«Μαύρη» πρόβλεψη της JP Morgan για 380 δολάρια το βαρέλι πετρέλαιο

«Μαύρη» πρόβλεψη της JP Morgan για 380 δολάρια το βαρέλι πετρέλαιο
6666607 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Η Ομάδα των G7 σχεδιάζει έναν περίπλοκο μηχανισμό για να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εκτόξευση» των τιμών του πετρελαίου μέχρι και τα 380 δολάρια το βαρέλι «βλέπουν» αναλυτές της JPMorgan σε περίπτωση που οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ εξωθήσουν τη Ρωσία σε περικοπές της παραγωγής αργού σε μια κίνηση αντιποίνων.

Η Ομάδα των G7 σχεδιάζει έναν περίπλοκο μηχανισμό για να βάλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όμως, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, η χώρα μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένης της Natasha Kaneva, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Μια περικοπή 3 εκατομμυρίων βαρελιών στις ημερήσιες προμήθειες θα ωθήσει τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190 δολάρια, ενώ το χειρότερο σενάριο των 5 εκατομμυρίων θα μπορούσε να σημαίνει ότι το αργό θα πάει στα 380 δολάρια, έγραψαν οι αναλυτές.

«Ο πιο προφανής και πιθανός κίνδυνος από ένα πλαφόν είναι ότι η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να μην το δεχτεί και αντ’ αυτού να ανταποδώσει μειώνοντας τις εξαγωγές», έγραψαν οι αναλυτές. «Είναι πιθανό ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανταποκριθεί περικόπτοντας την παραγωγή ως τρόπο να προκαλέσει πόνο στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».