«Μαύρο» σενάριο για το χρέος αποκαλύπτει η Wall Street Journal

«Μαύρο» σενάριο για το χρέος αποκαλύπτει η Wall Street Journal

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους βλέπουν ότι το 2060 το ύψος του θα βρίσκεται στο 104,9% του ΑΕΠ.

Τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060, αφού θα έχει κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ φέτος, προβλέπει το βασικό σενάριο για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχουν συντάξει οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάλογα με τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και το ύψος των επιτοκίων, έχουν καταρτισθεί τέσσερα σενάρια για το χρέος, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί από το 62,6% (το αισιόδοξο) έως το 258,3% του ΑΕΠ το 2060. Η ανάλυση αυτή της βιωσιμότητας του χρέους προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα.

Με βάση όλα τα σενάρια, εκτός του αισιόδοξου, η ανάλυση υποδηλώνει σοβαρές ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο διαμορφώθηκε στο 176,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, σημειώνει η WSJ. Τα αποτελέσματα «της ανάλυσης αυτής υποδηλώνουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα», αναφέρει το έγγραφο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο δόθηκε σε αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί και θα αποτελούσε τη βάση για μία πρώτη συζήτηση σήμερα το απόγευμα στο Eurogroup για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ανάλυση βιωσιμότητας εξετάζει, επίσης, τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας – με βάση τα ποσά που θα πρέπει να πληρώνει για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την κάλυψη των ελλειμμάτων – στον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Οι πιστωτές της Ελλάδας αναφέρουν ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι ο καλύτερος δείκτης για την αποτίμηση της ικανότητας της χώρας να αποπληρώνει το χρέος της. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες πρέπει να είναι χαμηλότερες από το 15% του ΑΕΠ, ώστε το χρέος της να μπορεί να χαρακτηρίζεται βιώσιμο.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το έγγραφο, η Ελλάδα θα είχε ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα έφθαναν έως το 62,8% του ΑΕΠ το 2060. Ακόμη και με το βασικό σενάριο, οι ανάγκες της αυτές θα κυμαίνονταν πάνω από το 15% για αρκετά χρόνια και θα αυξάνονταν στο 24,3% του ΑΕΠ το 2060.