Μαξίμου: Σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πυρόπληκτων

Μαξίμου: Σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πυρόπληκτων
Μπουλντόζα κατεδαφίζει καμένο σπίτι, τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018, στο Μάτι. Σε εξέλιξη βρίσκονται από σήμερα το πρωί οι πρώτες κατεδαφίσεις κτιρίων στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και κρίθηκαν ακατάλληλα για να κατοικηθούν, καθώς καταστράφηκαν ολοσχερώς από την μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Από σήμερα επίσης συνεργεία με ειδικές στολές απομακρύνουν από το Κόκκινο Λιμανάκι επικίνδυνα υλικά, όπως καμένα ελενίτ και καμινάδες που αποτελούν εστίες αμίαντου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις ενέργειες που καταβάλλονται για τη στήριξη και την άμεση υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκονται τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πυρόπληκτων έναν μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες που συνεχίζουν να καταβάλλονται για τη στήριξη και την άμεση υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων. «Σήμερα, έναν μήνα μετά την τραγωδία στο Μάτι, η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για τη στήριξη των πληγέντων και την άμεση υλοποίηση των μέτρων ανακούφισής τους», υπογραμμίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο εκτενές ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνονται διεξοδικά οι κινήσεις που διενεργήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση ανά Υπουργείο, καθώς επίσης και τα μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης, τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανόντων, τα μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης, τα μέτρα στήριξης δανειοληπτών τ. ΟΕΚ.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση:

Οι ενέργειες του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει, μέχρι στιγμής, προβεί στις κάτωθι ενέργειες.

Έως την Κυριακή 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 4.925 αυτοψίες και ενεργοποιήθηκαν 385 μηχανικοί. Στις αυτοψίες χαρακτηρίστηκαν κόκκινα 1.241 κτίρια, κίτρινα 1.012 κτίρια και πράσινα 2.672.

Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου εκδόθηκε η ΚΥΑ για την καταβολή των επιδομάτων και παράλληλα οργανώθηκαν οι τέσσερεις χώροι υποδοχής των πολιτών για κατάθεση αιτήσεων στους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων, καθώς και στο κτίριο του ΥΠΥΜΕ, με την υποστήριξη και των αντίστοιχων Δήμων.

Μέχρι χθές είχαν κατατεθεί 4.328 αιτήσεις, είχαν πληρωθεί 1.710 νοικοκυριά – δικαιούχοι και 43 επιχειρήσεις – δικαιούχοι.
Από την Κυριακή 12 Αυγούστου ξεκίνησαν οι αυτοψίες των τριμελών επιτροπών μηχανικών για τον οριστικό χαρακτηρισμό των χαρακτηρισμένων ως κόκκινα κτίσματα στην 1η αυτοψία. Ήδη, έχουν εξετασθεί 567 από τα 1.241 και οριστικά κατεδαφιστέα έχουν χαρακτηρισθεί τα 292 και για αυτά έχουν εκδοθεί ήδη 85 πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Το ΥΠΥΜΕ έχει προχωρήσει σε αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτιρίων από τεχνικές εταιρείες και για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης αδαπάνως για τους πολίτες, με την προϋπόθεση να συναινέσουν σε αυτό οι ιδιοκτήτες. Ήδη από 20 Αυγούστου ξεκίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις και έχουν, συνολικά, πραγματοποιηθεί 4 και υπάρχουν ακόμη 8 αιτήσεις συναίνεσης, με τις οποίες συνεχίζεται εντατικά η διαδικασία.

Παράλληλα, το ΥΠΥΜΕ προχώρησε σε συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης από τα κτίρια αμιάντου. Έχουν γίνει, ήδη, οι πρώτοι οπτικοί έλεγχοι εντοπισμού και έχει ξεκινήσει από 10 Ιουλίου η διαδικασία απομάκρυνσης από τα οριστικά κατεδαφιστέα κτίρια, στα οποία ο αμίαντος έχει καεί, ενώ θα συνεχιστεί και στα κατεδαφιστέα που χρειάζεται απλή αποξήλωση, καθώς και σε όσα έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή πράσινα, όπου χρειάζεται απλή αποξήλωση.

Στις 8 Αυγούστου εκδόθηκε η ΚΥΑ οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών. Το ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμεύσει 132 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό και οι μελέτες επισκευής γίνονται αδαπάνως από το ΥΠΥΜΕ, ενώ δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν συναίνεσης των ιδιοκτητών, να γίνουν αδαπάνως και οι μελέτες ανακατασκευής για πρώτη φορά.

Έως την Παρασκευή 24 Αυγούστου θα εκδοθεί η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου, ενώ έως το τέλος της άλλης εβδομάδας θα εκδοθεί και η απόφαση για τις μελέτες και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου κτιρίων, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

Από την 1η Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υλοτόμησης σε οικιστικές περιοχές στην Ανατολική Αττική, με συμβάσεις που συνάπτει το ΥΠΥΜΕ με υλοτομικούς συνεταιρισμούς και έχουν νοικιαστεί από το Υπουργείο μηχανήματα για διευκόλυνση της υλοτόμησης και μεταφορά κορμών και κλαδιών σε χώρο που συμφωνήθηκε με το δασαρχείο και τους 2 δήμους της περιοχής.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους και το δασαρχείο έχει εγκατασταθεί στον χώρο εναπόθεσης εξοπλισμός θρυμματισμού κλαδιών και το τρίμμα μεταφέρεται και διαχέεται σε δασική έκταση που υποδείχτηκε από το δασαρχείο.

Για τη διευκόλυνση της υλοτόμησης διατίθενται δωρεάν καύσιμα από τα ΕΛΠΕ, κατόπιν σχετικής δωρεάς προς το ΥΠΥΜΕ, ενώ το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας έχει προσφέρει τη διαμονή και διατροφή των υλοτόμων με ευθύνη του Α/ΓΕΣ. Σε συνεργασία με το Α/ΓΕΣ προχωρούν, επίσης, οι διαδικασίες καθαρισμού των ρεμάτων των πληγεισών περιοχών.

Οι ενέργειες του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εξέδωσε στις 10 Αυγούστου ΚΥΑ για το επίδομα τηλεπικοινωνιακών αναγκών και υπογράφηκε η συμφωνία με το ΥΠΥΜΕ για χορήγησή του από τον ίδιο μηχανισμό ελέγχου και πληρωμών. Στις 11 Αυγούστου έγινε η μεταφορά πιστώσεων στο ΥΠΥΜΕ και από 12 Αυγούστου καταβάλλεται μαζί με το επίδομα των 5.000 ευρώ για νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις, και το ετήσιο επίδομα των 1.200 ευρώ για τηλεπικοινωνιακές ανάγκες.

Οι ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών

Το υπουργείο Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησε με τις δημοτικές αρχές των Δήμων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, ώστε να επικουρήσει το έργο τους για τη γρήγορη αποκατάσταση τόσο των βλαβών στις βασικές υποδομές τους όσο και στην κάλυψη των άμεσων δαπανών τους. Δίνονται ενδεικτικά δυνατότητες χρηματοδότησης για πρόσληψη προσωπικού έως 8 μήνες όλων των ειδικοτήτων, ανάθεση συμβάσεων έργου και μελετών, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, πληρωμή διαμονών των πληγέντων σε ξενοδοχεία, προμήθεια φαρμάκων κλπ.

Α. Δήμος Μαραθώνα – Σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 1.000.000
Ο Δήμος αιτήθηκε με το υπ’αριθμ. 12944/24-07-2018 και ο ΥΠΕΣ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 700.000 Euro με την υπ’ αριθμ. 38359/25-07-2018.

Ο Δήμος επανήλθε με συμπληρωματικό αίτημα στις 07-08-2018 για να λάβει 300.000,00 πρόσθετη χρηματοδότηση μετά από νέα απόφαση του ΥΠΕΣ στις 08-08-2018.

Β. Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου – Σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 1.000.000
Ο Δήμος αιτήθηκε με το υπ’αριθμ. 9486/25-07-2018 και ο ΥΠΕΣ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 700.000 Euro με την υπ’ αριθμ. 38364/25-07-2018.

Ο Δήμος έλαβε πλέον 300.000 πρόσθετη χρηματοδότηση μετά από νέα απόφαση του ΥΠΕΣ στις 08-08-2018 (κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμαρχο).

Γ. Δήμος Μεγαρέων – Σύνολο έκτακτης ενίσχυσης 800.000
Ο Δήμος αιτήθηκε με το υπ’αριθμ. 13638/24-07-2018 και ο ΥΠΕΣ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 600.000 Euro με την υπ’ αριθμ. 38377/25-07-2018.

Ο Δήμος έλαβε πλέον 200.000 πρόσθετη χρηματοδότηση μετά από νέα απόφαση του ΥΠΕΣ στις 09-08-2018 (κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμαρχο).

Επιπλέον, το ΥΠΕΣ έχει την αρμοδιότητα καταβολής των επιδομάτων αποζημίωσης των πληγέντων από θεομηνίες για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών (επίδομα 586,94 ευρώ) και για την επισκευή της πληγείσας οικίας (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση της οικοσκευής της (επίδομα 5869,41 ευρώ).

Το Υπουργείο κατέθεσε  τροπολογία (η οποία εντάχθηκε στο ν. 4559/2018, άρθρο 43), ώστε οι ανωτέρω οικονομικές ενισχύσεις να αφορούν σε όλες τις πληγείσες κατοικίες των παθόντων (όχι μόνο στις κύριες) και να είναι ακατάσχετες, καθώς και για την απλοποίηση και επίσπευση της διαδικασίας της υποβολής των δικαιολογητικών για την αποζημίωση της οικοσκευής.

Οι πολίτες απευθύνονται στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων που υπάγονται και υποβάλλουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
Κατόπιν τούτου, οι Δήμοι αποστέλλουν αίτημα επιχορήγησης στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής/Τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, όπου αναγράφεται το συνολικό ποσό της απαιτούμενης επιχορήγησης και ο αριθμός των δικαιούχων ανά κατηγορία οικονομικής ενίσχυσης.

Ο Δήμος Μαραθώνα-Νέας Μάκρης απέστειλε το σχετικό αίτημα επιχορήγησης προς το ΥΠΕΣ την Πέμπτη 16/8 για 1400 δικαιούχους επιδόματος άμεσων βιοτικών αναγκών, συνολικού ποσού αποζημίωσης 821.716 ευρώ και για 500 δικαιούχους οικοσκευής, συνολικού ποσού 2.934.705 ευρώ, ενώ ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου απέστειλε το σχετικό αίτημα την Παρασκευή 17/8 για 1096 δικαιούχους επιδόματος άμεσων βιοτικών αναγκών, συνολικού ποσού αποζημίωσης 743.648,10 ευρώ. Θα ακολουθήσουν και επόμενα αιτήματα, κατόπιν συγκέντρωσης και επεξεργασίας από τους δήμους των σχετικών δικαιολογητικών.

Άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στις σχετικές διαδικασίες έκδοσης απόφασης ανάληψης και έγκρισης δαπάνης των σχετικών ποσών, καθώς και απόφασης επιχορήγησης των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας, και σήμερα Πέμπτη 23/8/18 δίνεται χρηματική εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη μεταφορά των σχετικών ποσών στους λογαριασμούς των δήμων, ώστε στη συνέχεια εκείνοι να το διανείμουν στους δικαιούχους.

Τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη των κατοίκων

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιεί σειρά μέτρων για τη στήριξη των κατοίκων, των ασφαλισμένων και των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και των προστατευόμενων τέκνων θανόντων στις πυρκαγιές της Αττικής.

