Ματίνα Παγώνη: Πάνω από 1.000 άτομα νοσηλεύονται με κορωνοϊό – Οριακές οι αντοχές του συστήματος

AFP

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς απηύθυνε έκκληση για άμεσες παρεμβάσεις ούτως ώστε να αντέξει το σύστημα Υγείας.

Σοβαρή προειδοποίηση για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τις αντοχές των ΜΕΘ της χώρας έστειλε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.

Η κυρία Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι «τα πράγματα είναι οριακά. Θα πρέπει τώρα να δούμε τι περαιτέρω μέτρα χρειάζεται να πάρουμε. Έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των νοσηλευόμενων».

Επιπλέον τόνισε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε κλινικές Covid έχει ξεπεράσει τους 1.000 και προειδοποίησε ότι εάν αυξηθούν ακόμη περαιτέρω τα κρούσματα τότε το σύστημα δεν θα το αντέξει».

Παγώνη: «Ναι» σε τοπικά lockdown, όχι σε γενικό

Αμέσως μετά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι σε ό,τι αφορά της ΜΕΘ είναι εξίσου δύσκολη η κατάσταση. «Στην Αττική έχουν τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν καλυφθεί κατά 70% με 75%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε ένα μικρό περιθώριο, καθώς είναι καλυμμένες κατά 40% με 45%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η κυρία Παγώνη ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επιβληθεί γενικό lockdown και απάντησε ως εξής:

«Πριν από 20 ημέρες, από αυτή την εκπομπή, λέγαμε για την ανάγκη να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η μάσκα σώζει ζωές. Τα κρούσματα είναι πολλά όμως το γενικό lockdown δεν μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους. Οπου χρειάζεται, ωστόσο, σε περιοχές που έχουν σοβαρό πρόβλημα, μπορούν να γίνονται τοπικά lockdown. Στα Γιάννενα, για παράδειγμα, οι συνάδελφοί μας μάς λένε ότι οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν καλυφθεί, δεν υπάρχουν κενά».