Μαξίμου: Ανοικτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

Μαξίμου: Ανοικτό το ενδεχόμενο εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) ανταλλάσσει χειραψία με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά (Κ) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, για τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων,στο γραφείο του στη Βουλή, Αθήνα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019. Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων. Θεωρείται δεδομένο πάντως, πως στις επαφές θα τεθούν και ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό /μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπαρκτό περιθώριο σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

H παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, σε ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αυτό σημαίνει, εξηγεί η ανακοίνωση, ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Στις συναντήσεις που έγιναν στο γραφείο του στην Βουλή, αναφέρει η ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών.

Ακολούθως η ανακοίνωση αναφέρει: “Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων, είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης”.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι “για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