Α) Μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης

1. Καταβλήθηκαν 668 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων κύριων και επικουρικών, καθώς και μερισμάτων, συνολικού ύψους 938.997 ευρώ σε πυρόπληκτους συνταξιούχους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ).

2. Καταβλήθηκαν 108 έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, ίσα με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων. Συνολικού ύψους 64.344 ευρώ σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες.

3. Ενισχύθηκε με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ ο Ειδικός Λογαριασμός για την Αρωγή Πληγέντων, με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κατοικιών και πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές.

4. Χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (650 ευρώ/δικαιούχο) συνολικού ύψους 19.400 ευρώ σε εργαζόμενους των οποίων η εργασία ανεστάλη μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

Β) Μέτρα στήριξης οικογενειών θανόντων

5. Χορηγήθηκε οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 340.000 ευρώ σε δικαιούχους συγγενείς θανόντων κατά τις πυρκαγιές. Η διαδικασία συνεχίζεται.

6. Χορηγείται μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ στα οκτώ τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές. Το επίδομα θα καταβάλλεται έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Το επίδομα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Γ) Μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης

7. Χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31/12/2018, χωρίς προϋποθέσεις, στους πυρόπληκτους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη.

8. Επισπεύστηκαν, άνευ χρονολογικής σειράς, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως 30/9/2018, των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.

9. Επιμηκύνθηκαν οι δόσεις οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται –  αποπληρώνονται μέσω της σύνταξης τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις.

* Για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές, τέθηκαν σε ισχύ τα εξής μέτρα:

10. Ανεστάλη έως 31/12/2018 η καταβολή τρεχουσών εισφορών και η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.), χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

11. Κεφαλαιοποιήθηκαν οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018 ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

12. Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

13. Διατηρήθηκε η ρύθμιση, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής.

14. Ανεστάλη η καταβολή δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/12/2018.

15. Οι δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

16. Οι δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
Δ)Μέτρα στήριξης δανειοληπτών τ. ΟΕΚ
17. Ανεστάλησαν οι υποχρεώσεις καταβολής δόσεων για δανειολήπτες εξ’ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ για χρονικό διάστημα έως 36 μήνες, χωρίς επιβάρυνση.

18. Παρατάθηκε ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις των δανειοληπτών εξ’ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ, όπως έχουν ορισθεί με βάση τη σχετική Υ.Α., για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με έναρξη παράτασης από τις 19/12/2018.

Τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών

Από το υπουργείο Οικονομικών με την  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 26/7/2018 τέθηκαν σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα:

1. Χορηγήθηκε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.

2. Δόθηκε παράταση μέχρι 30.10.2018 για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 φυσικών και νομικών προσώπων που ανήκουν στην αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας και φυσικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).

3. Παρατάθηκε έως την 23η Ιανουαρίου 2019 η καταβολή των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών και αναστέλλεται έως την ίδια ημερομηνία η καταβολή των ληξιπροθέσμων οφειλών των φορολογούμενων που έχουν την κύρια κατοικία ή την έδρα τους πληγείσες περιοχές ή που ανήκουν σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της επικράτειας (πλην των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας) και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).

4. Προβλέφθηκε η άρση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών έως την 23η Ιανουαρίου 2019, για όσες έχουν επιβληθεί σε βάρος των φορολογουμένων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους) και η μη επιβολή νέων κατασχέσεων στα ίδια πρόσωπα.

5. Δόθηκε έως την 30η Οκτωβρίου 2018 παράταση υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών των φορολογούμενων με κύρια κατοικία ή έδρα στη χωρική αρμοδιότητα Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας ή που ανήκουν σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. της επικράτειας (πλην των Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και Ελευσίνας) και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές (σωματική βλάβη / θάνατος / απώλεια των ίδιων ή του συζύγου ή συγγενών μέχρι β΄ βαθμού ή υλικές ζημιές στα ακίνητά τους).

