Μάτις (ΗΠΑ): Είμαστε σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους για την συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα

Μάτις (ΗΠΑ): Είμαστε σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους για την συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να εγκαταλείψει την συνθήκη INF, η οποία είχε υπογραφεί το 1987.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη για την συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα INF και τον αντίκτυπό της στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

«Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας (…) και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά σε σχέση με τη συνθήκη και τον αντίκτυπό της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σημείωσε ο Μάτις στην ομιλία που εκφώνησε στη σύνοδο για την ασφάλεια που γίνεται στην Μανάμα του Μπαχρέιν.

«Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα, αυτό δεν σημαίνει ότι αποχωρούμε από τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων. Αλλά ο έλεγχος των οπλικών συστημάτων θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από λόγια σε ένα χαρτί, πρέπει να είναι πράξεις», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας που μετέχει στην σύνοδο αυτή στο Μπαχρέιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι η Ουάσιγκτον προγραμματίζει να εγκαταλείψει την συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς INF, την οποία είχαν υπογράψει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1987.

Η Ουάσιγκτον έχει επικαλεστεί ως λόγο της αποχώρησής της την, σύμφωνα με την ίδια, παραβίαση της συνθήκης αυτής από τη Ρωσία. Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία αυτή. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι παραβιάζει τη συμφωνία.

Ο Γκορμπατσόφ καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την INF η οποία συνέβαλε στο να τελειώσει ο Ψυχρός Πόλεμος, λέγοντας ότι θα προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών η οποία αυξάνει τους κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης.