία τους.

Πρόσεχε τι αποκαλύπτεις, ακόμα και στους φίλους σου

Στην πρώτη σεζόν ο Φρανκ αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες σε μια νεαρή ρεπόρτερ προκειμένου να καταστρέψει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Στη δεύτερη, εμπιστεύεται προσωπικά μυστικά της συζύγου του στον στενό του συνεργάτη, ο οποίος επιχειρεί στη συνέχεια να τα δώσει στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος στενός σου συνεργάτης θα αλλάξει στρατόπεδο. Κράτα τα χαρτιά σου κλειστά και αποκάλυψε μόνο όσα χρειάζεται. Μην δίνεις όπλα σήμερα σε εκείνους που μπορεί να τα στρέψουν εναντίον σου αύριο.

Δείξε σεβασμό στους υφισταμένους σου

Όσο γοητευτικό και αν είναι να βλέπεις τον Φρανκ να βγάζει τον τυραννικό του εαυτό στους δύστυχους συνεργάτες του -και, καμιά φορά, στη γυναίκα του- η μέθοδος μπορεί να γίνει μπούμερανγκ, όπως έδειξε στην 3η σεζόν η κατάληξη της ιστορίας με την πρώην προστατευόμενή του στην οποία υποσχέθηκε την αντιπροεδρία. Όσο και αν ο ηγέτης ασκεί εξουσία και απαιτεί αφοσίωση, πρέπει να συμπεριφέρεται στους άλλους με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Κανείς ηγέτης δεν μπορεί να πετύχει χωρίς αφοσιωμένη ομάδα.

Λύσε προβλήματα

Ποτέ δεν θα δεις τον Φρανκ Άντεργουντ να σπαταλάει χρόνο περιγράφοντας ένα πρόβλημα ή να κλαίγεται όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Ακόμα και όταν το ίδιο του το κόμμα στρέφεται εναντίον του (κίνηση που θα εκτροχίαζε κάθε επόμενη πολιτική του φιλοδοξία) εκείνος βρίσκει τον τρόπο να τους παρακάμψει και να επικεντρωθεί στο σχέδιο που θα τον έφερνε πάλι στην πρώτη γραμμή. Σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, έχει και από μία εναλλακτική λύση. Αυτό είναι ηγεσία.

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα

Υπάρχει μια σκηνή στην τρίτη σεζόν όπου βουδιστές μοναχοί στον Λευκό Οίκο ξοδεύουν μέρες ολόκληρες για να φτιάξουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο με χρωματιστή πούδρα, μόνο και μόνο για το καταστρέψουν με μία κίνηση μετά. Αυτό αντανακλά τη σχέση του Φρανκ και της Κλερ, πολύπλοκη και υπέροχη όταν πάει καλά, έτοιμη να καταρρεύσει κάθε φορά που κλονίζεται.

Το λάθος του Φρανκ είναι πως νομίζει ότι είναι άτρωτος. Κάνει λάθος κινήσεις, επανέρχεται μεν, αλλά κάθε λάθος αφαιρεί και κάτι από το σφρίγος του. Οι σωστοί ηγέτες αναγνωρίζουν πως είναι τόσο καλοί όσο η απόδοσή τους και ότι η αλαζονεία είναι θανάσιμο ελάττωμα. Σε κάνει απρόσεκτο, εγωπαθή, αμετακίνητο και προκαλεί απερίσκεπτες κινήσεις που έχουν βαρύ τίμημα. Ο τρόπος που τελειώνει η 3η σεζόν αντανακλά αυτό ακριβώς.