6. Παράταση υποβολής δηλώσεων εισοδήματος και καταβολής φόρου από φορολογούμενους των Δ.Ο.Υ Παλλήνης και Ελευσίνας. Επίσης, παράταση βεβαιωμένων και αναστολή ληξιπρόθεσμων χρεών.

Συστήνεται η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης για τις αιτίες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι

Οι ενέργειες του ΥΠΕΝ για θέματα ποιότητας περιβάλλοντος

Για θέματα ποιότητας περιβάλλοντος το ΥΠΕΝ στην Ανατολική Αττική παρακολουθεί τις κάτωθι δραστηριότητες.

Δειγματοληψίες για την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων βορειο-ανατολικής Αττικής

Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα θαλάσσιων υδάτων στην παράκτια ζώνη των πληγεισών, από την πρόσφατη πυρκαγιά, περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής (‘Αγιος Ανδρέας έως και Ραφήνα) επιστημονικό κλιμάκιο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πραγματοποίησε στις 02/08/2018 δειγματοληψία θαλασσινού νερού, και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που έχουν μετρηθεί σε διάφορες ελληνικές  θάλασσες. Δεν ανιχνευτήκαν οργανοχλωριωμένες ενώσεις. Αναμένονται τα αποτελέσματα βαρέων μετάλλων.

Μετρήσεις για την ποιότητα πόσιμου νερού πληγεισών περιοχών

Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα υδάτων πόσιμου νερού στις πληγείσες περιοχές πραγματοποιήθηκαν δώδεκα (12) δειγματοληψίες ύδατος στις 26/07/2018, σε δημόσιες και ιδιωτικές βρύσες, εντός των ορίων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και οι τιμές των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων βρέθηκαν εντός των ορίων που απαιτούνται για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (ΦΕΚ 3282 Β/19-9-2017).

Αποτελέσματα από  τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Δέκα Δειγματοληψίες στις 26/7/2018 – Οι τιμές των αποτελεσμάτων βρέθηκαν εντός των επιτρεπόμενων ορίων για νερό ύδρευσης – Τα αποτελέσματα είναι στο site του δήμου.

Έγιναν αντίστοιχες δειγματοληψίες στις 20/8/2018 – Τα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα ή αύριο.

Α. Μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και του εδάφους πληγεισών περιοχών

Προκειμένου να μετρηθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά και η ποιότητα του εδάφους στις πληγείσες περιοχές, έχει ενεργοποιηθεί, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό, Κ. Φωτάκη, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τον άμεσο προγραμματισμό και την ανάλυση δειγμάτων, καθώς και για την παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης από τη διασπορά επιβλαβών για την υγεία συστατικών του αερολύματος στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» έχει εγκαταστήσει από 10/8/2018 εξοπλισμό δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι Αττικής.

Δειγματολήπτη ΑΣ10 (αιωρούμενα σωματίδια 10 μm), σε κυλιόμενη 24ωρη διάρκεια.

Τα δείγματα θα μετρηθούν: 1)  για τη συγκέντρωση μάζας σωματιδίων ΑΣ10 (PΜ10), 2) για την περιεκτικότητα ενδεικτικά των παραπάνω σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Κάδμιο, Νικέλιο, Μόλυβδο), 3) για την περιεκτικότητα ενδεικτικά των παραπάνω σε πολυχρωματικούς υδρογονάνθρακες (Βενζο-α-πυρενιο) Αιθαλόμετρο για συνεχή καταγραφή ωριαίων συγκεντρώσεων μαύρου άνθρακα (αιθάλης).

Οπτικό ανιχνευτή κατανομής μεγέθους για συνεχή καταγραφή ωριαίων συγκέντρωσης εισπνεόμενων σωματιδίων.

Οι συγκεντρώσεις θα συγκρίνονται με αυτές που μετρώνται ταυτόχρονα στο  αστικό υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής.

B. Τομέας Δασικών Οικοσυστημάτων

1. Διαχείριση καμένων δασικών εκτάσεων

Η Δασική Υπηρεσία, με βάση εγκυκλίους, στο επόμενο δίμηνο θα έχει ανακηρύξει την περιοχή ως αναδασωτέα, για τις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, εξαιρώντας τις περιοχές που δεν διέπονται από αυτή. Αυτές οι περιοχές θα καθορίζονται, σαφώς, στην πράξη αναδάσωσης.

2. Διαχείριση καμένης ξυλείας

Έγινε επίσκεψη από τον Αν. Υπ. ΠΕΝ και συσκέψεις με τους Δημάρχους και τις αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες για τη διαχείριση της καμένης ξυλείας (26/7/2018 και 03/08/2018 στο Ανατολικό μέτωπο και 06/07/2018 στο Δυτικό Μέτωπο).

‘Αμεση έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων από τα Δασαρχεία Πεντέλης και Μεγάρων, ώστε να είναι δυνατή η συλλογή και κάρπωση των καμένων δέντρων και της κατακείμενης ξυλείας. Οι αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί.

Ήδη υπάρχουν δασικοί συνεταιρισμοί που βοηθούν στην απόληψη της ξυλείας. Από τις 30 Ιουλίου ξεκίνησαν υλοτομίες στη ζώνη απαλλοτρίωσης της Λεωφόρου Μαραθώνα και σε μήκος περίπου 200 μέτρων, ενώ έγινε υλοτομία των καμένων δέντρων σε 2 οικόπεδα του Δήμου Ραφήνας συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων.

Τα καμένα κλαδιά μεταφέρονται σε ορισμένο κοινό χώρο που έχει οριστεί από τους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, έναντι της 1ης εισόδου Ν. Βουτζά, όπου και θρυμματίζονται.

Το Δασαρχείο Πεντέλης έχει υποδείξει περιοχές όπου αποθέτονται τα θρυμματισμένα, μετά και τα έγγραφα της Δ/νσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ, με τα οποία διευκρινίστηκε ότι είναι δυνατή η διασπορά του υλικού που θα προκύψει από τον θρυμματισμό τους στις καμένες δασικές εκτάσεις των ιδίων πυρκαγιών, σύμφωνα με τις υποδείξεις ως προς τις θέσεις διασποράς και την καθοδήγηση ως προς τον τρόπο διασποράς, από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Έως το τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την υλοτόμηση. Από τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι συνεταιρισμοί που θα αναλάβουν τις εργασίες, καθώς και σε ποια οικοδομικά τετράγωνα θα επιχειρούν.

Υπογράφηκε πρωτόκολλο εγκατάστασης του Δήμου Μεγάρων από το Δασαρχείο Μεγάρων και στις εκτάσεις όπου υπάρχει δόμηση και κατ’ επέκταση καμένα κτίρια, την υλοτομία των καμένων δέντρων αναλαμβάνει το ΥΠ.Υ.ΜΕ., το οποίο θα λειτουργήσει στα πρότυπα της περιοχής Ραφήνας. Αναμένεται η εγκατάσταση των δασικών συνεταιρισμών που θα προβούν στις εργασίες υλοτόμησης από Δευτέρα.
Αντιπλημμυρική προστασία

Εχθές 21-8-2018 προωθήθηκε με υπογραφή του Υπ. ΠΕΝ στο ΓΛΚ η «Τροποποίηση προϋπολογισμού εξόδων υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΕΦ 31/130 (Υπηρεσίες Δασών) για την έναρξη σύνταξης μελετών αντιδιαβρωτικών έργων και έργων αποκατάστασης των περιοχών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής», μετά από αίτημα που έχει υποβληθεί από τη Δ/νση Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής με το 172914/2797/9-8-2018 έγγραφο, προκειμένου να διατεθεί το ποσό των 150.000,00Euro στη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, για την ανάθεση σύνταξης μελετών αντιδιαβρωτικών έργων και έργων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Τα στελέχη της υπηρεσίας της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής εργάζονται εντατικά και ανελλιπώς, βάσει του μοντέλου του 2017 που εφαρμόστηκε στην περιοχή του Καλάμου.

