Μαθητές προσφέρουν τσάντες σε προσφυγόπουλα

Μαθητές προσφέρουν τσάντες σε προσφυγόπουλα
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει μαθητές από το 7ο δημοτικό Αγίας Παρασκευής παιδιά προσφύγων στο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα με τα σακίδια αγάπης που συγκεντρώσαν μαθητές από τα σχολεία Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας, την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016. Ένα σακίδιο από τα παιδικά χέρια ενός μαθητή φτάνει στα χέρια ενός προσφυγόπουλου. Γεμάτο με παιχνίδια, χρηστικά αντικείμενα και μηνύματα, άλλοτε για καλό ταξίδι, για ειρήνη, για ελπίδα, για φιλία. Από τον Ιανουάριο του 2016, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Αττικής κι ένα δημοτικό σχολείο από την ορεινή Αρκαδία, δίνουν απλόχερα αγάπη και προσφέρουν ό,τι μπορεί να είναι χρήσιμο σε ένα παιδί που ζει σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, Τετάρτη 6 Απριλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλληλεγγύη για όλους/Γιάννης Ζινδριλής

Ένα σακίδιο γεμάτο με παιχνίδια, χρηστικά αντικείμενα και μηνύματα, άλλοτε για καλό ταξίδι, για ειρήνη, για ελπίδα, για φιλία. 

Ένα σακίδιο από τα παιδικά χέρια ενός μαθητή φτάνει στα χέρια ενός προσφυγόπουλου. Γεμάτο με παιχνίδια, χρηστικά αντικείμενα και μηνύματα, άλλοτε για καλό ταξίδι, για ειρήνη, για ελπίδα, για φιλία. Από τον Ιανουάριο του 2016, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Αττικής κι ένα δημοτικό σχολείο από την ορεινή Αρκαδία, δίνουν απλόχερα αγάπη και προσφέρουν ό,τι μπορεί να είναι χρήσιμο σε ένα παιδί που ζει σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

«Η ανταπόκριση των μαθητών στην καμπάνια “Πιάσε το χέρι μου” έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας» δηλώνει, στο ΑΠΕ ΜΠΕ, το μέλος ενός εκ των τριών φορέων που διοργάνωσαν τη δράση, της «Αλληλεγγύης για Όλους», Ηλίας Δασκαλόπουλος. Συνδιοργανωτές σε αυτήν την καμπάνια, η «Εφημερίδα των Συντακτών» και το Δίκτυο Μεταναστριών «Μέλισσα». «Σκεφτήκαμε να εμπλέξουμε τα παιδιά στην έννοια της αλληλεγγύης αν και η μέχρι τώρα εμπειρία μου έδειξε ότι εκείνα μας δείχνουν τον δρόμο» τονίζει ο κ. Δασκαλόπουλος.

Οι πρώτοι δήμοι πάντως που συμμετείχαν στην εκστρατεία «Στηρίζουμε το ταξίδι», στο πλαίσιο του οποίου γίνονται και παράλληλες εκδηλώσεις εντός και εκτός σχολείου με θέμα το προσφυγικό, ήταν ο δήμος Νέας Ιωνίας και ο δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Ειδικότερα, από την πλευρά του δήμου Νέας Ιωνίας συμμετείχαν 51 σχολεία και 7.698 μαθητές που χάρισαν αντικείμενα και γέμισαν σακίδια, ενώ από την πλευρά του δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας συμμετείχαν 32 σχολεία και 4.612 μαθητές. Συνολικά, τα σακίδια που συγκέντρωσαν και τα δυο σχολεία ξεπέρασαν τα 700. Όσο για την 6η τάξη του δημοτικού σχολείου στο χωριό Τυροσαπουνέικα της ορεινής Αρκαδίας, ανταποκρίθηκαν και οι 14 μαθητές, στέλνοντας μάλιστα 14 σακίδια. «Κάθε μαθητής έστειλε κι ένα γεμάτο σακίδιο. Άκουσαν για την πρωτοβουλία μας και επικοινώνησαν μαζί μας αμέσως» τονίζει ο κ. Δασκαλόπουλος και ξεκαθαρίζει: «Κάθε δήμος συμμετέχει για έναν μήνα στην δράση. Κατόπιν ακολουθούν άλλοι δήμοι για επίσης έναν μήνα».

Την σκυτάλη από τους δήμους Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας πήραν οι δήμοι Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. Στο Χαλάνδρι, ανταποκρίθηκαν 48 σχολεία και 7.582 μαθητές, ενώ η Αγία Παρασκευή συμμετείχε με 30 σχολεία και 6584 μαθητές. Το Σάββατο 9 Απριλίου πάντως στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Χαλανδρίου (Παπάγου 7, 2ος όροφος) θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση φωτογραφίας του 2ου Λυκείου Χαλανδρίου με θέμα «Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ελαιώνα». Αντιπροσωπείες μαθητών από τα περισσότερα σχολεία που συμμετείχαν, επισκέφτηκαν το Κέντρο στον Ελαιώνα και ήρθαν σε επαφή με τους ανθρώπους όπου ζούνε εκεί και συζήτησαν μαζί τους. Αυτήν την εμπειρία κατέγραψαν στον φακό και προβάλλουν. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί κι η έκθεση φωτογραφιών της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου» σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Χαλανδρίου «Ρίζες», με θέμα «Το πρόσωπο της προσφυγιάς χτες και σήμερα», ενώ θα γίνει και προβολή του ντοκιμαντέρ “NoPassport” της ομάδας στήριξης μεταναστών και προσφύγων στην Κάλυμνο και θα ακολουθήσει ανοιχτή βιωματική συζήτηση μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονιών και αλληλέγγυων με βασικό θέμα «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες. Γιατί;;».

Η καμπάνια πρόκειται να συνεχίσει με τη συμμετοχή κι άλλων δήμων και σχολείων. «Πιθανώς, θα συνεχίσουμε έως το τέλος της σχολικής χρονιάς, αφού κυρίως συμμετέχουν στην δράση μας μαθητές» διευκρινίζει ο κ. Δασκαλόπουλος.