Μάθιου Νίμιτς: Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ

Μάθιου Νίμιτς: Ανοίγει ο δρόμος για μια νέα σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς φθάνει στο Υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Αθήνα Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018. Ο Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται στην Αθήνα σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το όνομα της FYROM. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εκφράζει την ικανοποίησή του για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Σε δήλωσή του προς τους ανταποκριτές ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρέτισε την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία» που «ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ «και για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια». Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε πως προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως περιγράφεται στη συμφωνία, και επανέλαβε τη δέσμευσή του να βοηθήσει τα δύο μέρη στην τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς.

Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης του Μ. Νίμιτς:

«Καλωσορίζω τα τελικά βήματα που έλαβε το Κοινοβούλιο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο και τους πολίτες της χώρας για την επιτυχία αυτή και για τον δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ανέλαβαν αυτή τη σημαντική διαδικασία. Αυτή η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες ανοίγει τον δρόμο για μια νέα σχέση ανάμεσά τους και για μια σταθερότερη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως περιγράφεται στη Συμφωνία. Όπως και στο παρελθόν, τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με τα δύο Μέρη για την τελική επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