Από τις 26/07/2018, μετά από συσκέψεις στο Δημαρχείο Ραφήνας και στο ΔΔ Νέας Μάκρης, παρουσία του Αν. ΥΠΕΝ, υλοποιούνται μέτρα καθαρισμού από καμένη ξυλεία στον αστικό χώρο. Έχει εκδοθεί σχετική διάταξη από το Δασαρχείο Πεντέλης, έγινε πρόσκληση σε Δασικούς Συνεταιρισμούς, σήμανση δέντρων από δασικούς υπαλλήλους, επιλογή περιοχών και ρεμάτων πρώτης παρέμβασης, φιλοξενία υλοτόμων και συνεταιρισμών, έγινε κοπή των δέντρων επί της ζώνης απαλλοτρίωσης της Λεωφόρου, υλοτομία των καμένων δέντρων σε δύο (2) οικόπεδα του Δήμου Ραφήνας, υλοτόμηση των ιστάμενων καμένων δέντρων εντός της κοίτης του ρέματος Καβουνίδου, εντός του οικιστικού ιστού του Δήμου Ραφήνας από το Μάτι προς την Κυανή Ακτή από τον Δασικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων και η δημιουργία κορμοδεμάτων στα καθαρισμένα ρέματα του οικιστικού ιστού Ραφήνας, προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Γ. Διαχείριση αποβλήτων

Το ΥΠΕΝ είχε εκδώσει άμεσα

* Οδηγό Διαχείρισης Αποβλήτων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.
* Οδηγίες για αμιαντούχα υλικά-κατευθύνσεις για την προστασία από τον αμίαντο.
* Οδηγίες για συλλογή πόρτα-πόρτα αποβλήτων ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών στις πυρόπληκτες περιοχές.
Δ. Δράσεις των επιθεωτηρών Περιβάλλοντος και Δόμησης σε Μάτι, Δήμο Ραφήνας, Π.Ε. Αν. Αττικής και Λαυρεωτική
* Παρουσία επιθεωρητών Περιβάλλοντος από τις 24/7 σε καθημερινή βάση για τον έλεγχο διαχείρισης και μεταφοράς αποβλήτων.
* Συντονισμός με τους ΟΤΑ σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων με εστίαση σε ΑΕΚΚ, ΑΗΗΕ, μέταλλα και επικίνδυνα απόβλητα όπως απόβλητα αμιάντου, παρακολούθηση της εξέλιξης της διαχείρισής τους από τους Δήμους.
* Συνεργασία με ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την παροχή και την οργάνωση μετρήσεων από τις περιοχές, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να καταγραφεί η όποια επιβάρυνση στο περιβάλλον.
* Έλεγχοι καταγγελιών για παράνομη διαχείριση των αποβλήτων από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος συνεχίζουν τις επιθεωρήσεις σε όλη την πυρόπληκτη περιοχή για εντοπισμό τυχόν παράνομης συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης επικινδύνων και μη αποβλήτων.

Επίσης, στο πρόγραμμα Επιθεώρησης έχουν ενταχθεί, αυτοψίες στις εταιρείες που εμπλέκονται στη διαχείριση των αποβλήτων της περιοχής.

Αυτοψίες επιθεωρητών Δόμησης από τις 24/7 σε καθημερινή βάση, με πρώτη αυτοψία στο οικόπεδο που έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι. Οι αυτοψίες έγιναν στο πλαίσιο εφαρμογής της κείμενης πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με έμφαση στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας (δίοδοι προσπέλασης προς τον αιγιαλό, περιτοιχισμένα κατά μείζον ή περιφραγμένα γήπεδα πλησίον του αιγιαλού), αλλά και στη διερεύνηση του δασικού χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς και στον αιγιαλό και την παραλία. Ανελλιπώς συνεχίζεται η διερεύνηση του τρόπου δόμησης της περιοχής διαχρονικά σε συνδυασμό με το δασικό χαρακτήρα και τον χρόνο κατασκευής τους και πραγματοποιείται έλεγχος οικοδομικών αδειών και των υπαγωγών τακτοποίησης νομιμοποίησής τους που έγιναν διαχρονικά στους αντίστοιχους νόμους.

