«Μαύρη Πέμπτη» για τις διεθνείς αγορές

«Μαύρη Πέμπτη» για τις διεθνείς αγορές
epa08273231 A screen shows the Dow Jones industrial average on the floor of the New York Stock Exchange at the end of the day in New York, New York, USA, on 05 March 2020. The Dow Jones industrial average closed down nearly 1,000 points as investors continued to react to news that the coronavirus is spreading to more countries. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φόβος και τρόμος κατέλαβε τους επενδυτές σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Από το Παρίσι ως τη Γουόλ Στριτ, από το Λονδίνο ως το Σάο Πάολο, οι απώλειες σε διεθνή χρηματιστήρια μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να συγκριθούν μόνο με εκείνες του κραχ του 1987. Οι επενδυτές καταλήφθηκαν εξαπίνης ιδίως από τη μονομερή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει για τριάντα ημέρες την είσοδο οποιουδήποτε ταξιδιώτη από τον χώρο Σένγκεν στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προσφέρει από σήμερα 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια σε «ενέσεις» ρευστότητας για τη διατραπεζική αγορά. Αφορμή για την απόφασή της αυτή ήταν η ασυνήθιστη αναταραχή στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Φόβος και τρόμος κατέλαβε τους επενδυτές σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που τους στρέφει σε ασφαλή καταφύγια, όπως αυτά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, και σε μαζικές πωλήσεις μετοχών.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλο τον κόσμο έπεσαν χθες στα Τάρταρα, ενώ το κατ’ εξοχήν βαρόμετρο του ψυχολογικού κλίματος στις αγορές εκτινάχθηκε.

Ο Δείκτης Αστάθειας /Cboe Volatility Index στην αμερικανική αγορά έφθασε στις 67 μονάδες, επίπεδα πρωτοφανή από το 2008 και μετά. Χθες, κατά τις πρωινές συναλλαγές οι διακυμάνσεις ήταν εξαιρετικά έντονες.

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 9,51%, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε κατά 9,99% χάνοντας 2.352,60 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης SΤΟΧΧ 600 έκλεισε για πρώτη φορά στην Ιστορία με πτώση 11,48%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο βυθίστηκε 16,92%, με ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα.

Ενώ και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν σχετικά ανέλθει από τα ενδoσυνεδριακά χαμηλά επίπεδα, κατόπιν η πτώση εκτραχύνθηκε με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να διαγράφουν ελεύθερη πτώση. Το ευρώ εξασθένησε ως προς το δολάριο 0,8% στο 1,1175 δολ., ενώ το πετρέλαιο υπέστη κάμψη και το αργό Νέας Υόρκης αποδυναμώθηκε 3,9%, στα 31,68 δολάρια.

Θρυαλλίδα για τη δραματική πτώση των δεικτών αποδείχθηκε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει τις πτήσεις προς την ηπειρωτική Ευρώπη, δημιουργώντας σύγχυση στις αγορές, παρά κατευνάζοντάς τις. Ατολμα, επίσης, θεωρήθηκαν από αγορές και επενδυτές τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει την Ευρωζώνη, που πλήττεται από την επιδημία. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -10,87%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με -12,24%, στο Παρίσι με -12,28% ο CAC 40 και με -14,06% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Απώλειες 1.396,69 μονάδων για τον Nikkei

Την επομένη της πλημμύρας στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια σε διεθνές επίπεδο, αυτό στο Τόκιο ακολουθεί την τάση: επικρατεί πανικός μπροστά στην έλλειψη συντονισμού των κυβερνήσεων εν μέσω της εκθετικής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις 09:56 [τοπική ώρα· 02:56 ώρα Ελλάδας], ο δείκτης Nikkei κατέγραφε απώλειες 1.396,69 μονάδων (–7,53%), υποχωρώντας στις 17.162,94 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix κατέγραφε πτώση 99,40 μονάδων (–7,49%), στις 1.228,48 μονάδες.

Οι τίτλοι εταιρειών όλων των τομέων δραστηριότητας που είναι εισηγμένες στον Nikkei βρίσκονται στο κόκκινο – ειδικά οι μετοχές μεγάλων ονομάτων των κλάδων των κατασκευών, των ακινήτων, της τεχνολογίας, της υγείας αλλά και της ενέργειας.

Bitcoin: Boυτιά 50% σε ένα 48ωρο

Χωρίς αντισώματα αποδεικνύεται το Bitcoin μπροστά στην κρίση του νέου κορωνοϊού. Η τιμή του βυθίζεται ακόμη ταχύτερα και από εκείνες των μετοχών, με τους επενδυτές να γυρίζουν την πλάτη σε ό,τι θεωρούν πως ενέχει ρίσκο.

Τη διάρκεια της νύχτας το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έκανε βουτιά έως και 32% στα 3.915 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2019. Συνολικά το τελευταίο διήμερο έχει καταγράψει πτώση 50%, στις μεγαλύτερες απώλειες που έχει βιώσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το πρωί της Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ η τιμή του υποχωρεί 7,8% στα 5.280 δολάρια. Ο ευρύτερος δείκτης κρυπτονομισμάτων του Bloomberg έχει επίσης υποχωρήσει έως και 49% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, για να προσγειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2017.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι φέτος έως και τα μέσα Φεβρουαρίου το Bitcoin  κατέγραφε σημαντικά κέρδη. Τώρα εκτιμάται ότι οι επενδυτές τραβούν τα χρήματα από τα κρυπτονομίσματα για να χρηματοδοτήσουν τα margin calls σε άλλα στοιχεία ενεργητικού.