«Μαύρη» χρονιά το 2015 για τη Λατινική Αμερική

«Μαύρη» χρονιά το 2015 για τη Λατινική Αμερική

Η Λατινική Αμερική προσπαθεί μόνη της να «στηρίξει» την οικονομία της, καθώς περιοχές όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή αντιμετωπίζουν τη δική τους κρίση.

Η χειρότερη χρονιά φαίνεται να είναι το 2015 για τη Λατινική Αμερική από το 2009 όπου η παγκόσμια κρίση «χτύπησε» τη χώρα και συρρίκνωσε την οικονομία της κατά 1,2%.

Η Λατινική Αμερική σημείωσε αναμφισβήτητα τη χειρότερη επίδοση αυτόν το χρόνο, όπως και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες μεταξύ των οποίων και η Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή, η υποσαχάρια Αφρική και η Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οικονομία της Λατινικής Αμερικής πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 0,2%, καθώς επηρεάζεται από περιοχές όπως η Βραζιλία, η οποία στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

«Η Λατινική Αμερική είναι σαφώς η πιο αδύναμη (στις αναδυόμενες αγορές) και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στάσιμη έως και το επόμενο έτος», δήλωσε στο CNN Money ο αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς του Wells Fargo Investment Institute, Paul Christopher.

Από την άλλη, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι ανήμπορες να ενισχύσουν την οικονομία της. Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης και μάλιστα στη χειρότερη των τελευταίων 70 ετών, ενώ η Αργεντινή παρουσιάζει οριακή ανάπτυξη.

Η οικονομία της Λατινικής Αμερικής από τη χρονιά του 2010 έως και σήμερα.

Άλλες χώρες όπως η Κολομβία, το Μεξικό, η Χιλή και το Περού, έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι το Μεξικό εμφάνισε σημαντική ανάπτυξη κατά 2,6%, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι έχει πληγεί αρκετά από την οικονομία της Κίνας, η οποία έκανε τις τιμές των εμπορευμάτων για τα μέταλλα, την τροφή και το πετρέλαιο να καταρρεύσουν.

H οικονομία της Λατινικής Αμερικής σε σχέση με άλλες ηπείρους