Μαθητές Γυμνασίου συστήνουν τις ελληνικές υπερτροφές στην υπόλοιπη Ευρώπη

Μαθητές Γυμνασίου συστήνουν τις ελληνικές υπερτροφές στην υπόλοιπη Ευρώπη

Μαθητές από το Γυμνάσιο της Κορίνθου δημιούργησαν το αλφάβητο των Υπερτροφών στα Αγγλικά.

Μερικές φορές τα νεαρά παιδιά μπορούν να μας εκπλήξουν με την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους.

Με αρωγό τις καθηγήτριες Χριστίνα Κασιντή και Μαρία Μάλλιου οι μαθητές της Β΄ και Γ’ Τάξης του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου ξετύλιξαν τα ταλέντα τους στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ε -Twinning λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα ‘EUROPE’S ABC OF SUPERFOODS’, το οποίο ξεκίνησε στις 25-8-2015 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2016.

Μαζί με συμμαθητές τους από γυμνάσια 7 άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, των Agrupamento de Escolas da Lousã, Πορτογαλία, Sērmūkšu pamatskola, Amatas novads Λετονία, Collège Paulette Billa, Tinqueux Γαλλία, Gymnázium Vysoké Mýto, Vysoké Mýto Δημοκρατία της Τσεχίας, Gazi Ortaokulu, İzmir Τουρκία, Colegio Internacional Eurovillas, Madrid Ισπανία και Istituto Comprensivo Catona “Radice-Alighieri”, Catona Ιταλία έθεσαν ως στόχο τη εκπόνηση ενός ηλεκτρονικού αλφάβητου που περιλαμβάνει τις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές Υπερτροφές στα αγγλικά. Και o στόχος επετεύχθη!
Καταρχάς, οι μαθητές παρουσίασαν στην αγγλική γλώσσα τα οφέλη των Υπερτροφών εκείνων που θεωρούνται άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας τους. Γι’ αυτό το λόγο, η ελληνική ομάδα παρουσίασε τον κρόκο Κοζάνης, τη μαστίχα, το μέλι, την κορινθιακή σταφίδα και το ρόδι.

Τα παιδιά μαγείρεψαν υγιεινές συνταγές με τις ελληνικές Υπερτροφές και τις παρουσίασαν στη σχολική διαδικτυακή πλατφόρμα του E –Twinning και στο blog του προγράμματος τους.

Επίσης, ανέλαβαν την εκπληκτική πρωτοβουλία να ανταλλάξουν Υπερτροφές με τους Ευρωπαίους συνεργάτες τους.

Έτσι, η μοναδική μαστίχα Χίου ταξίδεψε στη Γαλλία και την Τσεχία, ενώ ο κρόκος Κοζάνης κατέκτησε την Πορτογαλία και την Τουρκία. Οι Γάλλοι δοκίμασαν μαστίχα για πρώτη φορά και έφτιαξαν παγωτό καϊμάκι, οι Τούρκοι γοητεύτηκαν και μαγείρεψαν ελληνική συνταγή με τον κρόκο Κοζάνης, ενώ οι Πορτογάλοι πάντρεψαν τον κρόκο δημιουργικά με μια από τις δικές τους θαυμάσιες συνταγές τους για το μπακαλιάρο.

Η ελληνική ομάδα έλαβε τον παπαρουνόσπορο από την Τσεχία και μαγείρεψε μια Τσέχικη συνταγή που τον περιέχει, γνωρίζοντας ταυτόχρονα την εξέχουσα θέση που καταλαμβάνει στην τσέχικη μαγειρική.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις στην πληροφορική και τα αγγλικά, τα παιδιά παρουσίασαν παροιμίες και γνωμικά της χώρας τους που σχετίζονται με τις Υπερτροφές, έγραψαν ποιήματα, ζωγράφισαν, έφτιαξαν την πινακοθήκη των Υπερτροφών, ερεύνησαν το ρόλο τους στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, πραγματοποίησαν πειράματα φυσικής με τις τροφές μας και ψήφισαν τον αγαπημένο τους λογότυπο για το έργο μας. Δημιούργησαν καταπληκτικά κινούμενα σχέδια με θέμα το πρόγραμμα μας και διασκέδασαν με ποικιλία διαδικτυακών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που έφτιαξαν ειδικά για το πρόγραμμα μας, από γρίφους και διαδραστικούς πίνακες μέχρι ηλεκτρoνικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που αφορούσαν στις Υπερτροφές μας.

Τέλος, οργάνωσαν την ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΤΡΟΦΩΝ το Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές μαγείρεψαν υγιεινές συνταγές στο σχολείο και ενημερώθηκαν για τις Υπερτροφές και τη σημασία τους για το πρωινό των παιδιών και την άσκηση από τη διαιτολόγο κ. Χριστοδούλου. Μαζί με όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, οι μαθητές πέτυχαν τον αρχικό τους στόχο να δημιουργήσουν ένα εκπληκτικό ηλεκτρονικό αλφάβητο Υπερτροφών περίπου 130 σελίδων εμπλουτισμένο με θαυμάσιο υλικό από το πρόγραμμά μας.

Τα οφέλη που τα παιδιά αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο etwinning πρόγραμμά μας είναι πολλά. Απέκτησαν νέους φίλους, αξιοποίησαν τις γνώσεις τους στην πληροφορική και τα αγγλικά , γνώρισαν την κουλτούρα άλλων Ευρωπαικών λαών και εξέφρασαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους .Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι γνώρισαν την αξία των Υπερτροφών και εκτίμησαν τη σημασία τους για την υγεία μας, συνειδητοποίησαν εν γένει το ρόλο που παίζει η υγιεινή διατροφή στη ζωή μας και εμπέδωσαν αυτό που χιλιάδες χρόνια πριν είχε πει ο Ιπποκράτης και αποτελεί το έμβλημα του προγράμματός μας “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου” .

Δείτε εδώ το  ηλεκτρονικό μας αλφάβητο με τις Yπερτροφές