«Μαύρη Τρίτη» για την εστίαση

«Μαύρη Τρίτη» για την εστίαση
ÁíáðïäïãõñéóìÝíåò êáñÝêëåò óå êëåéóôü êáôÜóôçìá åóôßáóçò, ÁèÞíá Ôñßôç 3 Íïåìâñßïõ 2020. Ôá êáôáóôÞìáôá åóôßáóçò èá ðáñáìåßíïõí êëåéóôÜ áðü ôéò 3 Íïåìâñßïõ êáé ãéá Ýíá ìÞíá, óôéò ðåñéï÷Ýò õøçëïý êéíäýíïõ óå üëç ôç ÷þñá, ùò ìÝóï ðñïöýëáîçò åíÜíôéá óôçí ìåôÜäïóç ôïõ Covid-19. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας και οι περιορισμένες αντοχές που οδήγησαν στο συμβολικό λουκέτο – Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διεθνής συγκυρία και τα αιτήματα.

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και η συγκυρία των ανατιμήσεων, από την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι τις πρώτες ύλες, απειλούν με τη χαριστική βολή την εστίαση που απεργεί σήμερα διεκδικώντας αντισταθμιστικά μέτρα.

Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα στοιχεία της Ελλ.Στατ. έδειξαν αύξηση 132% στο φυσικό αέριο, αύξηση 45,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 22,3% στα καύσιμα. Στην έκθεση Νοεμβρίου του ΙΟΒΕ για τις εξελίξεις στη βιομηχανία αναφέρεται ότι η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 12,1% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο σημείο από το 2014, η αύξηση στα ναύλα των πλοίων χύδην φορτίου κινείται σε υπερδιπλάσιο επίπεδο από πέρσι (+195,6%) και 12,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ συνεχίστηκε η αύξηση του δείκτη εμπορευματοκιβωτίων κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (από +8,4% τον Σεπτέμβριο) παραμένοντας υψηλότερος πάνω από 5 φορές σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σε αυτό το περιβάλλον τόσο η βιομηχανία όσο και η εστίαση και το λιανεμπόριο δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Η κατάσταση δείχνει πιο δύσκολη για εταιρείες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση της πανδημίας, όπως εστιατόρια, καφέ και μπαρ, που «ασμαίνουν», σύμφωνα με στελέχη της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων). Υπενθυμίζουν στοιχεία της Ελλ.Στατ. για τις επιδόσεις της αγοράς εν μέσω πανδημίας, με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση, με συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων του κλάδου για μία ημέρα.

Τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. αλλά και οι έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν τη δραματική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις εστίασης.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, μετά από ένα καλό τετράμηνο, που ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις απώλειες 16 μηνών, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με μέτρα που περιορίζουν τη δραστηριότητα του. Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου εστίασης το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019 κατά 37,2%. Το 2021 συνεχίζεται η πτώση που υπολογίζεται σε 6,8% στο α’ εξάμηνο συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ενώ συγκριτικά με το 2019 η πτώση ανέρχεται σε 42,6%, καθώς προηγήθηκε πτώση 38,4% στο α’ εξάμηνο του 2020 συγκριτικά με το 2019. Σημειώνεται επίσης ότι στο α’ εξάμηνο του 2020 το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση κύκλου εργασιών, που μεσοσταθμικά κυμάνθηκε σε 60,1% ενώ στο α’ εξάμηνο του 2021 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση κύκλου εργασιών, που μεσοσταθμικά ανήλθε σε 51,8%. Επίσης διαπιστώνεται αύξηση των επιχειρήσεων με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ήτοι μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, καθώς από 16,5% που ήταν στις αρχές της κρίσης ξεπέρασαν το 44% τον Φεβρουάριο του 2021. Τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησαν στο 28,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ωστόσο το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο απ’ ότι ένα χρόνο πριν.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (48,5%) φοβούνται λουκέτο, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, μετά τα πρόσφατα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς κέρδη ή και με ζημιές, έχοντας μάλιστα συσσωρεύσει υποχρεώσεις που αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν. Η εργαλειοποίηση του κλάδου ως μοχλού πίεσης για την αύξηση της συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα οδήγησε στην απόφαση για το σημερινό συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, με ζητούμενο τη λήψη μέτρων για την βιωσιμότητά τους.

Τα αιτήματα για την επιβίωση των επιχειρήσεων εστίασης είναι: αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων, μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες, συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων, επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Η ΠΟΕΣΕ τονίζει επιπλέον πως είναι αυτονόητη υποχρέωση των πολιτών αλλά και των εργαζόμενων του κλάδου να εμβολιαστούν, όμως είναι παράλληλα αναγκαίο η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις εστίασης από τη στιγμή που έχει θέσει τον κλάδο σε ένα νέο mini lockdown.