Έλεγχος ποιότητας περιβάλλοντος

Σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», παρακολούθηση των επιπέδων ρύπανσης από τη διασπορά επιβλαβών για την υγεία συστατικών του αερολύματος με εγκατάσταση εξοπλισμού δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι 150 μέτρα από την ακτή, αναλύσεις με αιθαλόμετρο για συνεχή καταγραφή ωριαίων συγκεντρώσεων αιθάλης και οπτικό ανιχνευτή για συνεχή καταγραφή συγκέντρωσης εισπνεόμενων σωματιδίων. Σύγκριση των συγκεντρώσεων με ταυτόχρονες μετρήσεις συγκεντρώσεων στο αστικό υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής. Επιπρόσθετα επιλέχθηκαν 5 σημεία δειγματοληψίας για τον αέρα, 10 σημεία για το έδαφος και 5 σημεία για τα υπόγεια νερά από γεωτρήσεις ή πηγάδια.

O ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης την Τρίτη 24 Ιουλίου και μέχρι την Πέμπτη 26 Ιουλίου είχαν επανηλεκτροδοτηθεί περίπου 2.700 καταναλωτές και είχαν τεθεί σε λειτουργία 20 υποσταθμοί. Μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουλίου είχαν επανηλεκτροδοτηθεί περίπου 3.700 καταναλωτές και είχαν τεθεί σε λειτουργία 34 υποσταθμοί, ενώ μέχρι την Κυριακή 29 Ιουλίου είχε αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στο Δίκτυο (υποσταθμοί, καμένοι στύλοι κλπ).

Tη Δευτέρα 30 Ιουλίου, ο ΔΕΔΔΗΕ μετά από τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας από το ΥΠΕΝ ύψους 1 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε την κάλυψη του κόστους του επανελέγχου των εγκαταστάσεων των κτισμάτων στις πληγείσες περιοχές και της έκδοσης της σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) από αδειούχους ηλεκτρολόγους, ξεκινώντας ταυτόχρονα τη λειτουργία  κινητής μονάδας στο Μάτι, αλλά και ειδικής τηλεφωνικής γραμμής αποκλειστικά για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Στο Μάτι βρέθηκε σήμερα ο Χρ. Σπίρτζης

Στο Μάτι βρέθηκε και σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, έναν μήνα μετά από την καταστροφική φωτιά της 23ης Ιουνίου, όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 96 άτομα. Ο κ. Σπίρτζης επιθεώρησε τις εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση της περιοχής και μίλησε με κατοίκους και φορείς, τονίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει οι μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Είπε ακόμα ότι οι κατεδαφίσεις των σπιτιών που κάηκαν ολοσχερώς συνεχίζονται.

«Μέσα σε ένα μήνα από την τραγωδία που ζήσαμε στην Αττική, με εντολή του πρωθυπουργού υπάρχει καθημερινή επίβλεψη των εργασιών που γίνονται για την αποκατάσταση της περιοχής. Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες είχαν γίνει πάνω από 4.900 αυτοψίες με μηδενική γραφειοκρατία, ενώ 1.800 οικογένειες έχουν λάβει το έκτακτο βοήθημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός. Προσέθεσε δε ότι όσες οικογένειες δεν μπόρεσαν να λάβουν το βοήθημα λόγω λαθών στις φορολογικές τους δηλώσεις έχουν ενημερωθεί ώστε να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και να λάβουν το έκτακτο βοήθημα.