Μαζικά τεστ για κορωνοϊό στην Αίγινα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης

Μαζικά τεστ για κορωνοϊό στην Αίγινα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ θα προβούν στη λήψη ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, τα οποία θα εξεταστούν με την τεχνική PCR στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19, σε δομές της Αίγινας, θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών των Κινητών Ομάδων Επίσκεψης στο Σπίτι (ΚΟΕΣ) της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στο νησί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, θα προβούν στη λήψη ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, τα οποία θα εξεταστούν με την τεχνική PCR στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Ειδικότερα, θα διενεργηθούν έλεγχοι στο προσωπικό, καθώς και στους υπερήλικες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος», καθώς και στο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμενικού Σταθμού της Αίγινας.

«Η επιλογή των δομών για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ έγινε εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί, αλλά και στην εκτίμηση της επιδημιολογικής επικινδυνότητας των συγκεκριμένων δομών», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Προτεραιότητά μας αυτή την περίοδο, που είμαστε στην καρδιά της τουριστικής κίνησης, είναι η ενίσχυση της πρόληψης σε δομές υψηλής επικινδυνότητας, που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς» τονίζει σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. «Στόχος μας είναι η αποτελεσματικότερη προάσπιση της υγείας των πολιτών, αλλά και ενίσχυσης της ασφάλειας του τουριστικού μας προϊόντος» προσθέτει και διαβεβαιώνει: «Θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, συντρέχοντας με εξειδικευμένο και στοχευμένο τρόπο την εθνική προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας και την καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας».

Αρνητικά όλα τα τεστ για COVID 19 που διενεργήθηκαν σε δομές της Σαλαμίνας

Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχουν πραγματοποιήσει δειγματοληπτικές εξετάσεις σε 3.000 άτομα. Όπως προέκυψε από τους σχετικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, αρνητικά είναι όλα τα τεστ για COVID 19 που διενεργήθηκαν πριν από λίγες μέρες στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, Αγ. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ και στο σύλλογο φίλων κ γονέων ΑΜΕΑ Σαλαμίνας, από το κλιμάκιο Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, ΚΟΕΣ (Κινητή Ομάδα Επισκέψεων στο Σπίτι).

Γ. Πατούλης: «Ενισχύουμε τις δράσεις μας δίνοντας έμφαση στην πρόληψη»

Κατά την αναχώρηση του κλιμακίου Ιατρών και Νοσηλευτών για την Αίγινα ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης είπε πως η δράση «αποτελεί μέρος της δέσμης προληπτικών ενεργειών που κάνουμε προσπαθώντας αφενός να ενημερώσουμε τους πολίτες και αφετέρου να προβούμε σε στοχευμένους ελέγχους σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού».

Σε δηλώσεις του ο Πάνος Ευσταθίου, γιατρός υπεύθυνος του κέντρου επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και ΙΣΑ τόνισε πως «η λήψη δειγμάτων θα γίνει με τήρηση των οδηγιών του ΠΟΥ και του ΕΟΔΥ, με πλήρη στολή κάλυψης και με στολές αναπνευστικής και οφθαλμικής Προστασίας από τους γιατρούς, σε ειδικούς χώρους οι οποίοι έχουν προετοιμαστεί τώρα στον Άγιο Διονύσιο».

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Γιαννακάκης, γιατρός Αγγειοχειρουργός και μέλος του ΔΣ της Ομάδας Αιγαίου ανακοίνωσε ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στις γεωγραφικές περιοχές αρμοδιότητάς τους, με στόχο την χαρτογράφηση της κατάστασης όσο το δυνατόν με τον καλύτερο τρόπο, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε τουριστική περίοδο, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη».